Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Pojedou biatlonisté v Oberhofu sprinty? Rozhodne stav tratí, který byl ještě ve čtvrtek nevalný

Odloženým sprintem biatlonistů a zároveň sprintem žen by měl odstartovat čtvrtý díl Světového poháru sezony, tentokrát v německém Oberhofu. Podmiňovací způsob je použit záměrně, protože nejsou dostatečné garance toho, že se tak skutečně stane. Přímé přenosy závodů jsou nicméně plánovány na 11:05 a 14:10, oba na ČT sport a ČT sport Plus.

Desetikilometrový sprint biatlonistů v Oberhofu pořadatelé kvůli teplu a dešti odložili ze čtvrtka na pátek. Není to příliš překvapivé, vzhledem k tomu, že takové podmínky panují v destinaci rok co rok. A rok co rok beztak neochvějně patří do kalendáře závodů Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Tentokrát ale před závody platí výstraha meteorologů kvůli silným poryvům větru. Počítá se jen s výrazně nižšími úhrny srážek než ve čtvrtek a teplotou zhruba čtyř stupňů nad nulou. Trať ale ještě před pár hodinami lemovaly malé kamínky a piliny a čeká se, co udělá sníh navezený z depa.

"Klasický Oberhof, ale se vším všudy. Povětrnostní podmínky vůbec nepřejí, prší, nárazový vítr, trochu tomu nepřispívá asi organizace těchto závodů. Myslím, že to trochu podcenili, mohlo to být líp připravené. Za počasí nikdo nemůže, ale mohlo to být připravené líp. Je tu opravdu hodně nepořádku na trati, nepřidává to dobrému jménu Oberhofu," je přesvědčen trenér Michael Málek.

"Zhruba na deseti procentech trati je sníh bílý a zbytek je hodně špinavý, měkký, plný kamínků a štěpky," řekl biatlonovému svazu k podmínkám na středečním tréninku Jonáš Mareček.

"Oberhof nepřekvapil, naopak si drží svůj standard. Vítr, déšť i mlha, přes kterou je vidět. Podmínky nejsou úplně biatlonové, férové, ale tak nějak jsme s tím všichni počítali," řekl Michal Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Více k probíhající sezoně k poslechu v Biatlon fokus podcastu:

Na startu mužského závodu bude obměněná česká sestava, do níž se čtyři měsíce po operaci kolena překvapivě vrací Tomáš Mikyska. Ten vynechal úvodní tři podniky sezony poté, co si v srpnu utrhl během letního mistrovství světa zkřížený vaz a vnitřní meniskus.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza dokonce předpokládal, že závody do mistrovství světa v Novém Městě na Moravě nestihne. Není tomu tak.

Mikyska absolvoval operaci, rehabilitoval a na konci minulého roku absolvoval IBU CER Cup v Novém Městě na Moravě vedle juniorů. Trenéři si teď od jeho nasazení slibují, že by kvůli rozzávodění běžel sprint a případně i štafetu.

"V Novém Městě na něm bylo vidět, že mu daly závody zabrat. Byly těžké podmínky, strašná hrabačka a navíc jel na tréninkových lyžích. Ale i tak se mi na trati líbil," řekl Málek.

Poprvé bude v této sezoně SP závodit také Vítězslav Hornig, jemuž patří v průběžném pořadí IBU Cupu 11. místo. Oba nahradili v nominaci Adama Václavíka a Mikuláše Karlíka.

V Oberhofu bude startovat rovněž Krčmář, který se v Lenzerheide dokázal dostat osmým místem v masáku do TOP 10. Závodit budou také Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček.

Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář si nejvíc přál, aby čeští reprezentanti během vánoční přestávky zapracovali na přesnosti a rychlosti střelby. Očekává častější atakování první desítky.

"První trimestr nám ukázal, že největší rezervy máme ve střelbě. V běhu ty slabiny nejsou takové, jako byly v rychlosti a přesnosti střelby. To nás dělilo od umístění, jaké bychom si přáli," uvedl.

Sprint biatlonistů – (v závorce startovní pozice):

Jonáš Mareček (8), Michal Krčmář (18), Jakub Štvrtecký (35), Vítězslav Hornig (80), Tomáš Mikyska (90).

Na ženský sprint se chystají Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová.

Právě Davidová s Michalem Krčmářem skončili osmí v exhibičním závodě smíšených dvojic v Gelsenkirchenu. Titul obhájili Francouzi Fabien Claude a Julia Simonová.

Davidové se v prvním trimestru příliš nedařilo, sama dokonce po zastávce v Hochfilzenu řekla, že už se do Lenzerheide ani netěší. Přitom tam pak zajela svůj dosud nejlepší výsledek sezony, když byla devátá ve stíhačce.

Tereza Vinklárková bude závodit v nižším IBU Cupu stejně jako Václavík a Karlík. Ženy by měly absolvovat lednové závody SP ve čtyřech, v případě nutnosti pro štafetu by byla z IBU Cupu povolána náhradnice.

Loni se jelo v Oberhofu MS, o rok předtím zvítězil v mužském sprintu Alexandr Loginov. Start Rusů byl záhy zapovězen kvůli invazi a terorismu na Ukrajině. Sedm a půl kilometru žen ovládla Norka Marte Olsubová Roeiselandová, která již ukončila kariéru.

Na sobotu jsou v Oberhofu naplánované stíhací závody, v neděli se uskuteční mužské a ženské štafety. Ve druhém trimestru se ještě SP pojede v německém Ruhpoldingu a rovněž v italské Anterselvě.

Po dvoutýdenním soustředění již bude v únoru následovat ostře očekávané domácí mistrovství světa. Přímé přenosy ze SP a MS sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Sprint biatlonistek – (v závorce startovní pozice):

Markéta Davidová (29), Tereza Voborníková (38), Jessica Jislová (55), Lucie Charvátová (97).

Zdroj
ČT sport, ČTK, biathlonworld.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články