Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Komu vládne žena, nemusí být běda. V biatlonu přibývá trenérek

Trenérek je v biatlonovém světě stále výrazná menšina, v posledních letech jich ale přibylo. Například letos tolik úspěšné Švýcarky vede bývalá rakouská reprezentantka Sandra Flungerová, u slovenského týmu zase už delší dobu působí Anna Murínová, Číňanky trénuje legendární Běloruska Darja Domračevová.

Slovenská trenérka Anna Murínová
zdroj: ČT sport

Sestřenice Simona Edera Flungerová vede sestry Gasparinovy a Lenu Häckiovou. Letos jim to šlape nadmíru výtečně, už třikrát stály po týmovém klání na stupních vítězek.

"Řekla bych, že by nás mohlo být určitě víc, ale trenérek každým rokem přibývá, a to je rozhodně ta správná cesta," usmála se švýcarská koučka.

Podobný osud má i bývalá slovenská závodnice Anna Murínová. Také ona vede sestry – Ivonu a Paulínu Fialkovy.

"První den, když jsem se přišla na svaz o práci ucházet, tak mě tehdejší prezident nechtěl přijmout s tím, že to je pro ženu těžká úloha. Nakonec mi dali šanci a myslím, že jsem ji využila dobře," podotkla Murínová.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve špičkovém biatlonu se trenérky neztratí

U slovenského týmu navíc působí i další žena, a to ruská žena Martina Otčenáše Nataša.

"Pokud je někdo odborníkem, nezáleží na tom, jestli je to muž nebo žena. Podstatné je, aby rozuměl svému řemeslu a měl zájem pracovat. Ale je pravda, že v biatlonu je mezi trenéry velká převaha mužů," uvedl dvaatřicetiletý slovenský reprezentant na začátku sezony pro deník Sme.

Slovinský kouč Uroš Velepec zase dostal vítanou posilu v podobě majitelky stříbrné medaile ze smíšené štafety na mistrovství světa 2012 Andreji Maliové.

Nezávodí od roku 2017 a nyní se naplno věnuje trénování. "Může to být v určitém ohledu výhoda. Můžeme se bavit o čemkoli, holky mi důvěřují, mohou se svěřit, vyplakat a je to pro ně myslím jednodušší, než kdyby je trénoval muž."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články