Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Češky prožily totální propadák, štafety ovládly Francouzky

Byl to štafetový debakl. České biatlonistky Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková musely v součtu na tři trestná kola, dvanáctkrát dobíjely a skončily hluboko v poli poražených na 13. místě. Zvítězily Francouzky před Němkami a Italkami.

Štafety žen v Oslu
zdroj: ČTK/ZUMA

Nejhorší umístění v sezoně. Od startu to nevypadalo s Češkami dobře. Na trati to nebylo ono, ale především nepovedená střelba rozhodla. Puskarčíková musela čtyřikrát dobíjet, Jislová už si nuceně objela trestné kolo, další dvě pak přidala i Davidová. Vítková výborným výkonem alespoň posunula české kvarteto na 13. pozici.

"Jsem zklamaná. Dvě a dvě jsou strašně moc a s mojí střeleckou fazónou je to nedohnatelné," zhodnotila své vystoupení Puskarčíková. "Tělo je unavené, jela jsem trošku vyšší tempo a na stojku už jsem byla vyklepaná. Už to chce zapomenout, ukončit sezonu a připravit se na novou," dodala Jislová.

Co se dělo na trati?

Puskarčíková se zařadila téměř na úplný závěr startovního pole a v průběhu prvního kola mírně ztrácela. Na čele se usadila podle očekávání Italka Vittozziová. Češka musela dvakrát dobíjet, přesto se ze stavu zvedla po necelých 40 sekundách. Odjela jako osmnáctá se ztrátou necelé půlminuty. Vedly Švýcarky před Francouzkami a Němkami.

Při chuti byla stále Vittozziová, která se záhy opět posunula do čela. Na střelnici však ty nejlepší chybovaly. Jako první po stojce odjela Japonka Tachizakiová před Kazaškou Višněvskou. Vittozziová dvakrát dobíjela, přesto neztratila mnoho. Puskarčíková znovu využila dvou náhradních nábojů a byla osmnáctá se ztrátou tři čtvrtě minuty.

Na předávce byly první Italky. V závěsu figurovaly Japonky, Němky, Rusky a Francouzky. Na svůj úsek se vydala jako čtrnáctá Jislová se ztrátou 53 sekund. První střelbu zvládla rychle a přesně podobně jako vedoucí Wiererová. Italka vedla, Jislová ztrácela minutu a tři sekundy.

Wiererová znovu zastřílela fantasticky, druhá Francouzka Aymonierová musela jednou dobíjet a některé další závodnice na tom byly ještě hůře. Češky a Rusky musely na trestné kolo. Ztráta na čelo? Propastné dvě minuty a 16 sekund.

Velkou stíhací jízdu v posledním kole předvedla Norka Eckhoffová, která se ze sedmého místa po střelbě vyhoupla až na třetí. První předávaly Italky s třináctisekundovým náskokem před Francouzkami. Jislová poslala dál Davidovou na 16. místě.

Česká juniorka sice zpočátku manko na štafety před sebou stahovala, jenže pak přišla ležka a po dvou trestných kolech jely Češky o to, aby je ostatní o kolo nepředjely. Nejblíže tomu měly Italky, které se stále držely ve vedení spolu s Francouzkami. O půl minuty zpět byly Němky a Norky.

Gontierová si podruhé neodpustila chybu na posledním terči, ale odjížděla společně s Dorinovou Habertovou. Po jedné chybě udělaly i Tandrevoldová a Preussová. K překvapení všech se v popředí stále držely Japonky a Švýcarky. Davidová dvakrát dobíjela a na Gontierovou ztratila už přes 4 minuty.

Předposlední střelba: Bescondová bez problémů, Italky trápily poslední výstřely, Dahlmeierová jela Sanfilippové v patách. Zato domácí smutněli, protože Olsbuová musela na trestné kolo. Vítková bez nervů vyčistila terče a posunula české kvarteto na 18. místo.

Dahlmeierová jela vysoké tempo a nevzdávala boj o první místo. Bescondová si na výstřely čekala a minula poslední terč. Před Němkou odjížděla s mizivým náskokem 8 sekund. Sanfilippová si pohlídala třetí místo. Skvělou palbu za 18 sekund předvedla pátá Švýcarka Cadurischová. Na čtvrtou Norku však už neměla.

Bescondová si situaci hlídala a odrazila útok Dahlmeierové. Mezitím výtečnou střelbu předvedla Vítková. O medailích bylo rozhodnuto, Vítková bojovala ještě o 13. místo. A úspěšně. Důvodů k radosti však v cílové rovince mnoho nebylo.

Výsledky štafety žen v Oslu

1. Francie (Chevalierová, Aymonierová, Dorinová Habertová, Bescondová) 1:10:58,3 (0 trest. okruhů+6 dobíjení), 2. Německo (Hammerschmidtová, Herrmannová, Preussová, Dahlmeierová) -14,4 (0+7), 3. Itálie (Vitozziová, Wiererová, Gontierová, Sanfilippová) -33,2 (0+8), 4. Norsko -1:26,5 (1+10), 5. Švýcarsko -1:54,2 (0+8), 6. Švédsko -2:27,2 (0+3), ...13. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -4:40,5 (3+12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články