Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České biatlonistky kolegy nenapodobily, nejlepší Vítková byla dvanáctá

Nebyl to superzávod jako v podání biatlonistů. Jejich reprezentační kolegyně se v dlouhém klání do desítky neprobojovaly. Nejlepší z nich Veronika Vítková skončila dvanáctá. Bodovaly ještě Eva Puskarčíková a Veronika Zvařičová. Zvítězila Italka Dorothea Wiererová před Finkou Kaisou Mäkäräinenovou a před senzací závodu Rossanou Crawfordovou z Kanady. Malý křišťálový glóbus získala Běloruska Naděžda Skardinová, která po triumfu v Östersundu dnes obsadila sedmou příčku.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Češky mohly litovat netrefených terčů. Vítková měla na svém kontě dva a ztráta na první Wierorovou činila minutu a 56 sekund. Jako už tradičně neskolila první terče na obou ležkách. "Vždycky, když se takhle v pěkných podmínkách první ránou v první ležce mine, tak to člověku nepřidá. Ty ostatní rány byly pěkné. Škoda každé rány, která padne vedle, zvlášť u individuálu," podotkl trenér Zdeněk Vítek.  

České jedničce v této sezoně se dařilo v běžecké části, předčila kupříkladu i Lauru Dahlmeierovou. "Umístění do patnácti i se dvěma trestnými minutami svědčí o tom, že Verča je v dobré běžecké formě," zhodnotil Vítek.

"Nedokážu se těch jedniček nějak vyvarovat. Podmínky byly super. Dnes mi to na trati chutnalo, na to, že to byl dlouhý závod, dovolila jsem si to rozjet rychleji a byla jsem překvapená, že síly vydržely až do konce," popsala elitní česká biatlonistka.

Puskarčíková si rovněž musela přičíst dvě trestné minuty, vinou o 80 sekund pomalejšího běhu než v případě Vítkové to na umístění v první dvacítce nestačilo. Přesto z toho pramenily body za 23. místo. "Letos to je standardní. Body jsou, boduje docela dost, opět za dvě jako Verča. Není to dobrá ani špatná střelba, moc dopředu se s tím myslet nedá. Není v takové běžecké formě, jako by měla být," uvedl kouč Vítek.

"S během jsem spokojenější než začátkem sezony, dvě jedničky zamrzí. Přijde mi, že jsem přijela docela vydýchaná, takže asi bohužel chyba na spoušti," uvedla Puskarčíková.

Po dlouhých šesti letech se na bodech umístila i Veronika Zvařičová. Skončila dvaatřicátá. Lepší byla v kariéře jen při mistrovství světa v roce 2009 v Pchjongčchangu, kdy ještě jako juniorka obsadila ve sprintu 22. pozici. "Verče za to gratuluju, obecně není špatný střelec, možná střílí déle, což dnes v první položce předváděla, ale když jí to sedne, střílí pěkně. Jsem rád. Ale jen pokud se nesplaší a nezačne tam něco vymýšlet," zdůraznil Vítek.

Výborný výkon Zvařičové možná trochu zamotá trenérům hlavu s výhledem na sobotní týmový závod. "Na štafetu máme ještě čas, ještě je zítřek. Uvidíme, jak to postavíme, máme trénink před sebou. Pokud budou všichni zdraví, máme na výběr z pěti holek, což je lepší, než kdybychom měli jen tři," řekl Vítek. Poslední dva štafetové závody absolvovala Markéta Davidová, která nechybí ani v Ruhpoldingu.

Wiererovou naháněly Mäkäräinenová i Crawfordová

Po prvních deseti závodnicích zůstalo nevybílených jen pět terčů. Dvakráte chybovala Marte Olsbuaová, Ukrajinky Varvynecová s Džimovou naopak podle předpokladů zůstaly stoprocentní. Na prvním mezičase nejrychlejší Denise Herrmannová jednou minula a musela dohánět.

První z Češek v závodě Vítková odstartovala bez bázně, na trati získávala sekundy na Domračevovou nebo Wiererovou. Běloruska zvládla první položku bez problémů a šla do čela. Italka odstřílela také rychle a čistě a Domračevovou předčila. Zato Vítková opět pokazila první ránu a odjížděla s minutovou ztrátou.

Vítr na střelnici nezlobil, a nikoli překvapivě se nuly množily. V polovině závodu zářily Ukrajinky Varvynecová s Džimovou. Naopak hned na první ležce poslala dva úvodní výstřely mimo terče favoritka Kuzminová a potvrzovala, že se jí v Ruhpoldingu výsledkově nedaří.

Dorothea Wiererová
zdroj: ČTK/AP

Dahlmeierová na první střelbě nechybovala a šla před Wiererovou, naopak Mäkäräinenová tak úspěšná nebyla a musela dohánět minutové manko.

Puskarčíková rozjela závod opatrněji, ale o to více jí to odsýpalo na střelnici. Za 25 sekund trefila vše, co měla, a na Dahlmeierovou ztrácela bezmála 17 sekund. Na druhé střelbě nechybovala Vítková, což jí mírně posunulo výše. Stoprocentní zůstávala Wiererová, nulou si pomohla Mäkäräinenová.

Také po druhé střelbě vládla pořadí Dahlmeierová. Na Italku měla náskok více než 13 sekund. Finka Mäkäräinenová má Ruhpolding v oblibě a na třetí střelbě šla nakrátko do vedení před bezchybnou Ukrajinku Džimovou.

Na druhé střelbě Puskarčíková druhou ranou minula, stoprocentní nebyla ani vedle ní Hildebrandová. Domračevová ve stejný okamžik střílela potřetí a ani ona nebyla zcela úspěšná.

Napoprvé se položka vydařila Jislové, Zvařičové i Johanidesové. Všechny tři reprezentantky však patřily k pomalejším.

Druhý vytrvalostní závod, druhá nula. Taková je bilance Ukrajinky Julije Džimové. Ještě lépe na tom však byla v součtu přesné mušky a rychlosti na lyžích jednou chybující Mäkäräinenová. Finka útočila na vítězství. Jenže ještě tu byla Wiererová a ta jistou palbou sebrala rivalce naděje na první letošní triumf.

Jeden z klíčových okamžiků závodu? Zatímco finská favoritka odjížděla z poslední položky, domácí oblíbenkyně Dahlmeierová udělala tři minely.

Jislová se dostala po druhé čisté položce průběžně na desáté místo. Puskarčíková si nulou na třetí střelbě výrazně polepšila. Vítková by potřebovala, aby se pálilo jen vestoje. Poslední položku zvládla a odjížděla s celkovou bilancí dvou minel vstříc bodovanému umístění.

Jislová na třetí položce jednou minula, Zvařičová na druhé taktéž, Charvátová na první nesestřelila dva terče a především Puskarčíková na poslední si připsala jedničku, v součtu tedy stejně jako Vítková dvě chyby.

Johanidesová na druhé ležce pochybila, Charvátová na první stojce hned dvakrát. Závod si ale úplně pokazila na poslední položce Jislová. Slibný výsledek byl po třech neskolených terčích v nedohlednu.

Zato Zvařičová se mohla po jediné chybě radovat ze solidního výsledku. Charvátová dále míjela. Naopak na čelo se vkrádala pomalu ale jistě Kanaďanka Rossana Crawfordová s číslem 96. Po třetí střelbě bezchybná na tom byla dokonce lépe než vedoucí Wiererová. V závěru udržela nervy, ale na trati zpomalovala a v cíli podlehla i Mäkäräinenové.

Výsledky vytrvalostního závodu žen v Ruhpoldingu

1. Wiererová (It.) 41:29,0 (0 trest. minut), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -12,7 (1), 3. Crawfordová (Kan.) -21,2 (0), 4. Džimová -45,9 (0), 5. Valj Semerenková (obě Ukr.) -52,6 (0), 6. Domračevová -1:04,0 (2), 7. Skardinová (obě Běl.) -1:04,8 (0), 8. Bescondová (Fr.) -1:06,4 (1), 9. Kuzminová (SR) -1:32,3 (3), 10. Bendiková (Lot.) -1:34,6 (1), ...12. Vítková -1:44,7 (2), 23. Puskarčíková -2:45,2 (2), 32. Zvařičová -3:31,5 (1), 66. Johanidesová -5:18,6 (2), 68. Jislová -5:23,3 (4), 84. Charvátová (všechny ČR) -6:47,3 (6).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 22 závodů): 1. Kuzminová 454, 2. Mäkäräinenová 429, 3. Wiererová 378, 4. Braisazová (Fr.) 368, 5. Herrmannová (Něm.) 302, 6. Džimová 296, ...8. Vítková 284, 26. Puskarčíková 145, 66. Jislová 18, 78. Davidová (ČR) 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články