Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Vittozziová v individuálu opět na bedně. Jislová dojela ve dvacítce před Davidovou

Po čtyřech nulách se ve vytrvalostním závodu na 15 kilometrů mohla v Ruhpoldingu radovat Lisa Vittozziová. Italka tak podruhé v řadě stanula v disciplíně na stupních vítězů, v Kontiolahti byla totiž na úvod sezony třetí. Nejlepší Češkou tradičního partu Světového poháru byla tentokrát střelecky stoprocentní Jessica Jislová na 14. místě.

Vittozziová má na svém kontě z této sezony ještě dvě druhá místa ve sprintu a stíhačce v Kontiolahti, resp. Annecy.

Čtyřiadvacetiletá Francouzka Lou Jeanmonotová si nulou a druhým místem vyjela nejlepší umístění v SP kariéry a na třetí pozici tak odsunula svoji týmovou kolegyni Julii Simonovou.

Po mužském individuálu začalo v celé oblasti vytrvale pršet, což zkrápělo už tak nedostatečnou sněhovou pokrývku na tratích. Organizátoři se proto rozhodli zrušit tréninky, aby mohli trať lépe připravit.

Markéta Davidová s Jessicou Jislovou vyjížděly už z první pětky, měly tak mít co možná nejlepší podmínky, i tak ale trať vypadala lépe než ve středu.

"S Makulou jsme měly štěstí na los, to se nám snad nepovedlo být takhle ve dvou vepředu. Byla to naše výhoda, pak už to měklo a zpomalovalo," přiznala Jislová, která 14. místem vyrovnala sezonní maximum ze stíhačky v Annecy.

Davidová každopádně už předem připomínala, jak náročný program v Ruhpoldingu je. "Tím, jak je to vlastně jediný závod dole mezi Pokljukou a Anterselvou, bude to o to víc bolavé," přemýšlela.

A náročné to bylo, což česká jednička okusila hned na první položce, kde nechala jednu trestnou minutu. Přitom se v téměř první třicítce prakticky jen nulovalo. Celkem nechala na střelnici dvě chyby.

"Závody s nulou se samozřejmě jezdí líp. Bohužel na ležkách byla vždy jedna chyba. Za jedna se stát může, ale při dlouhém závodě je to moc," řekla osmnáctá Davidová v rozhovoru pro ČT sport.

"Přišlo mi, že mám super lyže. Po dlouhé době jsem se tady cítila dobře. Jsem celkem spokojená, síly jsem měla. Podle výsledků to vypadá, že to skvělé nebylo, ale mé pocity nejsou špatné," dodala.

Ještě neví, jaký zvolí na pátek trénink.

Je totiž klidně možné, že tratě budou kvůli jejich kvalitě opět uzavřené před štafetou mužů. "Třeba se jen půjdeme proběhnout kolem vody," zasmála se Davidová.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

To Jislová se střelecky předvedla na nejvyšší úrovni – dvacet výstřelů a dvacet nul. Velká kvalita.

"Byla jsem už pak strašně nervózní od druhé ležky. Jsem ráda, že jsem to ustála. Počkala jsem si, protože jsem si říkala, že tu poslední ránu musím střelit," vyprávěla pro ČT sport.

"Masáky jsou za odměnu, a tohle by si ji zasloužilo," vyhlížela Jislová, která přitom byla v úvodním individuálu v Kontiolahti až třiapadesátá, nedělní závod s hromadným startem, v němž má zapsáno dosavadní kariérní maximum v podobě pátého místa z předloňského Annecy.

Tereza Voborníková nechala v Chiemgau Areně šest trestných minut, a to bylo přespříliš, o tři méně měla Lucie Charvátová.

"Hrozně mě to mrzí, jsem zklamaná, ale na střelnici jsem se vůbec necítila. Nevím proč, ale nesedlo mi to. Pokusím se to hodit za hlavu a připravit se na další závod," uvedla Voborníková.

Jessica Jislová
zdroj: ČTK/AP

Špatně se jí nicméně nelyžovalo. "Ale když člověk ví, že mu na první ležce skončil závod, jede se mu pak těžko," vysvětlila až osmedásátá žena v pořadí.

"Byl to těžce vydřený bod. Lezu nahoru, ale velmi pomalu. Běh i střelba byly trošku lepší, takže lepší je i pocit," řekla čtyřicátá Charvátová.

Startovku v SP jinak dál kosí virózy. Zatímco tentokrát pátá Švédka Hanna Öbergová se po Pokljuce již uzdravila, ze závodu se muselo odhlásit hned pět závodnic.

A to včetně šesté ženy průběžného pořadí, jiné švédské biatlonistky Linn Perssonové. V Ruhpoldingu se měla původně představit taktéž česká reprezentantka Tereza Vinklárková, i ta ale po IBU Cupu ve slovenském Osrblí onemocněla.

V Německu se závodí opět v pátek, na programu je štafeta biatlonistů. V sobotu přijdou na řadu ženská kvarteta, víkend uzavřou divácky oblíbené hromadné starty a druhý trimestr uzavře italský díl SP v malebné Anterselvě.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Vittozziová (It.) 40:05,9 (0 tr. minut), 2. Jeanmonnotová -39,0 (0), 3. Simonová (obě Fr.) -45,2 (1), 4. Wiererová (It.) -1:09,7 (1), 5. H. Öbergová -1:10,9 (1), 6. E. Öbergová (obě Švéd.) -1:20,5 (1), ...14. Jislová -2:38,0 (0), 18. Davidová -3:03,2 (2), 40. Charvátová -5:04,7 (3), 80. Voborníková -8:53,1 (6).

Průběžné pořadí (po 11 z 21 závodů): 1. Simonová 666, 2. E. Öbergová 615, 3. Vittozziová 463, 4. Wiererová 461, 5. Herrmannová-Wicková (Něm.) 458, 6. Tandrevoldová (Nor.) 449, ...8. Davidová 406, 31. Jislová 111, 46. Voborníková 50, 71. Václavíková 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články