Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Korupce a finanční podvody. Policie uvedla, proč vyšetřuje vedení světového biatlonu

Spekulace byly potvrzeny. Rakouští vyšetřovatelé potvrdili, že podezřívají vrcholné funkcionáře Mezinárodní biatlonové unie (IBU) a ruské sportovce z dopingu, korupce a finančního podvodu. Mělo jít o úplatky ve výši až 300 000 dolarů (přes 6 milionů korun). Policie také prověřuje neoprávněné příjmy z prize money ve výši 35 000 dolarů (asi 718 000 korun), které získali sportovci v trestu. "My jsme na ty praktiky upozorňovali dostatečně dlouho," není překvapen šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza. "Dost dlouho se to otáčelo i proti nám," dodal.

Biatlon
zdroj: Reuters

Policisté v úterý zasahovali v centrále IBU v Salzburgu. Podezřelí jsou dlouholetý šéf světového biatlonu Anders Besseberg a generální sekretářka Nicole Reschová, kteří ve funkcích minimálně prozatím skončili.

Vyšetřování probíhá nejen v Rakousku, ale také v Norsku a v Německu. Týká se období od roku 2012 do února 2017, kdy se konalo mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Jedná se tedy o dobu dlouho po známém ruském dopingovém skandálu kolem zimních olympijských her 2014 v Soči.

"Poškodí to celý světový biatlon, nikdo z toho nemá radost. Teď si musíme hlavně zamést před vlastním prahem a celá ta situace se musí rychle vyřešit," prohlásil Hamza.

Je nám líto, video expirovalo.
Policie šetří korupci v Mezinárodní biatlonové unii

Dvaasedmdesátiletý Nor Besseberg byl hlavou světového biatlonu od roku 1992. Letos již oznámil, že na zářijovém kongresu nebude usilovat o znovuzvolení. Kvůli skandálu až do vyšetření případu odstoupil z funkce, v níž ho bude dočasně zastupovat Rakušan Klaus Leistner, viceprezident IBU pro finance. Prvním na řadě pro záskok na Bessebergův post byl první viceprezident Viktor Majgurov, jenž o to ale neměl zájem, protože je Rus a právě Ruska se skandál týká.

Německá právnička Reschová byla ve vedení světového biatlonu od roku 2008. V úterý oznámila, že se funkce do vyšetření případu vzdává, a dnes ji IBU dočasně suspendovala.

Informace vedoucí k razii poskytlo vyšetřovací oddělení Světové antidopingové agentury (WADA). Určitou roli v této kauze hraje také někdejší šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov, který je klíčovým svědkem při vyšetřování organizovaného dopingu v Rusku.

Pořadatelství MS v Rusku nebylo zadarmo?

Kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila IBU kritice už delší dobu. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň. Na stejném místě se v roce 2021 mělo uskutečnit i mistrovství světa, o to ale sibiřské město kvůli dopingové aféře přišlo.

Rusko získalo šampionát po hlasování kongresu IBU při volbě před dvěma lety, při které v souboji se Slovinskem a Českou republikou dostalo 25 z 49 hlasů. Podle Le Monde navíc měli členové kongresu za hlasy od ruského svazu slíbené úplatky ve výši 25 000 až 100 000 eur.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články