Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Norové prahnou po sezonním hattricku. Českou štafetu rozjede Krčmář, finišmanem je Václavík

Světový pohár v Ruhpoldingu má za sebou dva individiální závody a jde se na štafety. Nejdříve je na řadě ta mužská, biatlonistky budou závodit až v sobotu. Český tým zvolil na úseky kvarteto Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig a finišovat bude Adam Václavík. Přímý přenos závodu na 4x7,5 kilometru sledujte od 14:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Při absenci Tomáše Mikysky se jedná o nové složení štafety. Do SP přibyli jak Hornig, tak Václavík, který hledá střeleckou formu. Celá čtveřice se bude snažit vylepšit páté, resp. osmé místo z této sezony.

"S Bimbem na prvním úseku jsme vsadili na jistotu. Věříme, že udrží kontakt s čelem závodu. Kuba je rychlý a trochu lepší střelec než Adam. U Víti sázíme na to, že se mu povede na střelnici. Adam bude finišovat a doufejme, že si ze čtyř položek z individuálu vybere ty dvě lepší a dopadne to dobře," uvedl trenér Michael Málek.

Mikyska rozjížděl ve finském Kontiolahti, následovali Krčmář, Štvrtecký a Jonáš Mareček, kteří vybojovali právě páté místo. To bylo na úvod této sezony nejlepší umístění Čechů po téměř dvou letech. Tým trenéra Michaela Málka v závodě desetkrát dobíjel, trestnému kolu se však vyhnul. 

První štafetu koncem loňského roku vyhráli úřadující šampioni Norové o 43,9 sekundy před Německem. Třetí skončili Francouzi. Čtvrté místo udrželi před českými závodníky Rakušané, po těsném finiši skončili šestí domácí Finové.

Štafety se jely i v rakouském Hochfilzenu. Tam stejné složení dojelo osmé. Tehdy čeští reprezentanti dobíjeli patnáctkrát. Stejně jako ve Finsku vyhráli Norové, kteří navzdory trestnému kolu finišmana Vetleho Sjästada Christiansena porazili Švédy a Němce.

Mikyska po pěti chybách předával patnáctý. Nedařilo se ani Krčmářovi, který opravoval čtyřikrát a posunul český tým jen o dvě místa. "Nemohu být spokojený. V úvodní položce se mi nepodařilo dobít napoprvé. To by se nemělo stávat," řekl Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Právě on ve středu skončil osmý ve vytrvalostním závodě v Ruhpoldingu, když útočil v německém středisku na stupně vítězů. Nakonec ale o ně přišel kvůli jediné chybě na poslední střelecké položce. Přesto dojel potřetí v sezoně v první desítce.

Další čeští závodníci v Ruhpoldingu nebodovali. Štvrtecký skončil po čtyřech trestných minutách pětačtyřicátý, Václavík obsadil s šesti chybami 63. místo. Hornig při letošním debutu v SP třikrát minul terč a umístil se ještě o dalších deset pozic níž.

Norové jsou jasnými favority i v Německu. Startovat budou ve velmi silném složení: Sturla Holm Laegred, Tarjei Bö, Vetle Christansen a Johannes Bö.

SP v Ruhpoldingu po štafetách zakončí v neděli hromadné starty, kde mají jistotu účasti hned tři čeští závodníci: Michal Krčmář, Markéta Davidová a Jessica Jislová, které k tomu pomohl vynikající střelecký výkon ve vytrvalostním závodu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články