Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češky štafetový úspěch nezopakovaly a skončily desáté, nadvládu na MS potvrdily Norky

Dominance Norska ve štafetě žen na mistrovství světa v biatlonu pokračuje. Seveřanky ovládly tuto disciplínu už potřetí v řadě, když nenašly přemožitelky ani na šampionátu v Pokljuce. Česká čtveřice měla tentokrát k medaili daleko a do cíle dorazila jako desátá.

Slavící ženská štafeta Norska v cíli na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Nastoupily ve stejném složení jako loni. Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová. Avšak zatímco na minulém šampionátu v Anterselvě Češky bojovaly o cenný kov, za kterým zaostaly o pouhých 13 sekund, v Pokljuce měly k podobnému úspěchu hodně daleko.

Přitom střelecky si reprezentantky v závodě na 4x6 kilometrů nevedly zle. Šest dobíjení je v této statistice pasovalo na dělené druhé místo. Problém ale spočíval v běžecké části.

Zejména pak na druhém úseku u Evy Puskarčíkové.

Třicetiletá rodačka z Jilemnice od Jislové převzala štafetu s odstupem 50 sekund a i přes jen jednu chybu na střelnici Davidovou poslala na trať s mankem minuty a 46 vteřin. "Mrzí mě, že i s dobrou střelbou jsem nebyla týmu nic moc platná," řekla v cíli zklamaně.

Pozitivním signálem tak může být alespoň výkon mistryně světa z individuálu Davidové, která sestřelila všechny terče a dobře se naladila na nedělní závod s hromadným startem. "Jsem (za střelbu) ráda. V ležce jsem trošku riskovala, ale když mi to padalo, tak jsem to tam pustila," řekla České televizi.

V dobrém světle se ukázala také finišmanka Lucie Charvátová, jež se tradičně ve štafetě trápí s malorážkou, ovšem tentokrát musela do zbraně dávat náhradní náboj jen třikrát a dovezla Češky do cíle na desáté příčce.

Norsko i s jednou změnou v sestavě opět vládlo

Boj o zlato se odehrával výrazně před Češkami, které na první místo ztratily 1:40,4 minuty. Překvapivé šampionky ovšem nepřinesl. Pro vítězný hattrick si i přes hned jedenáct minel na střelnici dojely Norky.

Třetí zlato ze štafety v řadě si na krk pověsilo hned trio ze sestavy seveřanek, Ingrid Tabdrevoldová, Tiril Eckhoffová, pro níž už to byl na letošním šampionátu čtvrtý titul a pátá medaile, a Marte Olsbuová Röiselandová. Tentokrát v týmu chyběla jen Synnoeve Solemdalová, kterou úspěšně nahradila Ida Lienová.

Norky si cestu za zlatem několikrát zkomplikovaly, ale vždy našly odpověď:

Když na prvním úseku Tabdrevoldovou zaostala za výborně jedoucí Lisou Vittozziovou o 16 sekund, na trať přišla Ekhoffová, jež předvedla fantastický výkon a poslala na trať Lienovou s náskokem 25 vteřin.

Když Lienová o vedení přišla, a dokonce po své druhé střelbě zaostávala za prvním místem o deset sekund, sama na to v posledních stovkách metrů šlápla a nakonec předávala opět s pěkným náskokem.

Když se Olsbuová Röiselandová protrápila ležkou a jen těsně unikla trestnému kolu, pomohly jí chyby soupeřek. Zkušená závodnice navíc podobně jako její reprezentační kolegyně jela na lyžích skvěle, takže do cíle dorazila s náskokem 9,8 vteřiny.

Mnohem dramatičtější byl boj o stříbro. O něm dlouho mohly uvažovat překvapivě Bělorusky a také Polky, které do závěrečného úseku vyrážely na druhém, respektive třetím místě se solidním náskokem. Zbylé cenné kovy však uzmuly jiné týmy.

Stříbrný kov se na stupních vítězů nakonec kýval Němkám, které přitom před závěrečným úsekem ztrácely na stupně vítězů více než půl minuty. Jenže pak přišel čas Franzisky Preussové. Šestadvacetiletá biatlonistka dvakrát byla na střelnici stoprocentní, a když už to vypadalo, že druhé místo uzmou Ukrajinky, dokonala skvělé vystoupení perfektním finišem, v němž porazila Olinu Pidrušnou.

Složení stupňů díky tomu byly totožné jako na šampionátu v Anterselvě. Bělorusko skončilo čtvrté, Polky se propadly na šestou příčku, jelikož se před ně dostalo ještě Švédsko.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce - štafety:

Ženy (4x6 km): 1. Norsko (Tandrevoldová, Eckhoffová, Lienová, Röiselandová) 1:10:39,0 (0 trest. kol+11 dobíjení), 2. Německo (Hinzová, Hettichová, Herrmannová, Preussová) -8,8 (0+5), 3. Ukrajina (Merkušinová, Džymová, Blašková, Pidhrušná) -9,2 (0+7), 4. Bělorusko -28,8 (0+8), 5. Švédsko -47,9 (0+9), 6. Polsko -52,1 (0+6), 7. Rakousko -1:04,3 (0+15), 8. Francie -1:15,2 (0+5), 9. Itálie -1:28,1 (0+9), 10. ČR (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) -1:40,4 (0+6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články