Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MS v biatlonu: V zákulisí České televize

Nové Město na Moravě - Mistrovství světa v biatlonu je pro Českou televizí zcela určitě největší sportovní akcí tohoto roku. 43 kamer, pět velkých přenosových vozů a nejmodernější prvky snímání obrazu včetně lanové kamery, hovoří za vše. Na bezproblémovém chodu vysílání se podílí více než 200 lidí, od techniků až po moderátory biatlonového studia.

Jiří Rejman a Ivan Masařík
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

V malé buňce, v níž by jeden možná čekal stavbyvedoucího s tlačenkou, se připravuje komentátor Jiří Rejman na další přenos závodu mistrovství světa v biatlonu. Má tu všechno, co potřebuje, tedy kromě velmi malého prostoru: skvělý výhled, mapku tratě, televize, nezbytný mikrofon a také svého kolegu - bývalého biatlonistu a experta ČT Ivana Masaříka.

Do živého vysílání zbývá tou dobou ještě téměř půl hodiny - dost dlouhá doba na to se zkoncentrovat, probrat všechny potřebné náležitosti a zkoordinovat podrobnosti s přenosovým vozem. V něm se v té době už odehrávají poslední akce před startem. Vybírají se detaily i celky kamer, probíhá komunikace se štáby na ploše. Takzvaný SNG vůz spíše připomíná etudu Ze života hmyzu.

Ono je jich vlastně pět - také z důvodu výroby televizního signálu a jeho distribuce do více než dvaceti zemí. Česká televize navíc přímo na místě spolupracuje se zahraničními televizemi z Německa, Švédska či Ruska. Obraz zajišťují také čtyři bezdrátové kamery a kolejová kamera. Nechybí ani systém Camcat, což je 392 metrů dlouhá lanovka pohybující se v maximální výšce 33 metrů nad zemí. Kameře dává možnost pohybu ve svislé i horizontální ose.

Přímo naproti buňkám všech zúčastněných televizních společností se nachází centrum organizačního výboru, na jehož střeše má Česká televize umístěné biatlonové studio. Jeho prostřednictvím vstupují do vysílání moderátor Petr Kubásek a analytik Miroslav Langer. Výborný výhled na hlavní tribunu a s ní i start a cíl kalí pouze fakt, že studio je venkovní, což by byl v kombinaci se silným sněžením splněným snem maximálně válečným reportérům.

ČT neponechala nic náhodě - o pár metrů dole je pak na střelnici připraven okamžitě po zásazích vstupovat reportér Tomáš Lachman. Ač se to nezdá, velice úzké místo vyhrazené pro novináře, které se nachází hned za trenéry reprezentací, pojme velké množství lidí. Nejčastějším problémem tak bývá snad jen naštvaný výraz kameramanů, kterým okolní "čumilové" často postávají na kabelech. V cíli je pak připravena okořenit vysílání reakcemi sportovců Jana Niklová.

Nejen terčem nájezdů strávníků se stal velký VIP stan, který vedle reprezentací, známých osobností a fanoušků, kteří si připlatili, hostil i pořad Na slovíčko a pravidelně se v něm předtáčí relace Biatlon VIP s výraznými osobnostmi tohoto sportovního odvětví.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články