Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Medaile se staly standardem – čeští biatlonisté neuvadají ani v lednu

Oberhof (Německo) – Co čeští biatlonisté načali v době adventní, v tom pokračují i po Novém roce – mužská i ženská reprezentace slaví vynikající úspěchy. Na umístění v první desítce navázala Veronika Vítková v Oberhofu druhým místem, jen o pozici horší byl ve stíhačce Ondřej Moravec. Trenéři mohou litovat jen neúčasti nemocné Gabriely Soukalové. S nadějí naopak hledí na návrat Jaroslava Soukupa. Seriál světového poháru pokračuje v rychlém sledu. Už ve středu se v Ruhpoldingu jedou ženské štafety. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web v 18:10.

Biatlonistka Veronika Vítková při závodě světového poháru v Oberhofu
zdroj: Getty Images autor: Christophe Pallot

Téměř v každém letošním závodě mohou čeští reprezentanti útočit na pódiová umístění, což je samo o sobě velmi výraznou pozvánkou na světový šampionát. "Přijeďte nás do Nového Města na Moravě povzbudit. Jsme dobře připraveni! Těší mě, že jsme silní jako tým. Je tu Gabča (Soukalová), Michal (Šlesingr), Ondra (Moravec), teď se vrací Jarda (Soukup) a daří se i mně," pozvala fanoušky na svazovém webu po stíhačce v Oberhofu Vítková.

V této sezoně skončila Vítková z deseti závodů pětkrát v desítce a jen dvakrát nebodovala. Ve stíhačce se zpočátku běžecky trápila, ale postup startovním polem vpřed jí dodával energii. "Jak jsem se blížila více a více čelu závodu, nohy mě přestávaly bolet. Když se daří, je to prostě lepší," smála se. Ve skutečnosti podle detailních analýz běhu česká závodnice postupně zpomalovala. Výsledkem byl Vítkové standard, tedy umístění ve druhé desítce podle běžeckých časů; podobně zaběhla i ve sprintu.

Je nám líto, video expirovalo.
Skvělá stíhačka. Vítková v lednu 2013 poprvé na stupních

V celkovém pořadí SP se Vítková posunula z 18. příčky na dvanáctou, na sedmé místo klesla absentující Gabriela Soukalová, která v Oberhofu po nemoci nestartovala a postupně se propadla z průběžného druhého místa.

Češi v celkovém pořadí SP:

Muži: 10. Moravec 250, 20. Šlesingr 177, 45. Vítek 50, 79. Soukup 2.

Ženy: 7. Soukalová 305, 12. Vítková 256, 73. Zvařičová 7.

Úspěchů dvou českých reprezentantek už si všímají i zahraniční novináři. Dotazům na společný trénink se Vítková nevyhnula ani na tiskové konferenci po stíhačce. "Uvědomila jsem si přitom, že společné tréninky jsme s Gabčou absolvovaly vlastně až na sněhu, protože ona měla během letní přípravy jiný režim kvůli nemoci. Ale to, co jsme stihly společně zvládnout, jsme si obě užily a oběma nám to určitě pomohlo," řekla šťastná Vítková.

Ve stíhačkách má Moravec ledovou hlavu

Vyrovnané solidní běžecké výkony a špičková střelba – po takové cestě jde v posledních závodech i Ondřej Moravec. Podobně jako Vítková se pohybuje co do rychlosti běhu ve druhé desítce. Když k tomu v nedělním závodě přidal i bezchybnou střelbu, je z toho útok na medaili. Po druhém místě z Pokljuky je to třetí z Oberhofu dalším důkazem.

Moravcův výkon na střelnici získává parametry zkušeného závodníka bez nervů. "Ne, nervy jsem na střelnici opravdu neměl. To bych se netrefil. Musel jsem se koncentrovat," říkal po závodě. "Závod byl plný zvratů, kolem mě se to neustále přelívalo. Jsem rád, že jsem si střelbu dokázal pohlídat," uvedl český závodník na svazovém webu. Poslední slova dokazuje i delší čas na poslední položce. Nutno dodat, že se to vyplatilo.

Ondřej Moravec
zdroj: Christophe Pallot autor: Getty Images

Zejména v posledním úseku posledního oberhofského závodu bylo na Moravci znát, že je unavený. "Ale nebýt té bezchybné střelby, na stupně vítězů bych pomýšlet nemohl. Jsem rád, že už vím, co dokážu," podotkl Moravec.

Skutečnost, že nyní pronikl do elitní desítky celkového pořadí seriálu, neřeší. "Nějak se k tomu upínat, to by mě pouze zbytečně rozptylovalo. Opravdu nechci řešit, zda jsem desátý, patnáctý nebo dvacátý. Chci se soustředit na každý jednotlivý závod," zdůraznil Moravec. Nyní má každopádně díky svému bodovému zisku jistotu startu v závodě s hromadným startem v Ruhpoldingu.

Před blížícím se světovým šampionátem si Moravec přeje hlavně udržet si zdraví. "Výsledek je už opravdu hodně povzbuzující pro světový šampionát v Novém Městě na Moravě. Ale bude obtížné zůstat na této úrovni delší dobu. Pokud však zůstanu zdravý, věřím, že se mi to podaří," uvedl.

Šlesingr a Soukup – drobné povzbuzení

Sprint Šlesingrovi ani navrátilci Soukupovi především na střelnici nevyšel podle představ. Dvě respektive čtyři chyby nemohly vést k úspěchu; stejný počet omylů v delším závodě ale už ano. Spokojenost tedy převládla u Šlesingra až v neděli. "Mám radost, že jsem konečně prolomil předchozí nezdary při střelbě vleže. To jsem potřeboval. Střílel jsem pomaleji a na jistotu," řekl letohradský biatlonista.

Před dalšími závody je optimistický. V celkovém pořadí se posunul na průběžné 20. místo. "To už je slušný výsledek. Aby to byl velice dobrý výsledek, musel bych být do desítky. To snad dopadne na konci sezony," dodal.

Jaroslav Soukup
zdroj: sportimage autor: Jan Sušánka

Nadějný běžecký výkon ze sprintu, kde v prvním okruhu běžel dokonce sedmý nejrychlejší čas a v konečném zúčtování jako 23., podpořil Soukup v neděli i střelbou a v druhém závodu po letním zranění mu to vyneslo první dva body do světového poháru za 39. příčku. "Běh ještě není optimální, ale to se poddá. Především jsem rád, že opět závodím," řekl Soukup.

"Body jsou tím nejlepším lékem na Jardovo zranění. Osobně mám největší radost z toho, že vím, že s ním mohu počítat do štafety," řekl trenér Ondřej Rybář. Nutno dodat, že i bez něj a bez nemocného Zdeňka Vítka zajelo české kvarteto v Oberhofu slušné osmé místo.

Jak rychle se zotaví Soukalová?

Hvězda závěru roku Gabriela Soukalová zůstala stranou deštivých soubojů na severní výspě Alp. Na další průběh sezony se po nemoci připravovala v rakouském Obertilliachu a vychutnala si ve slunečném počasí ideální lyžařské podmínky. "Byla jsem hodně unavená z Pokljuky, do toho vstoupila média a mně chyběl čas na odpočinek a regeneraci. Navíc nemocná bývám mezi svátky hodně často," vysvětlila vánoční indispozici Soukalová.

S tréninkem začala opatrně. "Jsem zatím taková bez jiskry a bez energie. Ale třeba to bude i zdejší nadmořskou výškou a po pár dnech se to zlepší," hlásila Soukalová z místa, které leží ve výšce 1 450 metrů. Pod vedením otce Karla stále živí naději na účast v Ruhpoldingu. "Věřím, že se stihnu připravit na slušné úrovni. Zdejší podmínky mi dodávají optimismu," dodala Soukalová pro svazový web.    

Češi v úvodních čtyřech závodech

SP v Östersundu

Muži

Individuální závod: 14. Moravec, 31. Šlesingr, 57. Holubec, 85. Krupčík, 99. Vítek.

Sprint: 34. Vítek, 41. Šlesingr, 69. Moravec, 83. Holubec, 88. Krupčík.

Stíhačka: 27. Šlesingr, 35. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 10. Soukalová, 31. Vítková, 64. Tomešová, 73. Zvařičová.

Sprint: 9. Vítková, 14. Soukalová, 34. Zvařičová, 71. Tomešová.

Stíhačka: 7. Vítková, 13. Soukalová, 54. Zvařičová.

SP v Hochfilzenu

Muži

Sprint: 18. Vítek, 19. Šlesingr, 23. Moravec, 55. Holubec, Krupčík.

Stíhačka: 16. Moravec, 27. Vítek, 47. Šlesingr, 55. Krupčík, 59. Holubec.

Ženy

Sprint: 14. Soukalová, 52. Vítková, 70. Zvařičová, 105. Tomešová.

Stíhačka: 11. Soukalová, 42. Vítková.

SP v Pokljuce

Muži

Sprint: 8. Moravec, 18. Šlesingr, 50. Vítek, 67. Krupčík, 79. Kristejn.

Stíhací závod: 2. Moravec, 11. Šlesingr, 41. Vítek.

Závod s hromadným startem: 18. Šlesingr, 27. Moravec.

Ženy

Sprint: 1. Soukalová, 8. Vítková, 71. Landová, 78. Zvařičová.

Stíhací závod: 2. Soukalová, 5. Vítková.

Závod s hromadným startem: 3. Soukalová, 16. Vítková.

SP v Oberhofu

Muži

Sprint: 11. Moravec, 17. Šlesingr, 49. Soukup, 58. Krupčík, 74. Krčmář.

Stíhací závod: 3. Moravec, 10. Šlesingr, 39. Soukup, 57. Krupčík.

Ženy

Sprint: 16. Vítková, 66. Zvařičová, 73. Černá.

Stíhací závod: 2. Vítková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články