Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

O krásné Anterselvě i českých nadějích. Výsledky teď nebyly dobré, ve štafetách máme šanci, věří Hamza

Parádní stadion, krásné prostředí Alp, skvělá atmosféra. Nejen to se vybaví Jiřímu Hamzovi, když se řekne Anterselva. Areál, který bude v roce 2026 hostit biatlonové souboje během zimních olympijských her v Itálii, teď coby pořadatel mistrovství světa vítá zástupy závodníků z celého světa. "A já jsem netrpělivý," přiznal šéf českého svazu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Světový pohár v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Netrpělivý, ale hlavně z českého pohledu. Výsledky týmu totiž hned po Novém roce byly hodně za očekáváním. "Úplně ideální to nebylo. Věřím, že to trochu napravíme," říká Hamza v rozhovoru pro Českou televizi.

Na týmu se mimo jiné hodně podepsaly virózy. Markéta Davidová marodila přes Vánoce, v Oberhofu onemocněla Eva Kristejn Puskarčíková. Následně s nachlazením bojovaly i Jessica Jislová a Lucie Charvátová.

"Je potřeba upřímně říct, že po Vánocích výsledky nebyly dobré, ale téměř všichni členové týmu prošli nějakými zdravotními komplikacemi a výkonnost pak jde na nějaký čas strmě dolů," dodává Hamza.

Věří nicméně, že ženský i mužský tým pod vedením Egila Gjellanda a Zdeňka Vítka je na akci sezony kvalitně připraven a v jižním Tyrolsku se bude prezentovat na dobré úrovni.

"Věřím, že máme šanci ve štafetách a že se budeme schopni prosadit. Myslím, že se odrazíme z pomyslného dna, kam jsme se dostali hlavně v Ruhpoldingu a Pokljuce. Takový je sport. Jednou je člověk dole a jednou nahoře," přemítá Hamza.

Z českého pohledu je největší pozornost upřena na Markétu Davidovou a nejinak tomu je i v případě prvního muže domácího biatlonu.

"V ženské kategorii může být spousta překvapivých výsledků. Markétě nadmořská výška sedí. Je stejné hubeňoučká jako Tiril Ekhoffová, je to typ do výšky a věřím, že nás tady překvapí. Nemůžeme mít nízké ambice."

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK/AP

Právě suverénní Norka Eckhoffová, vedoucí žena Světového poháru, je jednou z největších favoritek mistrovství světa. Jenže...

"Na mistrovství světa bývá všechno na konci úplně jinak. Nejsem úplně přesvědčen o tom, že Tiril získá čtyři nebo pět medailí," myslí si Hamza.

U biatlonistů se zdánlivě vše smrskává na norsko-francouzský souboj Johannes Bö vs. Martin Fourcade. I v této kategorii ale chtějí promluvit i další zájemci o cenné kovy.

"Souboj Johannese s Martinem mě zajímá. Johannes bude myslím tahat za delší konec, teď je úplně jinde než ostatní," predikuje Hamza.

Norové Johannes a Tarjei Böovi slaví výhru prvně jmenovaného v Oslu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

Stejně jako v Novém Městě očekává i v Anterselvě výtečnou diváckou kulisu. "Atmosféra je tu vždycky výborná. Jako IBU jdeme do vyzkoušeného prostředí," připomíná Hamza fakt, že organizátoři investovali do rekonstrukce stadionu 20 milionů eur.

"Zázemí pro diváky a televize se výrazně zvedlo. Je to mimořádné prostředí s mimořádnou kulisou. Věřím, že nám bude počasí přát a nebude to jak před rokem na Světovém poháru, kdy jsme měli pocit, že se to ani nedojede."

Laťka se ale podle Hamzy nedá zvedat donekonečna. "Areály začínají být dimenzovány na dvacet let dopředu. Kapacitně začíná být většina areálu na stropu. Vývoj bude do budoucna hlavně v technologické oblasti. Areály budou plus minus stavbami zakonzervované v tom stavu, do kterého jde Oberhof, kde je už dnes Anterselva a kde bude Nové Město."

Biatlonový areál v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Právě český areál čeká rozsáhlá rekonstrukce v případě, že dostane přiklepnuto mistrovství světa 2024. MS by tam proběhlo po jedenácti letech. Na podzim proběhne v Praze kongres IBU a šance na pořadatelství vypadají více než slibně.

"Jsem velký optimista a myslím, že bychom to mohli získat. Ale areál musí odpovídat 30. a 40. letům tohoto století," říká letitý sportovní funkcionář.

Už necelých čtrnáct dní po tomto MS ale na Vysočině přivítají další kolo Světového poháru. "Jsme připraveni. Mám velkou radost, protože většina lístků už je pryč, divácký zájem je obrovský a já věřím, že ho podpoříme i našimi výsledky. Začali jsme minulý týden dobře s juniory a věřím, že v tom budeme pokračovat," doufá Hamza.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články