Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Puskarčíková se Šlesingrem skončili na úvod desátí, vyhráli Norové

Dlouho to vypadalo na solidní výsledek. Až závěrečný úsek českým biatlonistům nevyšel. Ve štafetovém závodu dvojic nakonec duo Eva Puskarčíková, Michal Šlesinger obsadilo desátou příčku. Vyhráli Norové, které k triumfu dotáhl na posledním úseku Lars Helge Birkeland. Od 14:00 sledujte také závod smíšených štafet s kvartetem Vítková, Davidová, Krupčík a Krčmář.

Lars Helge Birkeland
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Světový pohár v biatlonu se po letní pauze znovu rozjel. Jako první vyjeli na trať závodníci, kteří se dočkali nominace pro smíšenou štafetu dvojic. České barvy hájili Eva Puskarčíková spolu s Michalem Šlesingrem, kteří chtěli pronásledovat nejrychlejší dvojice.

A to se jim dařilo. Na svých prvních úsecích oba čeští biatlonisté udělali po jedné chybě a v polovině závodu se drželi na sedmé příčce, ovšem se ztrátou jen šestnácti vteřin. Puskarčíková pak průběžné postavení ještě o jednu pozici zlepšila a předávala jako šestá.

Jenže vše se začalo bortit na sedmé střelbě, kde Šlesingr minul hned třikrát a hodně se musel bát trestního kola. Na závěrečné položce přidal ještě jednu minelu a nakonec do cíle dorazil jako desátý v pořadí se ztrátou minuty a půl. V tu chvíli již vítězství slavili Norové.

"Nevynikali jsme v rychlosti střelby, chtěli jsme jistotu. Bohužel se Michalovi nepodařila jedna položka, která nás stála umístění v první šestce," hodnotil trenér mužů Zdeněk Vítek. "Před závodem jsem si říkal, že když bychom byli do deseti, bude to dobré," dodal.

"Michal chtěl dotáhnout štafety vepředu a trochu to zrychlit, což se mu nevyplatilo. Evu musím pochválit, protože to zvládla perfektně. Dvě dobíjení za čtyři položky, to jdobré," dodal pro Českou televizi z Pokljuky Vítek.

Jak závod probíhal?

Na zmrzlé trati to závodnicím jelo rychle. Netrvalo dlouho a ženy už sjížděly ke střelnici. První střelecká položka nebyla z českého pohledu bez chyby: Eva Puskarčíková musela jednou dobíjet, její manko na nejlepší ale nebylo výrazné. Navíc poté, co druhou střelbu zvládla bez chyby, předávala Michalu Šlesingrovi z osmé pozice se ztrátou jen 11 vteřin.

Zkušený kolega Puskarčíkové začal dobře. Trať v Pokljuce Šlesigrovi sedla – k tomu střílel rychle a především přesně. České barvy se tak držely když už ne na samém čele, tak dozajista v popředí startovního pole. Šlesingr si poté podobně jako Puskarčíková neodpustil jednu chybu, i tak ale předával ze sedmé příčky se ztrátou 16 sekund.

Češi tak byli v polovině závodu na dostřel vedoucím štafetám – na čele jeli norští biatlonisté, za kterými se drželi Němci a Kanaďané. Češi dále šplhali: Puskarčíková předávala už ze šesté pozice, litovat mohla jen své závěrečné položky, kde udělala jednu chybu a ztratila čas na rychlejší štafety. Manko českého týmu činilo bezmála půlminutu.

Avšak Šlesingrovi jeho druhý úsek nevyšel. Tři chyby na střelbě číslo sedm znamenaly propad pořadím, a to až na desátou příčku. V závěru přidal ještě jednu ránu mimo a do cíle dorazil na desátém místě. Zvítězili Norové, o jejichž triumfu rozhodl na poslední střelbě přesný Lars Helge Birkeland. O osm vteřin zpět dojeli Rakušané, třetí byla ukrajinská štafeta.

Úvodní závody SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Smíšená štafeta dvojic: 1. Brunová-Lieová, Birkenland (Nor.) 38:26,7 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení), 2. Hauserová, Eder (Rak.) -8,5 (0+5), 3. Merkušynová, Tyščenko (Ukr.) -20,7 (0+1), ...10. Puskarčíková, Šlesingr -1:32,8 (0+7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články