Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Moravcovi se poslední štafeta kariéry nepovedla, Češi skončili desátí. Zvítězili Němci

Čeští biatlonisté si náladu po výbuchu ženské štafety příliš nespravili. V závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě skončili desátí. Zvítězili Němci před závodníky Ruské biatlonové unie a Norska. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Po velice špatném 18. místě Češek měli jejich týmoví kolegové velkou motivaci. Jenže... Michal Krčmář rozjel štafetu perfektně a předával na třetím místě, pak ale přišel nečekaný výbuch.

"Pochvala Michalovi, byl to pěkný výkon. Dovezl to v kontaktu na třetím místě. Je to pro něj dobrý rozjezd pro další závody," uvedl asistent trenéra Aleš Ligaun.

Ondřej Moravec, který se pomalu loučí s kariérou, první položku nezvládl a musel na nelichotivě bonusových 150 metrů navíc.

"Moc nevím, co s tím. Mrzí mě to, štafeta byla super rozjetá. Neudělal jsem to dobře. I pro mě do dalšího závodu je to zklamání, nic moc start," vyprávěl v rozhovoru pro ČT sport ke své položce vleže.

V běhu se špatně necítil, i když... "Předek jel tempo, které pokud bych jel s nima, nebyl bych schopen odstřílet. Na sjezdech dostávají nohy zabrat. Byl to relativně boj, ale v nějakých mezích to tak katastrofické jako střelba nebylo," dodal Moravec.

"Ondra? Těžko soudit. Člověk úplně nepočítá, že zrovna on si dá ta trestná kola. Střelby pro nás povedené nebyly," dodal Ligaun.

Češi nakonec skončili desátí poté, co si s nástrahami trati nakonec relativně poradili Milan Žemlička na třetím úseku i finišman Adam Václavík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistů na SP v Novém Městě na Moravě

Jaký byl závod?

Po první střelbě šlo do čela Německo skrze Lessera, ale na střelnici se vůbec nezdržel ani Krčmář, který se po perfektní položce odbyté za 26 vteřin zařadil za druhého Nora Laegreida.

A zatímco Lesser na stojce dvakrát chyboval, Laegreid nikoli. Po opravě držel český reprezentant třetí místo a byl tak v kontaktu. Naopak například Švédsko nabralo ztrátu více než minuty, kterou na předávce zdvojnásobilo a bylo tak ze hry.

"Docela jsem to přivezl v kontaktu s čelem, to je úkolem prvního úseku. Můžu to hodnotit pozitivně. Sníh je obrovsky těžký, nejede to, je to takové sápání. Necítil jsem se špatně. Po běžecké i střelecké stránce to myslím bylo dobré," hodnotil Krčmář.

Do poslední štafety kariéry se mezitím vydal Moravec - a nebylo to úplně příjemné podívání. Zatímco bezchybný Doll táhnul Německo na čele a stoprocentní Nor Dale jel o sedm vteřin za ním, nejzkušenější domácí reprezentant na střelnici vybouchl a zklamal trestným kolem. Rázem z toho byla sekera přes minutu a 11. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
České ohlasy po štafetě biatlonistů na SP v Novém Městě na Moravě

Doll na čtvrté střelbě i po jedné opravě setrvával na první pozici, Dale ovšem chyboval a po jeho trestném okruhu posunul Fillon-Maillet Francouze na druhé místo. Moravec protentokrát zastřílel čistě a posunul národní tým o příčku vpřed.

Do závodu, z něhož z blíže nespecifikovaných důvodů těsně před startem odstoupilo Švýcarsko, už mířil Žemlička, který se po svém rozjezdu zbortil po zapíchnutí hůlky na zem. 

Peiffer dál pokračoval na obou položkách v německé krasojízdě, a to s velkým náskokem půl minuty, protože Desthieux musel za Francouze pokaždé opravovat. To ještě ani nebyl rozhozený Žemlička na stavu, kde hned první ranou chyboval a opravu zvládl až na druhý pokus. Další dvě minely přidal i na stojce.

"Střelnice byla těžká. Jsem z toho urvanej. Udělal jsem tam asi velké chyby, s nulou se dalo, i když trochu foukalo. Na trati to bylo těžké. Obrovsky pomalý sníh, ale bojoval jsem, nechal jsem tam všechno," řekl Žemlička.

Trenéři zvolili jako finišmana Václavíka, který musel dvakrát dobíjet, ale to už měl dávno splněno po jedné chybě Němec Nawrath. 

Jacquelin zopakoval katastrofální závod s hromadným startem z mistrovství světa v Pokljuce a z osmi ran trefil jen jednu.

Tím odsoudil Francii k záhubě z dobře rozjetého závodu. Na druhé místo tak putovali s minutu a půl velkým odstupem Norové.

Němci si zlato ujít nenechali, boj se však sváděl o další příčky. A když si Johannes Bö koledoval o trestné kolo tak dlouho, až mu bylo splněno, Latypov šel pod vlajkou Ruské biatlonové unie před něj. Norové i tak berou malý křišťálový glóbus.

Philipp Nawrath
zdroj: ČTK

Čtvrté místo uzmuli Slovinci, pátí dojeli Francouzi. A když Václavík jednou opravil, bylo stále jasnější, že Češi obsadí konečné desáté místo.

"Cítil jsem se hrozně. Podmínky byly hrozně těžké. Nejelo to strašně, mně pak ke konci vypínaly nohy. Hrábnul jsem si, dal jsem si... Mám toho dost," hlásil v cíli Václavík po návratu mezi elitu v SP.

O víkendu vyvrcholí první ze dvou zastávek SP na Vysočině sobotními sprinty a nedělními stíhacími závody žen i mužů. Všechny přímé přenosy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě, muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Nawrath) 1:12:28,1 (0 tr. okruhů+5 dobíjení), 2. Rusko (Chalili, Jelisejev, Loginov, Latypov) -1:21,7 (0+8), 3. Norsko (Laegreid, Dale, T. Bö, J. T. Bö) -1:33,2 (3+9), 4. Slovinsko -2:13,2 (0+8), 5. Francie -2:14,7 (4+9), 6. Rakousko -2:17,0 (0+5), ...10. ČR (Krčmář, Moravec, Žemlička, Václavík) -4:21,6 (1+11).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články