Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Od senzace do ztracena – čeští biatlonisté zpomalili

Praha – České biatlonistky a biatlonisté v Ruhpoldingu ne zcela navázali na úspěchy z předešlých podniků světového poháru. Všechno sice začalo pohádkovým třetím místem ženské štafety, nejlepším individuálním výkonem však bylo "až" 11. místo Gabriely Soukalové ve sprintu. Stojí za tím především nevyrovnaná střelba a zhoršení běžecké formy českých závodníků. Na místa v elitní desítce se mohou opět prosadit třeba už na konci tohoto týdne v italské Anterselvě v posledním dílu světového poháru před novoměstským světovým šampionátem. Úvodní přímý přenos sprintu žen vysílá ČT sport a náš web ve čtvrtek od 14:25.

"My jsme se s Gabčou (Soukalovou) už dopředu domluvily, že už se teď na špici nebudeme tolik ukazovat," řekla s nadsázkou pro svazový web Veronika Vítková po závodu s hromadným startem, ve kterém skončila 17. a Soukalová na posledním 30. místě.

Ženská reprezentace se přitom v Ruhpoldingu uvedla senzačním třetím místem ve štafetě. Kromě Vítkové a Soukalové se v něm ve skvělém světle představila juniorka Kristýna Černá a Veronika Zvařičová prožila životní závod. Trenér Jindřich Šikola bezprostředně po závodě neskrýval emoce. "To je největší překvapení mojí trenérské kariéry. Vlastně to není překvapení, to je šok!" řekl. "Tenhle výsledek nám pomůže psychicky. A psychika je základ biatlonu. Myslím, že nás to může zase povznést o kousek dál," odhadl po závodě Šikola.

Češi v celkovém pořadí SP

Muži: 10. Moravec 287, 23. Šlesingr 214, 50. Vítek 50, 65. Soukup 15.

Ženy: 8. Soukalová 346, 13. Vítková 301, 75. Zvařičová (ČR) 7.

Ve štafetě dobíjely ženy jen sedmkrát a na solidní střelecký výkon navázaly i ve sprintu. Soukalová dokonce neminula ani jednou, pomalejší běh ji však posunul až za elitní desítku. Přece jen byl stále znát vánoční tréninkový výpadek zaviněný nemocí. Především v závěrečných kolech jak ve sprintu, tak v závodě s hromadným startem Soukalová výrazněji ztrácela. Na kratší trati ztratila na nejrychlejší Miriam Gössnerovou téměř minutu a čtvrt.

Vítkovou trápí střelba vleže, nejenže není přesná, navíc na ní stráví v průměru nepoměrně více času než na stojce. Tento trend vyvrcholil v nedělním závodě, kdy o výsledku rozhodla hned první položka. Vítková minula dva terče. "Na první střelbu jsem nepřijela v dobrém rozpoložení. Nejprve jsem minula svůj stav a potom jsem si nedala pozor na vítr. Foukalo, ale mně se nezdálo, že by to vyžadovalo seřízení mířidel. Mýlila jsem se. Byla to chyba," uznala čtyřiadvacetiletá biatlonistka.

Rozzlobený byl i kouč. "Veronika je tak zkušenou střelkyní, že na vítr prostě zareagovat musí!" řekl. Pozastavil se i nad chybami Soukalové, která minula celkem šestkrát. "Zcela upřímně, takový rozptyl, takové rány vedle jsem u Gábiny ještě neviděl," podotkl k její druhé položce vleže.

Výsledky z individuálních závodů, které nenavázaly na předešlá medailová umístění, znamenaly, že Soukalová i Vítková si o jedno místo ve světovém poháru pohoršily. "Máme za sebou množství nádherných výsledků a ty nám stále dodávají sebevědomí," zůstal optimistický Šikola.

Moravec zpomalil, Šlesingr se hledá

Nejlepší z mužů byl opět Ondřej Moravec, ale jeho výkon už tolik nevynikl jako v Pokljuce nebo Oberhofu. Oproti úvodnímu sprintu tohoto roku se v Ruhpoldingu zhoršil v běhu o zhruba půl minuty, což znamená více než jedna minela na střelnici v neprospěch českého biatlonisty. Přesto udržel v celkovém pořadí 10. místo a jako jediný předvedl ve štafetě standardní výkon.

V týmové soutěži čeští biatlonisté pohořeli. Závod se nevyvedl další reprezentační opoře Michalu Šlesingrovi, po střelbě vestoje musel na dvě trestná kola. Medailista z mistrovství světa se v této sezoně stále střelecky hledá, chybí mu vyrovnanost i rytmus a s tím spojená patřičná rychlost. Pokud už se mu povede čistá položka, ztratí na ní hodně času (ve sprintu to bylo při střelbě vestoje 14 sekund na prvního). Zatím se nemůže opřít ani o výrazně rychlý běh, v průměru mu patří umístění na hranici druhé a třetí desítky. Po Ruhpoldingu to vedlo k propadu na 23. pozici v celkovém pořadí světového poháru.

Po návratu do seriálu po Novém roce formu hledá i Jaroslav Soukup. Ve štafetě mu položka vestoje trvala téměř minutu a zavinil propad kvarteta až na 13. místo. "Jarda a jeho stojka, to byl také velký a nekonečný propadák," zhodnotil kouč Ondřej Rybář.

Zmíněná trojice českých závodníků si zlepšila chuť ve sprintu. "Výkony trojice Moravec, Šlesingr a Soukup musím ocenit. Byť výsledky jsou horší, než jsme letos zvyklí. Sprint byl velmi vyrovnaný a rozhodoval každá detail," shrnul Rybář. Potěšila ho bezchybná střelba Jaroslava Soukupa. "To je voda na mlýn pro Jardovo sebevědomí. Jsem rád, že potvrdil svoji roli týmové opory, kterou už zůstane," dodal. Kvalitní střelba je pro Soukupa základ, protože se po návratu po zranění zatím nemůže spolehnout na rychlý běh. Kupříkladu v nejkratším mužském závodě ztratil na prvního více než minutu.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický závěr ženských štafet v Ruhpoldingu

Češi v pěti závodech světového poháru

SP v Östersundu

Muži

Individuální závod: 14. Moravec, 31. Šlesingr, 57. Holubec, 85. Krupčík, 99. Vítek.

Sprint: 34. Vítek, 41. Šlesingr, 69. Moravec, 83. Holubec, 88. Krupčík.

Stíhačka: 27. Šlesingr, 35. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 10. Soukalová, 31. Vítková, 64. Tomešová, 73. Zvařičová.

Sprint: 9. Vítková, 14. Soukalová, 34. Zvařičová, 71. Tomešová.

Stíhačka: 7. Vítková, 13. Soukalová, 54. Zvařičová.

SP v Hochfilzenu

Muži

Sprint: 18. Vítek, 19. Šlesingr, 23. Moravec, 55. Holubec, Krupčík.

Stíhačka: 16. Moravec, 27. Vítek, 47. Šlesingr, 55. Krupčík, 59. Holubec.

Ženy

Sprint: 14. Soukalová, 52. Vítková, 70. Zvařičová, 105. Tomešová.

Stíhačka: 11. Soukalová, 42. Vítková.

SP v Pokljuce

Muži

Sprint: 8. Moravec, 18. Šlesingr, 50. Vítek, 67. Krupčík, 79. Kristejn.

Stíhací závod: 2. Moravec, 11. Šlesingr, 41. Vítek.

Závod s hromadným startem: 18. Šlesingr, 27. Moravec.

Ženy

Sprint: 1. Soukalová, 8. Vítková, 71. Landová, 78. Zvařičová.

Stíhací závod: 2. Soukalová, 5. Vítková.

Závod s hromadným startem: 3. Soukalová, 16. Vítková.

SP v Oberhofu

Muži

Sprint: 11. Moravec, 17. Šlesingr, 49. Soukup, 58. Krupčík, 74. Krčmář.

Stíhací závod: 3. Moravec, 10. Šlesingr, 39. Soukup, 57. Krupčík.

Ženy

Sprint: 16. Vítková, 66. Zvařičová, 73. Černá.

Stíhací závod: 2. Vítková.

SP v Ruhpoldingu

Muži

Sprint: 20. Moravec, 27. Šlesingr, 28. Soukup, 79. Krčmář, 99. Krupčík.

Závod s hromadným startem: 18. Šlesingr, 25. Moravec.

Ženy

Sprint: 11. Soukalová, 20. Vítková, 48. Zvařičová, 66. Landová.

Závod s hromadným startem: 17. Vítková, 30. Soukalová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články