Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Štafetu v Novém Městě ovládly v drtivém finiši Švédky. Češky střelecky zkolabovaly

Štafetu biatlonistek na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě ovládly podruhé v sezoně Švédky. Českému kvartetu ve složení Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová se střelecky absolutně nedařilo, skončilo na předposledním 18. místě. Mistryně světa z Norska dojely tentokrát páté. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Lucie Charvátová
zdroj: ČTK

Karty byly klasicky otevřené, ale také velmi brzy rozdané. Alespoň tedy pro českou reprezentaci.

Na první úsek trenéři zvolili Jessicu Jislovou, ta je v této sezoně držákem, který nezklamal ani ve střelbě, ani v běhu.

Novoměstská střelnice jí ovšem vůbec nepřála.

Celkově si připsala šest dobíjení a s tím se závodí těžko. "Rozhodně je to neomluvitelný kolaps. Ani bych si nepředstavovala, že by se mohl stát," povídala v rozhovoru pro ČT sport.

Hrozně mě to štve, je to poslední letošní štafeta, navíc doma. Mrzí mě to. Chtěly jsme si odvézt nějaký pěkný výsledek," dodala Jislová.

Nelichotivě ji navíc trestnými koly předčila finišmanka Lucie Charvátová.

Suma sumárum: šestnáct dobíjení a závratných pět kol.

"Už od začátku se to nevedlo. Jess netrefila poslední ránu, i když si myselal, že jo, už se zvedala... Evík ztratila hodně na trati. Makulu musím pochválit, běžecky neztratila. Lůca to úplně zazdila, takže jsme tam, kde jsme. Rychle to zapomenout," prohlásil asistent Jiří Holubec.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistek na SP v Novém Městě

Jaký byl závod?

Jislová přijela s číslem deset ve středu startovního pole se ztrátou čtyři vteřiny na čelo. Nejlépe odstřílela Američanka Dunkleeová, následovaná Švýcarkou Cadurishovou a Němkou Hammerschmidtovou.

Zato Jislová měla problémy, a to značné. Všechny čtyři terče sestřelila, ale u pátého se zapotila na tři dobíjení. Trestnému kolu sice unikla, ale střelnici opouštěla jako dvacátá se ztrátou téměř tři čtvrtě minuty.

Stojku na prvním úseku vyřešila nejlépe Švýcarka Cadurishová, Rakušanka Schwaigerová a Ukrajinka Blashková, před něž se na třetím kole dostala Norka Tandrevoldová.

Hodně se chybovalo a ani Jislová nebyla výjimkou - minula hned první ranou a dobře nevyřešila ani tu poslední. I tentokrát musela třikrát dobíjet a na střelnici měla až dvacátý čas. 

"Tu ležku jsem šla do rizika, uznávám, ale překvapilo mě to hodně, protože v tréninku skoro neminu. Tohle je strašnej průšvih," komentovala Jislová.

"Na trati to byl boj sám se sebou. Neměla jsem tam ani člověka, se kterým bych mohla jet. Byl to takovej trest za to, že jsem to pokazila, tak jsem si to musela vyžrat," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
České ohlasy po štafetě biatlonistek na SP v Novém Městě

Odstup se zvýšil na více než minutu a půl a štafetu přebrala na předposledním místě před Slovinkami Puskarčíková.

Chybovalo se dál včetně Eckoffové, ta ale Norky udržela v čele. Za ni se zařadila Švýcarka Aita Gasparinová a Běloruska Alimbekavová, a to ještě nebyla Češka ani na střeleckém stavu.  Položku vleže vyřešila Puskarčíková s jedním dobíjením, manko ale i tak narůstalo. V kombinaci s jejím momentálně slabým během činila ztráta už téměř dvě minuty.

Čistá Eckhoffová pelášila dál, v závěsu jí ale byla Francouzka Braisazová-Bouchetová, Bělorusko drželo třetí pozici. Zato Rakousko muselo v osobě Innerhoferové na trestné kolo. Česká reprezentantka zastřílela stoprocentně v třetím nejrychlejším času a odjížděla coby dvacátá. I tak ale předávala Davidové s mankem dvou minut a dvaačtyřiceti vteřin.

"Je pravda, že jsem za střelbu ráda, je to jedna z mých lepších letos. S mým během bohužel nedokážu štafetě víc pomoct. Jsem člověk, který potřebuje spíš kontakt, jede se mu líp, ale snažila jsem se do toho dát všechno, abych něco Makuli přivezla," řekla Puskarčíková.

Švédsko ve finiši štafety v Novém Městě předstihlo Bělorusko
zdroj: ČTK

Norka Lienová měla od dalších značný odstup, velmi chybovaly - a na trestné kolo musely - Francouzka Chevalierová a Ukrajinka Merkušinová, která si předtím s Džimovou nepředala podle přesných pravidel, za což byly poozději diskvalifikovány.

Druhé byly rázem Spojené státy americké díky Eganové a Bělorusko se Solovou. Davidová se s jednou opravou posunula na osmnácté místo.

Lienová však na stojce selhala a musela jet kroužit, na čele se tak pozice měnily. Švédsko vezla Perssonová na prvním místě, Italky byly skrze Vitozziovou druhé, USA třetí.

Zato české trable pokračovaly dál - Davidová totiž minula dvakrát, opravy jí vyšly a předávala Charvátové patnáctá. "Tohle bylo špatné ode mě. Byly jsme v pozici, kdy jsem potřebovala dát dvě rychlé nuly a nezvládla jsem to," řekla česká biatlonová jednička.

Přesná Elvira Öbergová vezla Švédsko suverénně dál, Italka Carrarová byla druhá a Běloruska Kručinkinová v závěsu. Charvátovou čekalo tři sta metrů navíc a nenavázala tak na obstojnou střelbu z únorového mistrovství světa.

Mladičká sestra slavnější Hanny Öbergové však chybovala a Bělorusky šly o čtyři vteřiny do čela. Byl to boj až do cílové rovinky, ale Elvira Öbergová předvedla drtivý finiš a vyjela pro Švédsko malý křišťálový globus. Druhé skončilo Bělorusko, za ním Francie. Seveřanky se tak díky tomu v celkovém pořadí dostaly před dosud vedoucí Němky.

Charvátová mezitím zajížděla ještě další tři trestné okruhy a přijela s obrovským odstupem pěti minut.

V pátek se ve Vysočina Areně pojedou štafety biatlonistů, o víkendu jsou na programu sprinty a stíhačky. SP pak bude pokračovat dalším dílem příští týden opět v Novém Městě na Moravě.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě, ženy - štafeta (4x6 km):

1. Švédsko (Brorssonová, H. Öbergová, Perssonová, E. Öbergová) 1:03:26,6 hod. (0 trest. okruhů+6 dobíjení), 2. Bělorusko (Krjuková, Alimbekavová, Solaová, Kručinkinová) -1,2 (0+9), 3. Francie (Bescondová, Braisazová-Bouchetová, Chevalierová, Simonová) -27,8 (1+8), 4. Ukrajina -28,7 (1+10), 5. Norsko -40,0 (1+10), 6. USA -40,1 (0+7), ...18. ČR (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) -5:00,7 (5+16).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články