Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sprintu v Hochfilzenu kralovaly Norky. Puskarčíková s Jislovou si zajely sezónní maxima

Norské biatlonistky napodobily ve sprintu Světového poháru své týmové kolegy a obsadily v Hochfilzenu první tři místa. I s jednou chybou se z vítězství radovala Tiril Eckhoffová. Tři Češky se seřadily ve třetí desítce, což jim zajišťuje účast v sobotním stíhacím závodu. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK/AP

Eckhoffová dominovala na trati, zbytku pole nadělila více než dvacet sekund. Díky tomu i s jednou chybou zvítězila o 7,6 sekundy před bezchybnou Ingrid Landmark Tandrevoldovou. Třetí skončila Marte Olsbuová Röiselandová, která udržela vedení v průběžném pořadí Světového poháru. Kompletní stupně vítězů obsadily Norky potřetí v historii. 

Markéta Davidová netrefila přesně třetí ránu z první položky a další dvě chyby přidala na stojce, celkově skončila z Češek nejlépe na jednadvacátém místě.

"Necítila jsem se nijak hůř než normálně. Mrzí mě to, za tři je moc," vrátila se Davidová ke střelbě. "Měly jsme dobře připravené lyže, takže to frčelo, ale s trojkou se pak jede jinak. Věděla jsem, že musím jet, protože se jede stíhačka," doplnila.

Na trati panovaly ideální podmínky, armádní areál v Tyrolsku hlásil slunečno a pěkných pět stupňů nad nulou. A zdálo se, že nejvíce z Češek to vyhovovalo Evě Puskarčíkové. Vyhlášená rychlostřelkyně zatím v úvodu sezony spíše tápala, jedna chyba ze stojky budiž ale příslibem lepších zítřků. 

"Byla jsem ráda, že se mi střelba povedla. Snažila jsem se být fakt opatrná a jsem ráda, že střelba začíná být lepší. V běhu nejsem úplně ve svý kůži," přiznala Puskarčíková. "Lyže mě strašně podržely, servisákům děkuju," dodala dvaadvacátá žena závodu.

Jessica Jislová začala závod výborně a po nule z položky vleže sahala po stoprocentní bilanci. Poslední ranou vedle ale čistou střelbu přece jen pokazila. I tak ale šestadvacetiletá závodnice odjela jeden z nejlepších sprintů kariéry.

"To už byla taková neudržená rána. Chtěla jsem být už na trati a nezvládla jsem se na ni zkoncentrovat a dodělat to pořádně," komentovala čtytřiadvacátá Jislová pro ČT sport poslední chybu.

"S Egilem a Jirkou (trenéry Gjellandem a Holubcem, pozn. red.) jsme se podívali na polohu, snažili jsme se najít co nejmenší chybičky, aby se střelba povedla. Tohle je myslím dobrej krok. Na trati jsem nechala úplně všechno, jsem i docela spokojená," byla ráda Jislová.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Eva nás hodně trápila, vleže se jí hodně nedařilo. Odstranili jsme závadu na dioptru a zřejmě to bylo ono. Škoda, že Markéta dala za tři, což bylo moc. Byly to strašně těsný rány. Musím pochválit i Jessicu, která také předvedla super výkon. Holky se seřadily vedle sebe, celkově jsme spokojení," hodnotil asistent trenéra Jiří Holubec.

Nepřesnost nenarovnala oproti minulým závodům Lucie Charvátová. Přestože biatlonistky s trenéry přes týden na střelbě pracovaly, tentokrát z toho byly pro Charvátovou jednoduché počty dva plus tři, takže trestnými koly se to jen hemžilo. Konečný výsledek: 67. místo.

Tereza Voborníková si zajela svůj nejlepší výsledek v kariéře, s jednou chybou se umístila v osmé desítce pořadí.

V sobotu jsou na programu stíhačky a v neděli masáky, jimiž se čtvrtý a zároveň poslední díl SP před Vánoci uzavře. V lednu se biatlonová elita přesune do německého Oberhofu.

SPrint SP biatlonistek v Hochfilzenu (Rakousko):

1. Eckhoffová 19:38,0 min. (1 trest. kolo), 2. Tandrevoldová -7,6 (0), 3. Röiselandová (všechny Nor.) -24,6 (1), 4. Preussová (Něm.) -25,1 (1), 5. E. Öbergová -27,4 (1), 6. H. Öbergová (obě Švéd.) -29,4 (1), 7. Kručinkinová (Běl.) -39,8 (0), 8. Perssonová (Švéd.) -46,3 (1), 9. Eganová (USA) -46,4 (1), 10. Wiererová (It.) -47,3 (1), ...21. Davidová -1:18,2 (3), 22. Puskarčíková -1:21,6 (1), 24. Jislová -1:24,5 (1), 67. Charvátová -2:18,3 (5), 72. Voborníková (všechny ČR) -2:33,9 (1).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. Röiselandová 319, 2. H. Öbergová 297, 3. Alimbekavová (Běl.) 275, 4. E. Öbergová 248, 5. Eckhoffová 232, 6. Preussová 227, ...11. Davidová 173, 54. Charvátová 25, 60. Jislová 20, 61. Puskarčíková 19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články