Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Podřídili jsme tomu vše, říká smutně trenér Petrásek o Novém Městě

Nové Město na Moravě – Po úspěšném Tour de Ski to měl být druhý vrchol sezony, ale po závodech světového poháru v Novém Městě na Moravě nemůže být kouč reprezentace Miroslav Petrásek nadšený. Běžci na lyžích českému závodu obětovali poslední dva týdny přípravy, ale nakonec byl nejlepší z Čechů Lukáš Bauer osmnáctý i nejspíš kvůli tomu, že ho bolela pata a také experimentoval s tréninkem v nadmořské výšce. Na úspěch kvůli jeho absenci nemohla pomýšlet ani štafeta.

Trenér Petrásek s Lukášem Bauerem
zdroj: ISIFA/LN

Vedle Bauera v sobotním závodu na 30 km klasickou technikou bodovali ještě pětadvacátý Jiří Magál a devětadvacátý Martin Jakš. "To mě samozřejmě potěšilo, zejména Magi odjel dobrý závod. Ale všichni víme, že to není ideální," hodnotil v Novém Městě na Moravě Petrásek. "Podřídili jsme tomuhle závodu všechno a nedopadlo to úplně podle mých představ," přiznal trenér.

Přitom Tour de Ski dopadla relativně dobře, byť Bauer rovněž pomýšlel výš a věřil si i na stupně vítězů. Šesté místo ale nebylo zklamání, potěšila i devátá pozice Martina Jakše. Jenomže pak je zradilo zdraví. "Na obou se lehce projevily ty zdravotní výpadky, Lukáš si stěžoval, že se o tu patu nemohl opřít," prohlásil Petrásek. O Jakše se v závěrečných týdnech dvakrát pokoušela viróza a musel odpočívat.

Na kdyby se ve sportu nehraje. "Ale být Lukáš zdravý, atakoval by přední pozice. A pak by to všechno vypadalo jinak," myslel si Petrásek. "Samozřejmě že mě to mrzí dvojnásob, protože to bylo u nás doma," řekl. Do Nového Města na Moravě se závody světového poháru vrátily po více než třech letech.

Nebýt to závody na domácí půdě, Bauer by kvůli bolavé patě nejel. "Rozhodují doktoři, ale já jsem o tom přesvědčen," řekl Petrásek. Na výkonu Bauera, kterému podle jeho vlastních slov došly síly, se mohl projevit i nezvykle pozdní návrat z vysokohorského soustředění. "Určitě startoval i pod tlakem, že je doma. Bylo to tím ovlivněné," myslel si.

Petrásek ví, že Bauer a Magál budou držet český tým do mistrovství světa v příští sezoně a do olympijských her v Soči. Potom ale zůstane na všechno Jakš sám. "Snažíme se, aby po nás nebyla potopa, ale moc se mi to nedaří," přiznal Petrásek. Bauer trénuje letos sám, tahounem jeho skupiny s několika nadějnými mladíky je Jakš.

"Bude to těžké ty mladé udržet, protože před olympiádou bude těch peněz na ostatní méně, soustředit se to bude na ty nejlepší," tušil trenér problémy i ekonomické. "Měli by pak nastoupit mladší, ale kromě Jakšíka to tam vůbec nevypadá. Jirka Horčička jede na šampionát třiadvacítek jako nejlepší z nich, ale není to vůbec tak, že to je vynikající naděje," pokrčil rameny Petrásek.

Bauer: Má generace skončí

I Bauer tuší, že jeho generace, v níž byl i nyní dálkový běžec Martin Koukal, za chvíli skončí. A pak bude v českém týmu asi nedostatek dobrých závodníků. "Za Korunkou, Petráskem a Nyčem byli také výborní talentovaní běžci, ale nakonec tam taky zbyla akorát díra," vzpomínal na dávné reprezentanty Bauer.

"Jakmile se nedostanete do áčka, nemáte na živobytí a musíte do práce," upozornil nejlepší český běžec na lyžích. "Až přestaneme jezdit my, dostanou mladí víc šancí a budou mít naději se vypracovat," přemítal nahlas. "Naše generace byla silná, svým způsobem jsme to těmi výbornými výsledky pokazili generaci po nás," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články