Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dokonalý stíhač Krčmář: Nuly jsou super motivace

Michal Krčmář předvedl v neděli bez diskusí nejlepší český výkon. Ve stíhacím závodě se prostřílel z 39. postu o 24 pozic na konečné 14. místo. Podařilo se mu to díky bezchybné střelbě, ale i na trati se dokázal posouvat. Údajně mu paradoxně pomohla pauza kvůli nákaze koronavirem, při které si odpočinul. Střelecky podobně dokonalý závod se mu povedl po třech letech.

Michal Krčmář ulehá ke střelbě během stíhačky
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Čtyři nuly jsou výjimečné pro každého závodníka. Musí si to sednout, člověk musí mít vnitřní jistotu a sebedůvěru," řekl Krčmář.

V závodu se čtyřmi položkami se mu povedlo střílet přesně poprvé od vytrvalostního závodu v Ruhpoldingu v roce 2018. O rok dříve to v německém středisku dokázal právě ve stíhačce a po posunu o šestadvacet pozic tehdy v SP poprvé vystoupal díky třetímu místu na stupně vítězů.


Ve střelbě se Krčmář cítí v poslední době dobře. Po přesných ranách mu ale vždy jedna dvě "ulétnou" a kazí mu závod. Tak jako v sobotním sprintu, po kterém byl až na 39. místě. "Už jsem říkal, že mě to štve. Kdyby byly položky rozházené, ale já mám čtyři rány naprosto bez problému, centry, a pak to jedna zhatí. To mě štve. Na to jsem se tentokrát zaměřil, a když to zvládnu, tak se to může povést," řekl.

S každou čistou položkou se zvedala jeho sebedůvěra. "Určitě je to super motivace," řekl. Po první položce jel třiatřicátý, po druhé byl o dalších deset míst lepší. "Po první stojce jsem se tolik neposunul, ale viděl jsem vlak lidí před sebou. Někdy vás nula posune, jindy přiblíží ke skupině, kterou můžete v další střelbě přeskočit. To se dělo a hnalo mě to kupředu," řekl. Po třetí střelbě jel 21. a po poslední vyjížděl sedmnáctý.

V závěrečném okruhu výborně běžel a vylepšil svoji pozici na konečné 14. místo. "Od té doby, co jsem se po covidu vrátil, tak se necítím úplně špatně. Ta pauza mi možná trošičku i prospěla, že jsem si odpočinul," řekl Krčmář, který měl pozitivní test na koronavirus začátkem ledna a musel vynechat tři díly SP. "Chuť do závodění teď mám, síly taky, což jsem potvrdil teď ve stíhačce i ve štafetě," řekl biatlonista.

Stříbrný olympijský medailista ze sprintu v Pchjongčchangu 2018 zaznamenal největší posun po sprintu před pěti lety ve švédském Östersundu, kde poskočil o 31 míst a dojel sedmý. "Statistiky si o tom nevedu, ale výrazné posuny, když je nadhodíte, tak si vzpomenu, ale nezaznamenávám si. To nedělám," usmál se.

V prvním ze dvou letošních dílů SP v Novém Městě na Moravě zajel Krčmář ze tří startů dva výtečně. Rozjížděl štafetu a předával jako třetí, nevyšel mu sobotní sprint a přes skvělý výkon ve stíhačce se na lepší než 14. místo nedostal. "Určitě to štve, a když dáte čtyři nuly a takhle se posunete, tak si na sprint v cíli vzpomenete. Ale tak to prostě je. Kde je psané, že kdybych byl patnáctý ve sprintu, že se nezblázním a nepošlu tam dvojku na první položce. To jsou kdyby. Tohle je biatlon," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články