Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Fourcadova jízda nekončí, sprint ovládl i v Ruhpoldingu. Moravec až třicátý

Martin Fourcade ovládl už svůj čtvrtý individuální závod sezony. Další zlato mu přinesl sprint Světového poháru v Ruhpoldingu. Nejlepší z českých biatlonistů Ondřej Moravec skončil až třicátý. Nedělní stíhačku pojedou ještě Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář. Přímé přenosy SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Martin Fourcade vyhrál v Ruhpoldingu další sprint
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Na trati to byl první závod na svěťáku, kde bych bral, že jsem nějak lyžoval. Za stojku bych si namlátil, to se nedělá. Člověk začne kalkulovat, že to bude dobrý. Asi jsem tu nulu chtěl moc. A nuly jsou tu potřeba. Jinak by to byla do stíhačky super pozice," řekl Moravec ke 30. místu.

Trať mu jinak nabízela skvělé podmínky, což bylo jistě i dílem toho, že její část organizátoři při trénincích raději uzavřeli.

Biatlonistky tak před pátečními štafetami dopoledne kroužily jen na zkráceném kole pod hlavním stoupáním. "Zavírají se tratě, do kterých pálí sluníčko, aby to zůstalo na kluky tvrdý," popisoval sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář.

Stejně skvěle to už v samotném sprintu na 10 kilometrů vypadalo na střelnici, kde se nulovalo jako o život. Francouzi Martin Fourcade a Quentin Fillon Maillet, Němci Benedikt Doll či zlatý z nedělního IBU Cupu Philipp Nawrath, Rus Alexander Loginov či Slovinec Jakov Fak. Nejen oni čistili terče jedna báseň, otázkou bylo, jak rychle poběží.

Fillon Maillet v cíli dlouho čekal na Fourcadův čas, který nakonec hrál ve prospěch staršího týmového kolegy. Vedoucí muž celkového pořadí Světového poháru pokořil Fillona Mailleta o pouhé tři vteřiny.

Při absenci Johannese Thingnese Bö už je i v čele celkového pořadí sprintů sezony. Bronz patří Dollovi, pro kterého je to další pódiové umístění po vítězném předvánočním sprintu ve francouzském Annecy. Z německého týmu se do TOP 10 dostali ještě sedmý Nawrath a devátý Johannes Kühn.

Češi neoslnili

Jestliže Michal Krčmář po devátém místě v závodu s hromadným startem v Oberhofu s úsměvem hlásil, že je zpátky, jeho výkon v Chiemgau Areně to potvrdil spíše z poloviny. Zastřílel za 26 vteřin a vynuloval všechny terče. "Ležka byla bez problému," řekl.

Jenže dvě chyby na stojce ho o lepší umístění připravily. "Prostě jsem ji netrefil. Není tam extra důvod, prostě jsem ty rány nedokázal ukočírovat. Je to tu velmi rychlý, člověk je furt v tempu, za dvě je strašně moc a mrzí mě to. Na trati jsem se cítil normálně, špatně vůbec ne. Takovej standardní výkon," hodnotil Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy biatlonostů po sprintu v Ruhpoldingu

I Ondřej Moravec vyrážel do závodu s dobrou náladou, zastávka v Oberhofu mu díky dvěma umístěním zkraje druhé desítky sedla.

A rovněž jeho ležka v Chiemgau Areně byla bez jediné chyby. Ani Moravec ale ze závodu nevyvázl se šrámem. Poslední rána mimo na stojce vyloženě zamrzí, zvlášť když se tak nestalo poprvé.

Výsledné manko na Fourcada činilo minutu a dvacet vteřin. Do nedělní stíhačky se vedle Moravce a Krčmáře dostal i Jakub Štvrtecký. Ten musel po první položce na trestné kolo, naopak vestoje už mířil přesně a rychle.

"Zkusil jsem nad tím nepřemýšlet a vyšlo to. Spokojený jsem tak na osmdesát procent. Zezačátku mi to nějak nechutnalo, ale jinak dobrý," řekl nejmladší člen mužského A-týmu.

Michalu Šlesingrovi se závod nevydařil, dvakrát chyboval. "Střelnice je tady zákeřná, nejsem si jist, kde ty rány byly. Bylo to velmi těžké, první kolo jsem rozjel asi víc, pak mi začalo docházet. Jak člověk nemůže, tak se zalomí, začal jsem cítit záda. Úplně se mi to nepovedlo," prohlásil.

Světový pohár v Ruhpoldingu pokračuje v pátek štafetou biatlonistek, v sobotu přijdou v té samé disciplíně na řadu muži. Zastávku pak v neděli uzavřou stíhací závody, přičemž do toho ženského se kvalifikovala pouze Lucie Charvátová, která dojela sprint jako patnáctá.

Muži - sprint (10 km):

1. M. Fourcade 22:41,5 min. (0 trest. okruhů), 2. Fillon Maillet (oba Fr.) -3,1 (0), 3. Doll (Něm.) -12,0 (0), 4. Christiansen (Nor.) -22,2 (1), 5. Desthieux -23,5 (1), 5. Claude (oba Fr.) -23,5 (1), 7. Nawrath (Něm.) -24,6 (0), 8. Pryma (Ukr.) -27,3 (0), 9. Kühn (Něm.) -32,0 (1), 10. Pidručnyj (Ukr.) -34,8 (0), ...30. Moravec (ČR) -1:19,7 (1), 31. Štvrtecký -1:22,1 (1), 38. Krčmář -1:33,2 (2), 76. Šlesingr -2:20,5 (2), 97. Krupčík (všichni ČR) -3:01,7 (2).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 24 závodů): 1. M. Fourcade 447, 2. Desthieux 392, 3. Fillon Maillet 382, 4. J. T. Bö (Nor.) 374, 5. Loginov (Rus.) 359, 6. T. Bö (Nor.) 355, ...22. Krčmář 148, 28. Moravec 103, 42. Štvrtecký 58, 61. Václavík (ČR) 19, 68. Šlesingr 12, 72. Krupčík 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články