Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fiřtík: Soči je splněným cílem starších biatlonových generací

Praha – Václav Fiřtík spojil s biatlonem takřka celý svůj život: věnuje se mu od roku 1981, nyní už více než dvacet let pak působí jako předseda svazu. Pět medailí, které čeští biatlonisté vybojovali na Hrách v Soči, tak je z velké části i výsledkem jeho trpělivé práce. O vrcholech i pádech českého biatlonu mluvil Václav Fiřtík ve Sportovních zprávách.

Je nám líto, video expirovalo.
Host sportovních zpráv: Václav Fiřtík, prezident českého svazu biatlonu

Václav Fiřtík vstupoval do českého biatlonu před třiceti lety – jeho realita tehdy byla zcela jiná než dnes. "Před 30 lety jsem o medaili z olympiády rozhodně nepřemýšlel. To byla taková science fiction, protože tenkrát všechno běželo jinak," říká Fiřtík. "I když biatlon v roce 1984 v Sarajevu dosáhl jedněch z nejlepších výsledků v historii, nesplnil se cíl dvou olympijských kovů, trenér byl odvolán a všechno se zarazilo: v Jáchymově byly přislíbeny peníze na to, že ten areál dozná určitou změnu. Všechno se ale umrtvilo a další čtyři roky vlastně nic nebylo," vzpomněl.

"Nejhůře bylo ve dvou obdobích: po Lillehammeru, kdy se nám ta olympiáda totálně nepovedla. Poté to následovalo i po Naganu," říká Fiřtík s poukazem na to, že se tehdy biatlonu o zhruba polovinu snížily dotace od ministerstva školství.

Čeští biatlonisté se stříbrnými medailemi
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Václav Fiřtík: "Myšlenka na medaili znovu přišla tak v posledních dvou letech, kdy se naši doopravdy začali prosazovat ve světovém pelotonu a tajně člověk začal myslet na ten cíl, který byl v hlavách všech těch starších generací, že se splní nebo dá se splnit."

V současnosti se biatlon vyhřívá na výsluní mediálního zájmu. "Člověk si uvědomí, že s tím sportem splnil celý život, obětoval mu spoustu času a energie. Splněný sen, úplně něco fantastického pro mě," uvedl Fiřtík. Výsledky v Soči však český biatlon zároveň v lecčems zavazují a je nutné pracovat na budoucnosti. "Na Českém poháru by bylo krásné, kdyby startovalo někde okolo 250, maximálně 300 dětí. Otázkou je, jak to zvládneme po klubové stránce, protože těch našich klubů je cirka šedesát po celé republice," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články