Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Do Ťumeně nepojedou ani Ukrajinci. Čechům to může hrát do karet

Bojkot závodů Světového poháru oznámili po Kanaďanech, Američanech a Češích nově také Ukrajinci. To může být velmi důležité v závěrečném účtování bodů do Poháru národů, který rozhoduje o nasazování závodníků pro příští sezonu. Přímé přenosy ze závodů SP v Oslu sledujte od čtvrtka do neděle na ČT sport a webu ctsport.cz.

Valj Semerenková
zdroj: ČTK/AP

Češi, Američané i Kanaďané ohlásili své rozhodnutí s dostatečným předstihem. Důvod byl jasný: nesouhlas s pořádáním vrcholových biatlonových akcí ve státě, který má za sebou rozsáhlý dopingový skandál ze Soči a nefunkční antidopingovou organizaci, která nedostala od světové agentury WADA svolení provádět testy.

Případ Ukrajiny je však trochu odlišný. K boji proti dopingu se přidal rozměr čistě politický. "Rozhodnutí padlo na státní úrovni, ne jen u biatlonu. Odteď se žádné ukrajinské týmy v kterémkoliv sportu neúčastní soutěží v Rusku," uvedl po schůzce s ukrajinským ministrem mládeže a sportu Ihorem Ždanovem prezident tamní biatlonové unie Vladimir Brynzak.

Podle Ždanova "stát nemá právo zasahovat do činností sportovních federací jako samostatné veřejné organizace, ale všechna pravidla mají výjimky". Východ Ukrajiny se zmítá ve válce, na jejím území operují ruské jednotky, včetně anektovaného Krymu.

Ukrajinský ministr podtrhl důvody, které k verdiktu vedly. "Jedná se o agresora, zemi, která systematicky ignoruje mezinárodní právo, a to i v oblasti sportu a antidopingových pravidel," dodal.

Dá se předpokládat, že ukrajinští sportovci výnosu ministerstva uposlechnou. Už jen kvůli tomu, že financování mnoha z nich, zvlášť v olympijských sportech, je závislé na státu. Od ruské anexe Krymu v roce 2014 jezdily ukrajinské týmy závodit do Ruska bez větších incidentů. Někteří sportovci z Krymu stále reprezentují Ukrajinu, ale stěžují si na to, že jim ruské úřady dělají problémy, když chtějí navštívit svá domovská města. Jiní sportovci změnili svou státní příslušnost na ruskou.

Češi byli zvláště po smíšených štafetách ve finském Kontiolahti hodně zklamaní, protože nezískali dostatečný náskok na své pronásledovatele v boji o desáté místo v Poháru národů, které by zaručovalo nasazení pěti závodníků v kláních v nadcházející sezoně. Ukrajinský bojkot může "pomoci".

Ve sprintech a štafetách v Oslu by muži měli v ideálním případě smazat manko sedmi bodů právě na Ukrajince, čímž by se dostali na osmé místo a neúčast v Ťumeni by pak nemusela z tohoto pohledu zhořknout. V Rusku se pojede o body do Poháru národů už jen ve sprintech.

Ukrajinští biatlonisté se na rozdíl od Čechů nezúčastní ani závodů v IBU Cupu v ruském Chanty-Mansijsku. "Co se týká IBU Cupu, jsou tyto závody v úplně jiné poloze. Slouží především mladým sportovcům jako přestupní stanice do Světového poháru. A my mladých, zejména mezi muži, máme hodně. Neúčast by pro kluky měla fatální následky, protože by za rok neměli kde závodit," zdůraznil už dříve šéftrenér Ondřej Rybář.

Situace v Poháru národů před závody v Oslu:

Muži

8. Ukrajina 3568 bodů

9. Česko 3561 b.

10. Švýcarsko 3484 b.

11. Slovinsko 3450 b.

Ženy

8. Bělorusko 3991 b.

9. Česko 3969 b.

10. Polsko 3529 b.

11. Švýcarsko 3527 b.

Zdroj
ČT sport, Ukrajinská pravda

Hlavní zprávy

Nejčtenější články