Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozzlobený trenér biatlonistů: Místo sněhu špína. Organizátoři to podcenili, Oberhof mohli připravit líp

Pořádně rozzlobený je trenér českých biatlonistů na přístup organizátorů Světového poháru v Oberhofu. Kvůli mizerným podmínkám a špatně připravené trati se musel mužský sprint odložit ze čtvrtka na pátek a stav stále není ideální. Podle Michaela Málka měli lidé stojící za prvním německým podnikem sezony reagovat daleko prozřetelněji a flexibilněji. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér biatlonistů Málek: Organizátoři to v Oberhofu podcenili

Sprint biatlonistů v Oberhofu pořadatelé kvůli teplu a dešti odložili ze čtvrtka na pátek.

Světový pohár tak po vánoční pauze odstartuje dvěma závody v jeden den, v pátek se uskuteční také sprint žen.

"Klasický Oberhof, ale se vším všudy. Povětrnostní podmínky vůbec nepřejí, prší, nárazový vítr, trochu tomu nepřispívá asi organizace těchto závodů. Myslím, že to trochu podcenili, mohlo to být líp připravené. Za počasí nikdo nemůže, ale mohlo to být připravené líp. Je tu opravdu hodně nepořádku na trati, nepřidává to dobrému jménu Oberhofu," je přesvědčen Málek.

Technický ředitel areálu Heiko Krause nabídl svůj pohled na věc: "Poslední tři týdny tady nenapadl žádný přírodní sníh, všechen pochází ze zásobníků. Může být starý i dva roky, proto je tak špinavý. Navezli jsme i čistý, nový sníh z haly, jenže toho je málo, takže na tratích není skoro vidět. V noci na pátek rozvezeme sníh na nejhorší místa na trati. Hodně o tom jednáme s IBU, proto jsme poslední tři dny ani nepoužívali rolby, aby to nenarušilo struktury."

Jak český tým využil den navíc?

"Šli jsme na trénink, i když tady už se víc trénovat nedá. Tady když jdete a za hodinu jste promočení, to není žádné trénování, ale spíš udržování se, aby se člověk připravil, nabudil. Ale aby to neodnesl na zdraví, protože tady propršet, to je během půl hodiny a člověk pak musí utíkat pryč," říká Málek v rozhovoru pro ČT sport.

Pro servis se jedná o velice specifické a těžké podmínky. "Je to opravdu specifické tím způsobem, že kdyby se tu dneska něco testovalo, lyže se mohou třeba zítra hodit do koše. Viděli jsme to na tréninkových lyžích, jak trpí."

Markéta Davidová
zdroj: Reuters

Doufá, že trať připraví aspoň tak, aby to bylo důstojné Světovému poháru. "Ale vrstva sněhu, po které se bude závodit, bude něco jiného. Sportovci budou mít lyže k dispozici až v pátek," popisuje Málek.

Na startu mužského závodu bude obměněná česká sestava, do níž se čtyři měsíce po operaci kolena vrací Tomáš Mikyska. Poprvé bude v této sezoně SP závodit také Vítězslav Hornig, doplní je stálice Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček. Na ženský sprint se chystají Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová.

Nasazení závodníků bude podle Málka reflektovat dané podmínky a počasí. "Vzhledem k podmínkám bude nasazení lepší vepředu, když to bude upravená trať. Postupem času bude trať měknout, ale může nás to překvapit. Musíme ale obsadit všechny skupiny, takže stejně někdo bude muset jet vzadu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články