Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky ve stíhačce propadly, Eckhoffová slaví další triumf

Tiril Eckhoffová uhájila ve stíhacím závodě první místo ze sprintu a mohla v Le Grand Bornand slavit další triumf. Norskou nadvládu potvrdila druhá Ingrid Tandrevoldová, na životním třetím místě dokončila Švýcarka Lena Häckiová. Markéta Davidová se s šesti chybami na střelnici propadla z třetí až na 28. pozici. Další Češky nebodovaly.

Markéta Davidová na trati stíhačky v Le Grand Bornand
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Češky vyhořely střelecky. Jejich bilance? Davidová šest, Jislová tři a Charvátová dokonce devět ran mimo. Celkem 18 trestných kol.

"Stíhačka to v mém podání moc nebyla, spíš mě všechny předjížděly," posteskla si s nadhledem Davidová. Na první střelbě udělala tři chyby a ztratila kontakt s čelem závodu. "Nějak se to nepovedlo a už se to se mnou vezlo," podotkla Davidová, kterou čeká stejně jako Evu Kristejn Puskarčíkovou v neděli ještě závod s hromadným startem.

Eckhoffová byla navzdory dvěma omylům nedostižná. Žádná z pronásledovatelek se jí nedokázala přiblížit, domácí Braisazová si pokazila závod na posledních dvou střelbách a skončila pátá. Tandrevoldová naopak udržela nervy a v cíli se obě Norky objaly a mohly začít pózovat pro fotografy. Italka Wiererová, která ve sprintu skončila až dvaadvacátá, se posouvala strmě vzhůru, v posledním kole ale nestačila na rychlou Švýcarku Häckiovou.

Co se dělo na trati

Eckhoffová podle očekávání nasadila ostré tempo. Na první střelbě závodnice první desítky hodně chybovaly, a tak ani jedno trestné kolo Norku trápit nemuselo. Také Braisazová si držela druhou příčku.

Davidová střílela s ostatními pronásledovatelkami o výraznější posun, ale tři chyby ji naopak odsoudily k velkému propadu. Charvátovou mohly rmoutit dvě minely, zato Jislová se po nule posunula do třicítky.

Eckhoffová ani Braisazová na druhé střelbě neminuly a pokračovaly v krasojízdě. Davidová si nulou polepšila na 16. příčku, Jislová chybovala jednou a propadla se, ještě hůře na tom byla Charvátová, která přidala další dva omyly.

Eckhoffová nepolevovala a stále si udržovala více než dvacetisekundový náskok před domácí favoritkou. Vestoje minula poslední terč, ale Braisazová nabídku nevyužila a kroužila ještě o jedno kolo navíc. Do čtvrtého okruhu vyjížděly Braisazová pospolu s Tandervoldovou.

Davidová minula třetí a čtvrtý terč a dalších 300 metrů navíc už bylo příliš. Podobně si vedla i Jislová, Charvátová dokonce chybovala dvakrát a bylo jasné, že z českého pohledu to nebude střelecky povedený závod.

Na Eckhoffovou nikdo neměl. Tandrevoldová se čistou střelbou dostala na druhou pozici a Häckiová si před rychlopalkyní Wiererovou, která se dostala vysoko z 22. místa po sprintu, pohlídala třetí příčku.

Davidová si neodpustila jednu minelu, Jislové ani bezchybná závěrečná položka k bodům nepomohla, Charvátová skončila závod s nelichotivou bilancí devíti ran mimo.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistek:

1. Eckhoffová 29:41,6 (2), 2. Tandrevoldová (obě Nor.) -38,1 (2), 3. Häckiová (Švýc.) -46,0 (2), 4. Wiererová (It.) -58,5 (1), 5. Braisazová (Fr.) -1:02,8 (4), 6. Herrmannová -1:10,8 (4), 7. Preussová (obě Něm.) -1:16,4 (1), 8. Krjuková (Běl.) -1:28,0 (1), 9. Simonová (Fr.) -1:39,1 (4), 10. P. Fialková (SR) -1:45,8 (2), ...28. Davidová -2:52,6 (6), 41. Jislová 3:45,3 (3), 55. Charvátová (všechny ČR) -5:37,6 (9).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 24 závodů): 1. Tandrevoldová 253, 2. Wiererová 250, 3. Eckhoffová 227, 4. Braisazová 213, 5. Simonová 189, 6. Häckiová 183, ...9. Davidová 162, 25. Kristejn Puskarčíková 83, 27. Charvátová 80, 42. Jislová 40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články