Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kanadští biatlonisté budou bojkotovat finále SP v Rusku

Kanadský tým před startem závodů ve francouzském Le Grand Bornand deklaroval svůj záměr bojkotovat finále Světového poháru v ruské Ťumeni. Kanaďané zaslali oficiální stanovisko dopisem vedení Mezinárodní biatlonové unie.

MS v biatlonu v Hochfilzenu
zdroj: ČT4

"Konat velké mezinárodní závody v Rusku jde proti rozhodnutí MOV zakázat ruskému týmu startovat na Hrách v Pchjongčchangu," uvádí se v dopise adresovaném IBU.

Důvodem verdiktu MOV byl prokázaný systematický doping. "Nemáme žádnou důvěru v ruské snahy vyřešit dopingový problém, Ruská antidopingová agentura RUSADA stále nemá od Světové antidopingové agentury WADA obnovenou licenci. Proto se kanadský tým rozhodl nevyslat své sportovce na závody do Ruska."

Šéf světového biatlonu Anders Besserberg reagoval lakonicky. "Nikdo nemůže nikoho nutit, aby někam jezdil," uvedl pro norskou televizi NRK.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisty v Le Grand Bornand zasypává sníh

Finále Světového poháru je v sibiřské Ťumeni plánováno na konec března. Už dříve se v podobném duchu jako Kanaďané ozvali i někteří další sportovci, včetně Gabriely Koukalové. "Pokud budu v té době zdravá a budu závodit, tak tam stejně nepojedu. Je výsměch, že po všech těch problémech udělí pořadatelství Světového poháru právě do Ťumeni," prohlásila před sezonou v rozhovoru pro Aktuálně.

Lídr Světového poháru Martin Fourcade, známý svým neutuchajícím bojem za ráznější postup proti dopingovým hříšníkům, si své stanovisko nechá až na závěr závodního víkendu. "Hodlám se především soustředit na závody, k dopingu se vyjádřím až v neděli," řekl na středeční tiskové konferenci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články