Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ani superduo z Norska nestačilo. Smíšené štafety na MS ovládli Francouzi, Češi dojeli šestnáctí

Mezi hlavní favority na vítězství rozhodně nepatřili. I kvůli složení. Jenže prognózy jsou jedna věc a realita druhá, což naplno ukázali Antonin Guigonnat a Julia Simonová. Francouzské duo ovládlo na mistrovství světa v Pokljuce závod smíšených dvojic, když za sebou nechalo superhvězdné Nory Johannese Thingnese Böeho s Tirill Eckhoffovou. Český pár Mikuláš Karlík a Jessica Jislová skončil šestnáctý.

Atonin Guigonnat a Julia Simonová po výhře na MS v závodě smíšených štafet
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Šampionát v Pokljuce zatím francouzským barvám přeje. Reprezentanti země galského kohouta dokázali sesbírat díky Emilienu Jacquelinovi, Simonu Desthieuxovi či Anais Chevalierové-Bouchetové cenné kovy ve sprintu a stíhačce. Duu Antonin Guigonnat a Julia Simonová naopak mistrovství individuálně nevycházelo a na reprezentační kolegy nestačili.

Přesto se trenéři rozhodli do smíšené štafety nasadit právě je i s ohledem na šetření sil hlavních opor, což znamenalo, že Francie vypadla z okruhu hlavních favoritů.

Jenže to nakonec byli oni, outsideři Guigonnat se Simonovou, kteří po dojezdu do cíle mohli slavit. Ne o moc, rozdíl na druhé Norsko byly pouhé dvě vteřiny, ale to jim může být jedno. Ode dneška si totiž mohou říkat světoví šampioni.

Rozhodujícím momentem se stala poslední střelba celého závodu, stojka žen. Na ni dorazila první s lehkým náskokem na Francii Italka Dorothea Wiererová, která také celou položku směřovala k útoku na zlato. Jenže pak přišel totální zkrat. Poslední terč zůstal viset. Nepomohl první, druhý ani třetí opravný náboj a místo boje o titul čekalo tým z Apeninského poloostrova trestné kolo a výrazná ztráta.

Své šance se tak chopili jiní. Simonová, která musela jen jednou opravovat, a také Eckhoffová. Ta přitom vyrážela z poslední předávky po potížích Böa na střelnici až jako sedmá s mankem 16 sekund. Norská hvězda se ale pustila do velké stíhací jízdy. Po ležce už byla pátá a vše vyvrcholilo právě závěrečnou stojkou, kterou vyčistila a dostala se do čela o tři desetiny před Francouzku.

Obě závodnice jely v posledním kole dlouho bok po boku a čekal se útok Eckhoffové. Jenže v závěrečných stovkách metrů se ukázalo, kdo má více síly. Simonová Norce lehce poodjela a světová šampionka ze sprintu a stíhačky už nenašla energii na odpověď.

Třetí do cíle dorazilo švédské duo Sebastian Samuelsson a Hanna Öbergová. Seveřané sice před závěrečnou střelbou byli ještě šestí, ale povedené poslední kolo rozhodlo o jejich bronzu.

Francouzska Julia Simonová se raduje z výhry v závodě smíšených štafet na MS
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Češi šetřili opory, Jislová s Karlíkem dorazili šestnáctí

Podobně jako vítězní Francouzi, ani čeští trenéři do závodu nenasadili to nejlepší, co v Pokljuce mají. Vítězka individuálního závodu Markéta Davidová potřebovala nabrat energii, což znamenalo volno také pro Michala Krčmáře.

"Pro ně by pak byl program hrozně nabitý. Do masáku (závodu s hromadným startem) je potřeba jít s čistou hlavou. Bylo by zbytečné, aby si Bimbo nebo Makula zbrklostí rozhodili střelecký rytmus," vysvětlil na webu svazu před závodem trenér mužů Ondřej Rybář.

Šanci tak dostali jiní, kterým mistrovství zatím nevycházelo. Karlík, který v Pokljuce startoval do té doby jedinkrát a ve sprintu skončil 84., a Jislová, jež byla 71. ze sprintu a 64. z individuálu.

Velké výsledky se proto nečekaly, ale svým výkonem nezklamali. Nejhůře se pohybovali na dvaadvacáté příčce, na které předával po prvním úseku Karlík, což bylo ovlivněné jak přepáleným prvním úsekem českého mladíka, tak hlavně startovacím číslem 26, kvůli kterému se musel probíjet celým startovním polem. Od toho momentu se ale reprezentační duo pohybovalo v druhé desítce, kde také i skončilo.

V závěrečné rovince nestačili na Belgii a obsadili šestnáctou pozici, když na střelnici opravovali jen šestkrát. Vítězní Francouzi byli v této bilanci jen o jeden terč lepší. Zato Norové hned o tři horší.

"Na to, že nepatříme mezi jedničky v našich týmech a všichni ostatní jo, tak jsme zajeli obstojný výkon. Z pozice na startu (26) jsme se mohli posunout jenom nahoru, takže jsem spokojená," hodnotila Jislová výsledek v České televizi.

Karlík s Jislovou nepropadli ani ve srování s posledním českým výkonem na loňském šampionátu, kde Krčmář s Davidovou dojeli čtrnáctí. Nejlepším představením tak zůstává deváté místo Evy Puskarčíkové a Ondřeje Moravce, kteří předloni při premiéře disciplíny skončili devátí.

Mistrovství světa v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - štafeta smíšených dvojic:

1. Simonová, Guigonnat (Fr.) 36:42,4 (0+5), 2. Eckhoffová, J. T. Bö (Nor.) -2,8 (0+9), 3. H. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -22,6 (0+8), 4. Blašková, Pryma (Ukr.) -35,9 (0+2), 5. Wiererová, Hofer (It.) -55,2 (1+6), 6. Hauserová, Eder (Rak.) -1:03,5 (1+7), 7. Preussová, Lesser (Něm.) -1:21,2 (1+10), 8. Lunderová, Gow (Kan.) -1,24,4 (0+6), 9. Cadurischová, Weger (Švýc.) -1:50,2 (1+9), 10. Talihärmová, Zahkna (Est.) -1:56,4 (1+7), ...16. Jislová, Karlík (ČR) -2,39,1 (0+6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články