Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Fyzioterapeut biatlonistů o Jislové: Jde o to, aby se z ní teď stal pacient a jen odpočívala

Čeští biatlonisté se musí na mistrovství světa v Oberhofu definitivně obejít bez Jessicy Jislové, kterou nepustí na trať poranění svalu v oblasti žeber. "Jessica byla do poslední chvíle nastavená, že by chtěla do Oberhofu odjet. Tu bolest ale stále cítila a vnímala," uvedl reprezentační fyzioterapeut Roman Karpíšek. Přímé přenosy z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Bolí mě to při každém hlubokém nádechu, což moc nejde skloubit se sportem. Při každé zvýšené aktivitě dochází k námaze, potřebujete hluboko dýchat. Mám naordinovaný klid, takže teď odpočívám. Chodila jsem i na kapačky a příští kontrolu mám v neděli," řekla Jislová svazovému webu.

"Vyšetření u pana profesora Koláře ji utvrdilo v tom, že bude lepší mistrovství světa vynechat. Tohle zranění se léčí podobně jako natržené svaly. Je to o klidu, kontrolních vyšetřeních a pocitu sportovce," prohlásil Karpíšek.

"Teď je to o tom, aby zachovala klid, musí si udělat absolutní volno, odpočívat, příští týden uděláme kontrolní vyšetření a uvidíme, jak to bude vypadat, zkusíme začít s tréninkem," dodal.

"Jessice problémy nedovolují, aby tu závodila a byla připravená na sto procent. Nemá cenu něco riskovat. Je potřeba se nyní dát zdravotně dohromady," řekl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Jislová měla na šampionátu plnit roli české dvojky po Markétě Davidové a být stabilní členkou ženské štafety. V pořadí Světového poháru jí patří 29. místo. Kvůli bolestem v oblasti mezižeberních svalů ale nedokončila už lednovou přípravu v Ridnaun. Do dějiště šampionátu neodcestovala a po středeční absenci ve smíšené štafetě po konzultaci s lékaři účast vzdala.

Problémy Jislové se táhnou od lednového Světového poháru v Pokljuce. Mohly začít kvůli silnému kašli, který prodělala během Vánoc. "Když šla pak do posilovny, cítila bolest mezi lopatkami. Ale takovou tu standardní, kterou sportovci vnímají docela často. V Ruhpoldingu ji to bolelo víc a začalo se to rehabilitačně řešit," podotkl Karpíšek.

Potíže gradovaly po posledním SP v Anterselvě. "Po sprintu přišla dobitá, zkroucená a měla slzy v očích. Bál jsem se i únavové zlomeniny, ta se ale na rentgenu neprokázala. Ráno byla v pořádku, zase natěšená, ale jela štafetu a zase na tom byla špatně," řekl Karpíšek. Stejný vývoj se pak opakoval právě i v Ridnaun.

Během magnetické rezonance lékaři zjistili také problém s vyhřezlou meziobratlovou ploténkou. Ta ale podle Karpíška s aktuálními problémy nesouvisí.

"Tyhle věci se však hodně špatně hojí a ta mikrotraumata se třepí a šíří dál. Zhoršuje se to každým pohybem. Při dýchání to stále namáháme a při aktivním pohybu o to víc. Když pak dojde na maximální pohyb holemi a rameny, tak se vůbec nelepší. Jde o to, aby se z ní teď stal pacient a jen odpočívala," doplnil Karpíšek.

"Když jsem se s ní bavil, tak jsem ji malinko připravoval i na variantu, že se tohle může bohužel táhnout dlouho a ať se připraví na to, že by mohla dobře závodit až ve Švédsku či Norsku," uvedl fyzioterapeut, který se staral i o oštěpařku Barboru Špotákovou.

"Psala mi Martina Sáblíková, a ta mi říkala, že se takové věci prostě dějí. Že se s tím setká skoro každý sportovec. Základ je se z toho nezbláznit. Určitě budu holkám fandit a budu na ně koukat. Nemůžu říct, že by mě to nemrzelo. Jasně že bych ráda závodila, ale nedá se nic dělat," dodala Jislová.

V týmu v Oberhofu jsou vedle Markéty Davidové a Terezy Vinklárkové také Lucie Charvátová, Tereza Voborníková a Eliška Václavíková. Všechny se zúčastní pátečního sprintu. Přímý přenos sledujte od 14:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články