Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Co přinesl Hochfilzen? Češi se stále hledají, Norové dominují

Konec dobrý. Ale rozhodně nelze ještě říci, že všechno dobré. České vystoupení na Světovém poháru v Hochfilzenu uzavřelo šesté místo ženských štafet. Skvělý výsledek. Ještě 19. a 11. místo Veroniky Vítkové a pak dlouhá mezera. Českým biatlonistům se start do sezony nepovedl zcela podle představ. Naopak Norové mohou být navýsost spokojeni. Johannes Bö dokáže překonat při dobrém střeleckém výkonu kohokoli včetně Martina Fourcada, navíc si Seveřané dokázali, že i bez dobře naladěných bratrů Böových jsou ve štafetě jen těžko k poražení.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Není to to, z čeho bychom byli šťastní. Chybí nám zúročit střeleckou přípravu. Bylo by třeba lépe střílet. Světlou hvězdičkou jsou nejen výkony Veroniky (Vítkové), ale i Evy (Puskarčíkové v Östersundu) a jejich umístění do desítky. Štafeta nám také udělala radost," shrnul šéftrenér Ondřej Rybář dosavadní české výkony ve Světovém poháru.

Střelecká úspěšnost opravdu není valná. Pohled na českou bilanci ve štafetách: Zatímco Norové dobíjeli devětkrát, Češi dvacetkrát a navíc museli pětkrát na trestné kolo. Vítr foukal nevyzpytatelně. Svou roli sehrálo i štěstí na chvíle bez silných poryvů, ale rozdíly jsou markantní. České ženy se popasovaly s o trochu přívětivější situací lépe, i když i ony vinou Jessiky Jislové se 150 metrům navíc nevyhnuly.

Tristní střelba

Zas, znovu a opět střelba. Michala Krčmáře lze vyzdvihnout jako světlou výjimku, když ve sprintu sestřelil všech deset terčů. Ve stíhačce se už ale netrefil třikrát. Ve štafetě minul dokonce šestkrát a zamířil na dvě trestná kola. Michal Šlesingr měl v týmovém závodu stejně tristní bilanci, ve sprintu a stíhačce minul vždy třikráte. Ve vyrovnaném startovním poli to stačí jen na hranici zisku bodů. Spíše paběrkování.

Nejvýše postaveným Čechem po dvou závodech je Ondřej Moravec. Na 38. místě. V neděli budou ve francouzském Annecy na programu závody s hromadným startem, šance na start, byť jen jednou, českého závodníka nejsou zatím příliš vysoké.

Lakonické shrnutí trenéra mužů po štafetách? "Hrůza, hrůza, hrůza, nic jiného se k tomu nedá říct. Prostě jsme to nezvládli absolutně na střelnici… Kluci do toho jdou se strašným respektem, chybí lehkost. Furt je tam obava o výsledek a to nám strašně svazuje ruce," řekl bez okolků.

Okřídlená věta, nicméně pravdivá: Biatlon se skládá nejen ze střelby, ale také z běhu. Důvody k radosti? Nevelké. Vítková ztratila ve sprintu i delším stíhacím závodě téměř stejnou porci více než 50 sekund na nejrychlejší Finku Kaisu Mäkäräinenovou. Dalším Češkám hochfilzenské tratě nezachutnaly, a to včetně nejen ve střelbě se hledající Lucie Charvátové. Někdejší běžkyně na lyžích zaznamenala ve sprintu až 52. běžecký čas.

Davidová nezklamala

Je tu ovšem jedna výrazně světlá výjimka. Věkem stále ještě juniorka Markéta Davidová se ve stíhačce co do rychlosti běhu vešla do elitní desítky a své dobré naladění potvrdila nejen běžeckým, ale i kvalitním střeleckým výkonem i ve štafetě.

"V běhu jsem se necítila vůbec dobře, ale snažila jsem se to dojet. Na víc dnes nebylo," líčila v cíli až příliš pokorně Davidová, která na svém úseku vytáhla českou štafetu zpět mezi širší špičku startovního pole a zaběhla pátý nejrychlejší čas. Ve Francii proto nebude v týmu opět chybět.

U mužů světlé výjimky je třeba hledat velmi pečlivě, až pod mikroskopem. Ve sprintu běžel z Čechů nejrychleji Michal Šlesingr, jenže jeho 25. čas se ztrátou minuty a pěti sekund nelze označit za nadprůměrný. Ostatní zaostávají ještě více, přitom tratě v rakouském areálu nepatří mezi Čechy neoblíbené.

"Vánoční svátky budou k tomu, abychom doladili nějaké věci a dostali se o dvacet vteřinek dopředu a zúročili to, co ve střelbě závodníci natrénovali," předestřel šéftrenér Ondřej Rybář.

Trable s lýtky plují mediálním prostorem

Černé české okamžiky, sem tam bílý. Vše ovšem přehlušila mediální přestřelka Gabriely Koukalové s šéftrenérem Ondřejem Rybářem. Co stojí za vleklými problémy s lýtky? Změna techniky, jak tvrdí mistryně světa? To těžko, zní z českého týmu nejen od trenérů. Nešťastná výměna názorů.

Výsledek? Směrem k olympijským vyhlídkám zatím žádný. Rozhodne se v polovině ledna, jak naznačil šéf svazu Jiří Hamza. Šance? 30 až padesát procent. "Příběh Gabči je smutný. Je to velká bojovnice, ale v tuhle chvíli zdraví úplně neovlivní," poznamenal Rybář.

Nyní se Koukalová připravuje v Obartilliachu daleko od dění ve Světovém poháru, o Vánocích jí čeká pobyt v Anterselvě. Individuální příprava a poslední šance. "Pokud zazní ano, určitě se nám všem uleví, pokud bude její účast pod olympijskými kruhy vyloučená, tak Gábina předčasně ukončí sezonu," uvedl Hamza.

Fourcade vládne, nikoli však suverénně

Světovému seriálu stále vévodí Martin Fourcade, ale jeho pozice zdaleka není tak neotřesitelná, jako tomu bylo před rokem. Když Johannes Bö zastřílí, je zatím nedostižný. Navíc nejlepším šlape na paty i navrátilec Jakov Fak. Tahle sezona bude ještě hodně vyrovnaná.

Vyrovnaně zdaleka ovšem nepůsobila větrná štafeta mužů. Norové v cíli slavili, dlouho slavili. Až po bezmála dvou minutách se k nim připojili Němci. A to v severském kvartetu chyběli odpočívající Johannes a Tarjei Böovi.

V Hochfilzenu ožil i Simon Schempp, který si po Östersundu spravil chuť pronikavými úspěchy ve všech závodech a v celkovém pořadí je už čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Dahlmeierová se vrátila do SP 16. místem ve sprintu

Laura Dahlmeierová prožila povedený návrat. Věděla, že to nebude po nemoci taková dominance jako třeba na mistrovství světa. 16. a 10. místo v individuálních závodech dává tušit, že lepší časy přijdou. Navíc se mohla radovat s kolegyněmi ve štafetě, ve které zářila její parťačka Vanessa Hinzová. "Hochfilzen mám ráda. Poslední závody pro mě byly těžké, na trati jsem se necítila dobře. Týden jsem byla nemocná. Teď se to lepší a už se těším na další závody," prohlásila vítězka minulé sezony Dahlmeierová.

Na další závody se mohou těšit i čeští fanoušci. Na programu jsou sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem. Čtvrteční a páteční klání na nejkratších tratích proto budou obzvláště důležitá pro kvalifikaci od nedělních závodů, do nichž postupuje první pětadvacítka z pořadí SP a pět nejlepších podle umístění ve Francii. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články