Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krčmář dal štafetě naději, ale ta nevydržela dlouho. Vládli Norové

Třináctého a pátek – nic pro pověrčivé. Spravit to mohla šťastná sedmička, s níž šla česká čtveřice biatlonistů do štafety Světového poháru v německém Ruhpoldingu, ale neklaplo to. Štafeta ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig a Adam Václavík ale nakonec stačila jen na patnácté místo. Desetkrát dobíjeli, museli na dvě trestná kola a Krčmářovo druhé místo po prvním úseku neudrželi. Vyhráli favorizovaní Norové před Němci a Francouzi.

V německém Ruhpodlingu rozjížděl štafetu nejzkušenější a nejúspěšnější Michal Krčmář. Mathew Emmons, americký kouč střelby u českého týmu, vysvětlil netradiční zařazení Krčmářa na úvodní úsek. "Chceme, aby to Michal rozjel na špici a kluci se to pak pokusí udržet," řekl olympijský vítěz ve střelbě.

Na měkkém sněhu, který pořadatelé nasolili, aby trať vydržela i v teplotách, které neklesly pod nulu, zahájila česká jednička přesnou, ale lehce pomalejší střelbou v leže, po níž byl 11. se ztrátou devíti vteřin na první Nory. Ale hned se posouval dopředu a po střelbě vstoje, v níž český reprezentant jednou minul, byl už pátý. První úsek vyhráli Francouzi, na něž Krčmář Štvrteckému předával jako druhý deset vteřin za vedoucím Perrotem.

"Cítil jsem se od rána dobře a musel jsem se v prvním kole krotit, abych to nepřepálil. Byl jsem trochu nervózní, protože jsem štafetu dlouho nerozjížděl, ale povedlo se a bavilo mě to. Byl jsem rád, že jsem předal v kontaktu a mám z toho úseku dobrý pocit," řekl spokojený Krčmář.

Druhá střelba na prvním úseku se nepovedla do té doby vedoucímu Lagraidovi z Norska, který minul čtyřikrát a po trestném kole byl až šestnáctý a nakonec předával desátý se ztrátou 40 vteřin.

Štafeta biatlonistů
zdroj: ČTK / DPA autor: Sven Hoppe

Štvrtecký držel druhé místo až na střelnici, tam ale v leže třikrát minul a klesl na 12. pozici s téměř minutovou ztrátou na vedoucího Francouze Fillona Mailleta a zase měl co dotahovat. Jenže na střelnici opět dvakrát minul a Hornigovi, který ve SP startoval ve štafetě poprvé, předával jako třináctý se ztrátou 1:18 minuty na vedoucí Francii.

"Na střelnici mi vadil vítr," přiznal Štvrtecký, který musel pětkrát dobíjet. "Trať byla měkká, ale v pohodě a na lyžích jsem se cítil docela dobře," dodal.

Nor T. Boe na druhém úseku dokázal stáhnout ztrátu a předával už na pátém místě za druhými Finy, třetími Rakušany a čtvrtými Němci.

Francouz Guigonnat vedl na třetím úseku pole závodníků, ale na záda už mu dýchal Němec Doll a na třetí místo se rychle dostal Nor Chrstiansen, který pak předával na poslední úsek druhý se ztrátou 0,2 vteřiny na vedoucí Němce. Zato Francouzi klesli po šesté střelbě (jedno trestné kolo) až na čtvrté místo, ale nakonec předávali třetí.

Hornig svou premiéru zvládl slušně, na střelnici měl po jedné chybě a držel třináctou pozici a na té také předával finišmanu Václavíkovi. "Jsou to takové smíšené pocity. Běh je pořád špatný, vletěl jsem do toho, co to dalo, ale zkusil jsem to. Déšť moc nevadil, ale je to rozbité už od začátku, a na běhu musím zapracovat," dodal a se střelbou byl spokojený.

Norské ambice potvrdil na posledním úseku vládce Světového poháru J. T. Boe, který okamžitě ujel Němci Reesovi a o vítězi bylo rozhodnuto.

Václavík doběhl na střelnici na třináctém místě a v leže neminul ani jednou a stoupal vzhůru. K poslední střelbě dorazil jako desátý, ale vstoje pětkrát minul a musel na dvě trestná kola a další vzestup štafety byl fuč a pokles na patnácté místo.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, Christiansen, J.T. Bö) 1:10:51,4 (1 tr. okruh + 7 dobíjení), 2. Německo (Zobel, Kühn, Doll, Rees) -20,1 (0+4), 3. Francie (Perrot, Fillon Maillet, Guigonnat, Fabien Claude) -55,6 (1+7), 4. Švédsko -1:49,3 (1+15), 5. Itálie -1:56,8 (0+10), 6. Ukrajina (0+7) -2:06,8, ...15. Česko (Krčmář, Štvrtecký, Hornig, Václavík) -3:53,3 (2+10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články