Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Přípravné utkání

Finišmanka Charvátová bude opět startovat všechny vrtule. Dosáhnou Francouzky na další zlato?

České biatlonistky čeká v Ruhpoldingu štafeta. Jede se potřetí v sezoně a reprezentantky do ní jdou opět ve stejném složení: Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Lucie Charvátová. Největšími favoritkami jsou ovšem Švédky a Francouzky - ty obhajují zlato z předvánočního Hochfilzenu. Přímý přenos závodu na 4x6 kilometru sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 14:20.

Jislová jde do závodu posílena o čtrnácté místo ve čtvrtečním vytrvalostním závodě, čímž si vyrovnala nejlepší výsledek v sezoně a rovněž nejlepší umístění v této disciplíně. Na dvě chyby doplatila Davidová, která obsadila 18. místo a přišla o teoretickou šanci na obhajobu malého křišťálového glóbu.

Pro první bod v sezoně si doběhla Charvátová, jež obsadila po třech chybách 40. místo. Závod se nevydařil Voborníkové, která byla po šesti trestných minutách osmdesátá.

Češky za sebou mají dvě kvartetová klání sezony. Na úvod SP ve finském Kontiolahti vybojovala čtyřka Jislová, Voborníková, Davidová a Charvátová šestou příčku. "Štafeta se ale jela snad nejrychleji, co si pamatuju," prohlásila Jislová pro ČT sport.

Před závěrečným úsekem ztrácely reprezentantky na první šestku takřka minutu a čtvrt. Finišmanka Charvátová ale udělala jen tři chyby, vyhnula se trestnému kolu a v poslední běžecké části předstihla tři závodnice včetně Finky Eriky Jankaové.

"Když cítíte, že o něco jde, tak nastartujete všechny vrtule a pustíte do toho vše, co máte. V posledním kole jsem tam nechala vše, co jsem měla. Nečekala jsem, že mohu ještě stáhnout tři závodnice," vyprávěla Charvátová.

Na celkový triumf z minulé sezony navázaly Švédky před Němkami a oslabenými Norkami, které jely bez svých hvězd Marte Olsbuové Röiselandové a Tiril Eckhofové. Röiselandová se už do SP vrátila a v norské nominaci nechybí.

O týden později v rakouském Hochfilzenu rozjížděla štafetu Voborníková, která si s Jislovou prohodila úseky. Na zbylých dvou se v případě Davidové - která byla na svém úseku nejlepší - a Charvátové nic neměnilo. Bylo z toho sedmé místo. Česká finišmanka totiž musela po střelbě vestoje na trestné kolo.

Vítězství tehdy neobhájily Švédky, i když jejich finišmanka Elvira Öbergová přijela na poslední položku společně se Simonovou.

Francouzka Julia Simonová však sestřelila terče za neskutečných 18 sekund, zatímco Seveřanka musela jednou dobíjet. V posledním kole už Simonová náskok udržela. Třetí skončily Italky.

Čeští biatlonisté v sestavě Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig, Adam Václavík skončili v páteční štafetě v Ruhpoldingu až patnáctí. Zaznamenali tak nejhorší výsledek v sezoně.

Tým trenéra Michaela Málka neudržel druhé místo z prvního úseku, musel desetkrát dobíjet a po dvou trestných kolech finišmana Václavíka skončil téměř čtyři minuty za nejlepšími.

Družstvu se nepovedlo navázat na páté místo z Kontiolahti a osmou příčku z Hochfilzenu. Také třetí štafetu v sezoně vyhráli neuvěřitelní Norové.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články