Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Problémový Oberhof jako bernou minci neberu, přiznává Krčmář. Nové Město? To bude extrém

Světový pohár v biatlonu pokračuje druhým trimestrem, ale hned na jeho startu se musí vypořádat s nehostinnými podmínkami německého Oberhofu, kde se čtvrtý díl elitního seriálu jede. Michala Krčmáře to ale vůbec nepřekvapilo. Naopak je možná rád, že sprint byl prozatím o den odložen na pátek. Česká jednička tak má více času nabrat síly po střevní viróze. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Michal Krčmář
zdroj: Reuters

Oberhof přivítal biatlonový kolotoč nevlídným počasím a tratěmi, na nichž se ve čtvrtek zkrátka nedá jet. Program je proto nyní takový, že v pátek pojedou sprinty muži i ženy.

"Oberhof nepřekvapil, naopak si drží svůj standard. Vítr, déšť i mlha, přes kterou je vidět. Podmínky nejsou úplně biatlonové, férové, ale tak nějak jsme s tím všichni počítali," říká Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Důvod nynější kalamity? "Je to způsobené tím, že sníh je uložen v depu, a když se roztahuje, piliny či kamínky tam zůstanou. Jsou to ale takové mikrokamínky, které by ty lyže nepoškodily. Ale to se prostě děje, s tím by se potýkal každej," dodává Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Michal Krčmář nejen o druhém trimestru SP v biatlonu

Po vánoční přestávce se už těší do akce. "Načerpal jsem doma sílu, energii s rodinou. Těšil jsem se, že odjíždíme závodit. Ke konci starého roku mě ale zachytila indispozice, potažmo střevní viróza. Tak se z toho pomaličku dostávám, ale věřím, že budu nachystán a nebude to mít vliv."

Na začátku ledna si žádné předsevzetí nedal. "Ale když už, na konci sezony v březnu si dávám něco do další sezony," přiznává biatlonista, který byl týden před Vánoci osmý v závodě s hromadným startem ve švýcarském Lenzerheide, což je dosud jeho nejlepší výsledek v této sezoně.

"Nemyslím, že to je v hlavě. Může se stát, že předvedu kvalitní závod, se kterým budu spokojen, a stejně to nebude stačit na top deset. Ale chtěl bych navázat na pocity a dojmy z toho závodu," tvrdí Krčmář.

Ten svátky s Markétou Davidovou vyplnil tradiční exhibicí smíšených dvojic v německém Gelsenkirchenu. Titul obhájili Francouzi Fabien Claude a Julia Simonová, Češi dojeli osmí.

"Ačkoliv se řekne, že už mám nějaké roky za sebou a zkušenosti, a měl bych mít režim najetý, v každé sezoně přijde něco nového, co člověk aktuálně řeší, s čím se potýká a pere. Teď jsem cítil, že mi trochu chybí klid a jistota ve vystřelení první rány," pokračuje Krčmář.

V Hochfilzenu, kde byl hodně nazlobený i trenér Michael Málek, podle Krčmáře přišel zlom. "S kluky jsme si řekli, že takhle to dál nejde a není to dobré. Uvidíme, zda se nám s tím povedlo pracovat a bude to lepší. Ale vzhledem k počasí nebudu brát Oberhof jako bernou minci kvůli podmínkám. Je to tu dost o štěstí, jaký kdo chytne poryv."

Během SP sleduje i své statistiky, člověk se podle něj číslům nevyhne. "Za ty roky vím, v jakých číslech se pohybuju, ale na druhou stranu, když se na to soustředím, není to kvůli tomu, že bych měl o šest procent lepší střelbu, ale hlavně kvůli pocitu."

Krčmář v rozhovoru pro Sportovní zprávy vysvětlil i rozdíl mezi tréninky a závody. Jak je možné, že se v přípravě závodníci strefují jako na běžícím pásu, ale v ostrém klání třeba nikoli?

"Na startu je ve Svěťáku sto a devadesát lidí z nich dokáže nulovat při trénincích. Tak to prostě je. Pak do toho ale přichází spousta faktorů jako stres, únava, viditelnost. Nebo třeba i soupeření na trati, kdy se nechá člověk strhnout atmosférou. Tohle se na tom podílí, a proto je biatlon sport, jakým je."

Druhý trimestr, který je za dveřmi, bude předcházet vrcholu sezony v podobě mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Krčmář se na Vysočinu podle svých slov zatím spíše těší.

Je nám líto, video expirovalo.
Sprint v Oberhofu se kvůli počasí pojede až v pátek

"Už se tam všechno finalizuje, tribuny jsou nachystaný. Počítám s tím, že to bude jak fyzicky, tak psychicky extrémně náročný, ale je to něco, proč ten sport dělám a co mě nutí šest měsíců trénovat."

Tým před Oberhofem a Ruhpoldingem opustili Adam Václavík a Mikuláš Karlík, jejich místa zaujmou Tomáš Mikyska, který se vrací po zranění, a Vítězslav Hornig. Oba se rozjížděli v nižších soutěžích IBU.

"Neřeším to úplně za sebe. Tím, že máme mistrovství světa na domácí půdě, trenéři chtějí vidět na Světovém poháru úplně všechny závodníky. Ale místa na startu jsou čtyři, pátý je náhradník. Nás je sedm kluků, kteří o to bojujeme. Uvidíme, jak se s tím poperou. Ale není to tak, že kluci, kteří teď odešli, by měli směrem k mistrovství světa zavřené dveře," zdůrazňuje Krčmář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články