Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Jen Charvátová bodovala a pojede stíhačku, Eckhoffová se vyhoupla do čela SP

České biatlonistky neprožily v Ruhpoldingu povedený sprint. Pouze Lucie Charvátová s jednou chybou bodovala a jako jediná se z 15. místa probojovala do nedělního stíhacího závodu. Eva Kristejn Puskarčíková nestartovala kvůli nachlazení. Do čela Světového poháru se díky vítězství dostala Norka Tiril Eckhoffová. Z žlutého dresu vysvlékla dnes třetí Dorotheu Wiererovou. Druhá skončila Švédka Hanna Öbergová.

Lucie Charvátová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Byl to ale pro mě těžký závod, v posledním kole jsem dostala křeče," přiznala Charvátová.

Ani poslední chybný výstřel Charvátové v cíli nevadil. "Náladu mi to nezkazí. Takhle blízko dvěma nulám jsem ještě nebyla. Doufám, že se na mě štěstí ještě někdy usměje," prohlásila s úsměvem po dalším vydařeném sprintu česká biatlonistka, která už dokázala být v Hochfilzenu šestá.

"Lucka zaslouží pochvalu, asi se lekla té nuly, bylo to na pět hodin. Odstřelila si desítku, ale do patnáctky je to dobré," okomentoval výkon své svěřenkyně trenér Jiří Holubec.

Pro české biatlonistky vyjma Charvátové to bylo nejhorší představení ve sprintu v této sezoně. V Ruhpoldingu panovaly na střelnici dobré podmínky, ale Češky se s tím dobře neporovnaly. Davidová nakonec obsadila 71. příčku, Jessica Jislová byla 86. a Tereza Voborníková devětadevadesátá.

Davidová musela na čtyři trestná kola. "Vůbec nevím, co se tam stalo," podotkla v cíli zklamaně. "Asi na mě bylo moc hezky, nevím, proč se mi daří, když jsou strašné podmínky," uvedla s jistou dávkou ironie. "Tým odvedl skvělou práci na lyžích a já jsem je takhle zklamala. To by se stávat nemělo," dodala Davidová.

"Dneska se strašně dobře střílelo a čtyři trestná kola jsou strašně moc. Je z toho výsledek, který nás mrzí," zhodnotil Holubec.

K vidění bylo několik bezchybných střeleckých výkonů. Když odjížděla ze stojky s nulou Eckhoffová, bylo jasno. Tuhle Norku už nikdo nedostihne. Druhé a třetí místo Öbergové a Wiererové překvapivé nebylo, zato čtvrté Bělorusky Hanny Solové už ano. Pátá Paulína Fialková ukazuje, že se dostává do stabilně dobré formy.

Co se dělo na trati

První českou biatlonistkou na trati byla Markéta Davidová, která vyrazila až s číslem 33. To už měla za sebou obě střelecké položky Paulína Fialková. Slovenka vše vyčistila a mířila vysoko.

Jenže záhy střílely Hanna Öbergová a Tiril Eckhofová. Švédka za nula a Norka také. O kandidátkách na stupně vítězek bylo jasno. Eckhoffová přidala obvyklý výkon na trati a první místo si hlídala s přehledem.

Davidová minula třetí a pátou ránu a bylo po nadějích na dobrý výsledek. Na střelnici se tolik chyb nedělalo. Bezchybná byla i Wiererová, ale Eckhoffová zůstávala neohrožena.

Charvátová na první položce nechybovala, to Davidová přidala další dvě trestná kola a začala bojovat o účast ve stíhačce, což se jí nakonec nepovedlo. Ani běžecky to nebylo zdaleka ideální, celkově zaznamenala až 24. čas.

Lucie Charvátová prožívá povedenou sezonu a náležitě si ji vychutnává
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Charvátová litovala posledního výstřelu, ale i tak se držela v první dvacítce. Herrmannová musela třikrát kroužit a domácí fanoušky nepotěšila. Chuť jim aspoň trochu spravila Vanessa Hinzová, která bojovala po dvou nulách o elitní desítku.

Charvátové to na trati sedlo, byla nejrychlejší Češkou a usadila se pevně na začátku druhé desítky. Jislová zaznamenala dvě chyby, Voborníková dokonce tři a obě mohly na stíhačku zapomenout.

Překvapila Běloruska Hanna Solová, která díky skvělé střelbě předstihla Fialkovou a skončila čtvrtá. Nejlepší výsledek v kariéře si připsala 13. místem také Švédka Skottheimová.

Výsledky sprintu biatlonistek v Ruhpoldingu

1. Eckhoffová (Nor.) 18:55,5 (0 tr. okruhů), 2. H. Öbergová (Švéd.) -29,7 (0), 3. Wiererová (It.) -36,8 (0), 4. Solaová (Běl.) -50,1, (0), 5. P. Fialková (SR) -51,2 (0), 6. Röiselandová (Nor.) -55,4 (1), 7. Simonová (Fr.) -59,1 (1), 8. Hinzová (Něm.) -1:03,2 (0), 9. Vittozziová (It.) -1:06,3 (1), 10. Žuková (Pol.) -1:09,3 (1), ...15. Charvátová -1:25,1 (1), 71. Davidová -2:50,8 (4), 86. Jislová -3:14,9 (2), 99. Voborníková (všechny ČR) -4:33,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 24 závodů): 1. Eckhoffová 441, 2. Wiererová 438, 3. Simonová 321, 4. Tandrevoldová (Nor.) 314, 5. Herrmannová (Něm.) 295, 6. H. Öbergová 294, ...14. Davidová 227, 23. Charvátová 144, 29. Kristejn Puskarčíková (ČR) 133, 52. Jislová 40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články