Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Elvira Öbergová udržela v masáku Röiselandovou za zády, Davidová byla desátá

Zatímco v mužském pořadí Světového poháru v biatlonu je už rozhodnuto, mezi ženami se situace zamotala. V estonském Otepää vyhrála závod s hromadným startem Švédka Elvira Öbergová a stáhla náskok vedoucí závodnice Marte Röiselandové z Norska, která skončila až třetí. V závěru měla více sil stříbrná Němka Denise Herrmannová. Markéta Davidová chybovala dvakrát a doběhla desátá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlas závodu biatlonistek s hromadným startem v Otepää

Röiselandová zatím promarnila šanci výrazně se přiblížit k zisku velkého křišťálového glóbu. Elviře Öbergové pomohla i Herrmannová, která v závěrečném spurtu udolala Norku o tři desetiny sekundy. Röiselandová však může dotáhnout misi k vítěznému konci na domácí trati v Oslu při poslední zastávce Světového poháru v aktuální sezoně.

Závod vyšel německé reprezentaci, neboť do šestého místa se umístily hned tři biatlonistky. Druhá z českých závodnic Jessica Jislová doběhla na 24. příčce se dvěma chybami, ačkoli po třech položkách byla na nule.

"Dneska mě to bavilo. Myslím, že jsem udělala, na co jsem v tu chvíli měla. Bohužel to letos nestačí na bednu. Desáté místo beru všema deseti," uvedla Davidová. "Jsou skvělí, že fandí úplně všem. Že je jim jedno, kdo jede, a jsou ze všech hrozně nadšení a takoví fanoušci jsou nejlepší," dodala na adresu estonských diváků na místě.

Jak závod probíhal?

Po první položce hned dvacet biatlonistek na střelnici nechybovalo včetně Jislové, naopak Davidová minula hned při první ráně a zdržela se na trestném okruhu.

Po druhé ležce se české duo díky perfektní střelbě dokonce posunulo až na dvanácté, respektive třinácté místo. Davidová pak navíc na trati zabrala a začala dojíždět soupeřky před sebou. Poté si ale vybrala smůlu i Jislová, která se po pádu propadla do třetí desítky.

Na čele se drželo trio Röiselandová, Linn Perssonová ze Švédska a Němka Franziska Preussová. První stojka však pořadím zase zamíchala. Norka se Švédkou jednou minuly a bezchybná Preussová zbytku poodjela. Jenže do závodu se vrátila Elvira Öbergová a na Němku ztrácela jen třináct sekund.

Preussová však vedení neudržela poté, co se jednou netrefila na závěrečné položce. Nabídla tak soupeřkám boj o první místo, kterého se nejlépe zhostila Elvira Öbergová. Malý náskok udržela až do konce a vyhrála o pět sekund před ostatními. Preussová se nakonec propadla na pátou příčku, šestá byla Vanessa Voigtová, která ani jednou neminula.

SP v biatlonu v Otepää (Estonsko) - závod s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. E. Öbergová (Švéd.) 34:41,6 (1), 2. Herrmannová (Něm.) -4,5 (2), 3. Röiselandová (Nor.) -4,8 (1), 4. Perssonová (Švéd.) -5,9 (1), 5. Preussová -8,1 (1), 6. Voigtová (obě Něm.) -13,8 (0), 7. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -15,2 (3), 8. Eckhoffová (Nor.) -17,4 (2), 9. H. Öbergová (Švéd.) -27,1 (2), 10. Davidová -40,4 (2), ...24. Jislová (obě ČR) -2:26,7 (2).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 22 závodů): 1. Röiselandová 807, 2. E. Öbergová 725, 3. H. Öbergová 618, 4. Alimbekavová (Běl.) 589, 5. Hauserová (Rak.) 577, 6. Wiererová (It.) 548, ...12. Davidová 454, 19. Jislová 365, 70. Charvátová 33, 72. Puskarčíková 30, 88. Voborníková a Vinklárková obě 12, 98. Teplá (všechny ČR) 5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články