Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bauer byl na klasické třicítce v Novém Městě 18., vyhrál Olsson

Nové Město na Moravě – Lyžař Lukáš Bauer obsadil v závodě Světového poháru na 30 km klasickou technikou v Novém Městě na Moravě jako nejlepší z domácích závodníků 18. místo, přestože se během závodu s hromadným startem často pohyboval v blízkosti čelných pozic. Na Vysočině triumfoval Švéd Johan Olsson před lídrem světového poháru Dariem Colognou ze Švýcarska a Rusem Maximem Vylegžaninem.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Bauer na vítěze ztratil téměř půl minuty, v poli poražených skončil i hvězdný Nor Petter Northug, který dojel čtrnáctý. Další čeští reprezentanti Jiří Magál a Martin Jakš obsadili25. a 29. místo a vměstnali se tak do bodované třicítky. Závod ve slunečném počasí mráz ani zdaleka neohrozil, elitní běžkaři jeli "pouze" v devítistupňovém mrazu, přestože předpověď slibovala ještě nižší teploty.

Bauer marně doufal, že na oblíbených tratích v Novém Městě naváže na své devět let staré vítězství, při kterém v závodě SP poprvé vystoupal na úplný vrchol. Běžkař z Božího Daru znovu nechtěně potvrdil, že závody s hromadným startem nejsou jeho parketou. Bauer sice ještě v předposledním okruhu atakoval čelo, ale na zrychlení konkurentů v poslední pěti kilometrech nezareagoval.

"Ve správný moment jsem nebyl vepředu a pak už jsem neměl síly. Osmnácté místo, to rozhodně nemůžu být spokojen. Chtěl jsem být lepší. Je hezké, že jsem byl v průběhu závodu vidět, ale rozhoduje konec," prohlásil po závodu Bauer. Při výkonu v závěru ho hodně omezovala bolavá pata, kvůli které možná ani v neděli nenastoupí do štafety. "Nejsem si úplně jistý, jestli zítra pojedu. Doktor rozhodne," řekl Bauer.

Drtivé tempo v závěrečném pětikilometrovém okruhu nasadil Cologna, za vítězem letošní Tour de Ski se ale udržel Olsson a sami s bezpečným náskokem zamířili do cíle. Lepší finiš předvedl Švéd, byť se dlouho držel Cologni jen s vypětím všech sil. Olsson byl nakonec o sekundu a půl rychlejší než Cologna, radoval se z druhého vítězství v SP v sezoně a v kariéře celkově třetího.

Přes Bauera se na konci převalila další vlna závodníků. Ještě šest kilometrů před cílem byl ve skupince uprchlíků s Olssonem, Colognou a Vylegžaninem, ale pak znovu nedokázal akcelerovat z nasazeného strojového tempa a jeden z vrcholů sezony, za což novoměstské klání považoval, pro něj skončil zklamáním. Bauer zjevně neměl štěstí ani v tom, že mu příliš dobře nejely lyže. Hlavně ve sjezdech viditelně ztrácel.

Olsson překvapil skvělým závěrem, třebaže na rozdíl od Cologni vůbec nejezdí sprinty a je ryzím distančním závodníkem. "Asi bych to měl přehodnotit, že," žertoval na tiskové konferenci po závodu vítěz. Zkraje sezony jezdil dobře, ale potom onemocněl. Až nyní se aktuálně devatenáctý muž světového poháru vrátil. "Měl jsem pár těžkých týdnů, ale sezona to je dobrá. Forma se mi vrací, navíc jsem měl dnes hodně dobré lyže," řekl.

To označil za klíč k Olssonovu úspěchu i Cologna. "Dobře, že jsem se Olssona chytil, to byla velká šance ujet," uvedl Švýcar. "Ale na konci bylo vidět, že jsem měl pomalejší lyže, ve sjezdech mi prostě ujížděl, v tom posledním sjezdu jsem prohrál závod," uznal Cologna. "Ale musím uznat, že mě docela překvapilo, o kolik jsem jako sprinter prohrál," řekl Švýcar. Ve světovém poháru má ale na dnes čtrnáctého Pettera Northuga velký náskok. "Takže mám slušnou šanci to letos vyhrát," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články