Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sníh Domračevové nevadil. Běloruska zvítězila, z Češek jí byla nejblíže Vítková

Darja Domračevová je zpět na nejvyšších stupních. Běloruska vyhrála v rakouském Hochfilzenu svůj první závod po více než dvou letech. Nejlepší z českých reprezentantek byla Veronika Vítková, která jednou chybovala na střelnici a skončila celkově devatenáctá. Do stíhacího závodu kromě ní postoupila už jen Markéta Davidová.

Darja Domračevová
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Veronika Vítková je v této sezoně nejlepší českou závodnicí. Zkušená biatlonistka svou formu potvrdila solidním výkonem v rakouském Hochfilzenu. V náročných podmínkách – hustě sněžilo a přicházely i poryvy větru – skončila ve sprintu na devatenácté příčce. Kromě velké porce bodů si vytvořila také dobrou pozici pro stíhací závod.

"Trochu jsem se zalekla podmínek, když po nástřelu začalo sněžit a zvedl se vítr. Ale měly jsme informace od trenérů, že máme cvakat a reagovat na vítr. Škoda jedné chyby vleže. Je to super pozice pro zítra. Vyvážela jsem se za Dorinovou-Habertovou, což pro mě byla výhoda," líčila Vítková v cíli pro Českou televizi. 

S výkony ostatních českých reprezentantek už to tak úspěšné nebylo. Druhou nejlepší Češkou v závodě byla překvapivě Markéta Davidová (41.), a to i přes tři chyby na střelnici. Jessica Jislová a Eva Puskarčíková se nevešly mezi elitních šedesát závodnic a neobjeví se ve stíhacím závodě. V deváté desítce skončila navrátilkyně do SP Veronika Zvařičová.

Vítězkou se v Hochfilzenu stala bezchybně střílející Darja Domračevová. Běloruská biatlonistka vystoupala na nejvyšší stupínek po dvou a půl letech. Naposledy zvítězila v březnu 2015 v Chanty-Mansijsku. Domračevová porazila druhou Anastasiji Kuzminovou o propastných 22 vteřin, o dalších osm sekund zpět byla Dorothea Wiererová.

Jak závod probíhal?

Sníh a vítr. V rakouském Hochfilzenu se před sprintem biatlonistek rychle zhoršilo počasí a závodnice na trať vyrážely za podmínek, které měly daleko k těm ideálním. Mnohé z biatlonistek si brzy odstřelily veškeré šance, když se jim nedařilo odhadnout podmínky. Navíc se jim na okruzích v měkkém sněhu bořily lyže.

Z české výpravy se spoléhalo především na Puskarčíkovou a Vítkovou. Prvně jmenovaná však nezvládla své zastávky na střelnici, z níž třikrát zamířila na trestná kola. V cíli závodnici z Harrachova patřila 62. pozice. Puskarčíkovou v závodě nakonec porazily Markéta Davidová i Jessica Jislová, i když ta jen o tři vteřiny.

To Vítková měla nakonec více důvodů k radosti. I ona sice chybovala na ležecké položce, poté se však dokázala náročným podmínkám přizpůsobit a nakonec po jediné chybě brala devatenáctou příčku. O lepší výsledek zkušenou reprezentantku připravil běžecký čas, kterým za mnoha svými soupeřkami zaostala. 

Veronika Zvařičová
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Herrmannová na vítězství nenavázala

Mnohé se čekalo od vítězky östersundského sprintu Denisy Herrmannové, která před týdnem ukázala excelentní střelbu podpořenou prvotřídním během. Na rakouské půdě v Hochfilzenu už její vystoupení tak výtečné zdaleka nebylo. Po čtyřech minelách tak pozici nejlepší Němky v závodě převzala celkově osmá Franziska Hildebrandová.

Fanoušci v Hochfilzenu hlasitě podporovali ještě další z německých závodnic. Návrat Laury Dahlmeierové do Světového poháru ale nedopadl stoprocentně. Dvě chyby a běžecký čas, kterým zaostávala za výkony svých krajanek, nakonec vítězce SP z minulé sezony stačily na výsledné šestnácté místo.

Bezchybná střelba nebyla vůbec častým zjevem. Jednou z biatlonistek, které zvládly střelecké položky excelentně, byla Darja Domračevová. Běloruska nechybovala ani jednou a díky tradičně solidnímu běhu nenašla soupeřku. Dvacet dva vteřin na vítězku SP ze sezony 2014/2015 ztratila Anastasia Kuzminová, která litovala jednoho trestného kola.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - sprint 7,5 km: 1. Domračevová (Běl.) 22:40,2 (0), 2. Kuzminová (SR) -22,1 (1), 3. Wiererová (It.) -30,6 (1), 4. Vita Semerenková (Ukr.) -35,2 (0), 5. Tandrevoldová (Nor.) -47,5 (0), 6. Mäkäräinenová (Fin.) -49,5 (2), 7. Bescondová (Fr.) -53,0 (1), 8. Hildebrandová (Něm.) -56,0 (1), 9. Mironovová (Rus.) -57,3 (1), 10. Aymonierová (Fr.) -58,7 (2), ...19. Vítková -1:14,3 (1), 41. Davidová -2:00,0 (3), 61. Jislová -2:43,3 (1), 62. Puskarčíková -2:46,2 (3), 69. Charvátová -2:57,9 (4), 84. Zvařičová -3:30,3 (1).

Průběžné pořadí SP (po 4 z 22 závodů): 1. Braisazová (Fr.) 160, 2. Herrmannová (Něm.) 151, 3. Solemdalová 145, 4. Olsbuová (obě Nor.) 143, 5. Skardinová (Běl.) 142, 6. Mäkäräinenová 142, ...11. Vítková 106, 32. Puskarčíková 45.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články