Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Češi ve smíšené štafetě zlato neobhájili, dojeli šestí

Oslo – Česká smíšená štafeta zlato z loňského šampionátu obhájit nedokázala. V Oslu v pozměněném složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Michal Krčmář obsadila šesté místo. Z českého kvarteta jako jediná chybovala na střelnici Vítková, dobíjela celkem pětkrát. Zvítězili favorité – Francouzi před Němci a domácími Nory.

Smíšená štafeta na MS
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

"Jsme šestí, buďme spokojení s tím, co jsme nakonec dokázali. Být mezi nejlepšími šesti, není vůbec špatné. Když se podíváme, kdo je na medaili, jsou to samé silné týmy," prohlásil šéftrenér Ondřej Rybář.

Češi se museli obejít bez svého tradičního finišmana Ondřeje Moravce, který v přípravě laboroval s virózami a více než deset dnů netrénoval.

Klíčová první střelba

Vítková se po startu dostala rychle do popředí a po celé první kolo se držela na třetím místě. Jenže pak přišel jeden z klíčových okamžiků. Celou sezonu se Vítková trápí s nevyrovnanou střelbou vleže, úspěšnost má jen 79 procent. Tentokráte minula hned první ranou a nechytila ideální rytmus. Nakonec musela využít všechny tři náhradní náboje. Z celého závodního pole střílela nejpomaleji, na stavu strávila bezmála jednu minutu a odjížděla jako předposlední třiadvacátá. I při střelbě vestoje se Vítková neobešla bez chyb a po dalších dvou omylech ztratila další sekundy.

"Když se to vezme, tak po jedné chybě na každé střelnici nebylo tak špatné, protože kdybych to dala na první, tak by nebylo tak zle. Ale tolik náhradních nábojů, to bylo špatné," řekla Vítková. Závod jí nevyšel ani běžecky. "Jak jsem to chtěla dotahovat, tak mi docházely síly a tuhly mi nohy," uvedla.

"Problém dnes u nás byl, že jsme ztratili kontakt na prvním úseku. Ale nechci, aby to vyznělo, že všechno padá na hlavu Veroniky. Škoda je hlavně tolika dobíjení vleže," uvedl Rybář. "Střeleckou stabilitu ukazovala v Pokljuce, ale teď si myslím, že nervy hrály dost velkou roli," dodal.

Soukalová dotahovala, jak se dalo

Soukalová do svého úseku vyrazila z dvanácté pozice s více než minutovým mankem za štafetou USA. Vedoucí žena Světového poháru po trati letěla a snažila se rychle sjet biatlonistky v čele. Na střelnici ani jednou nechybovala a stáhla manko o více než půl minuty.

"Se svým výkonem na střelnici můžu být spokojená, ale na trati to nějaká velká rychlost nebyla. Ve sjezdech to bylo těžké, trať se zrcadlila, vůbec se nedalo odpočinout," komentovala svůj výkon.

Šlesingr jel celý úsek sám

Michal Šlesingr vyjížděl na pátém místě zcela osamocen, ve vedení byli favorité – Norové, Němci, Francouzi a Ukrajinci. Na tom se nic nezměnilo ani v cíli třetího úseku. Šlesingr sice střílel bez dobíjení, ale na trati příliš nezískával. Celou dobu nejel v kontaktu s žádným soupeřem, což mu v běhu nepomáhalo.

Michal Krčmář při závěrečné střelbě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Krčmář nezklamal

Finišmanský novic Krčmář neměl před sebou snadný úkol. Musel vzdorovat hvězdám před sebou i za sebou. Svou úlohu ustál, na střelbě nechyboval, ale vinou pomalejšího běhu ztratil jednu pozici, předjel ho Rakušan Landertinger. "Nejelo se mi dobře. Ztratil jsem jednu pozici, takže nemůžu být spokojený. Běh nebyl úplně tragický, ale nemohl jsem se poprat s Landim v posledním kole," podotkl Krčmář.

Suverén letošního ročníku Martin Fourcade se začal rozjíždět ve druhém okruhu, jeho tempu dlouho stačil jen Němec Simon Schempp. Na poslední "stojce" museli oba jednou dobíjet a souboj vyvrcholil až na stadionu. Fourcade si věřil, vyjížděl do dlouhého finiše z prvního místa a svou pozici s přehledem uhájil.

Výsledky závodu smíšených štafet na MS v Oslu

1. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Fillon Maillet, M. Fourcade) 1:14:01,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Preussová, Hildebrandová, Peiffer, Schempp) -4,3 (0+7), 3. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -14,4 (0+10), 4. Ukrajina -29,8 (0+9), 5. Rakousko -1:07,1 (0+3), 6. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Krčmář) -1:23,3 (0+5), 7. Rusko -1:32,9 (1+8), 8. Itálie -1:55,4 (0+15), 9. Bělorusko -2:09,1 (0+1), 10. USA -2:19,6 (0+5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články