Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nedostižný Fourcade? Co tam dělal, nechápu, pronesl spokojený Moravec

Křivka výkonů českých biatlonistů má vzestupnou tendenci. Ondřej Moravec navázal na jedenácté místo skvělou druhou příčkou ve vytrvalostním závodu v Ruhpoldingu. Michal Krčmář skončil potřetí v řadě v elitní desítce a Michal Šlesingr navzdory nedávným potížím s bolavým kolenem potěšil osmou pozicí. Spokojenost i nadějné úsměvy. Důvod je jasný. Všichni tři pojedou nedělní závod s hromadným startem. Navíc před olympijskými hrami se z mlžného předvánočního výkonnostního oparu rýsují výraznější úspěchy.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Byl to souboj o druhé místo. Martin Fourcade jel svou vlastní ligu. Jen na trati udělal Moravcovi více než dvě minuty. Souboj o pozici druhého nejlepšího ale český biatlonista zvládl skvěle.

"To je hovadina, co on jede hlavně na těch rovinách," pronesl Moravec na adresu francouzského favorita. "Co tam dělal, nechápu. Je jinde. Ale i on je porazitelný, což jsem si několikrát dokázal. I na to čas je," dodal.

Moravec: Tohle mi pomůže

Moravec se po pomalém rozjezdu sezony, který byl přičítán především tréninkovým mankem v přípravě, stále zlepšuje. Před týdnem byl v Oberhofu jedenáctý ve sprintu a nyní v Ruhpoldingu ukázal své umění naplno. Vicemistr světa z nejdelší disciplíny perfektně střílel. Měl pár těsných ran, ale především vstoje předvedl rychlopalbu. "Jsem strašně rád, že jsem to dal. Tohle mi hodně pomůže. Super, jsem fakt spokojený," řekl trojnásobný medailista z Her v Soči.

"Občas nějaká ranka v ležáku i ve stojáku těsná byla, ale nebyl to takový kalibr, že by plácla na hranku. Byly všechny tam, a to se počítá. Rány si vleže pohlídal, vestoje střílel rychle, věřil si," shrnul trenér Michael Málek.

Na první stojku potřeboval Moravec 21 vteřin, druhou zvládl za 23. "Stojáky takhle střílím normálně, kdybych to hlídal, tak to pravděpodobně skončí špatně. Udělal jsem, na co jsem zvyklý, a vyšlo to," řekl třiatřicetiletý Moravec.

Už několikrát v minulosti Moravec ukázal, že se umí připravit na vrchol sezony. Olympiáda v Pchjongčchangu se blíží a při očekávané neúčasti Gabriely Koukalové bude největší nadějí. Jeho výkonnost roste. "Na to je ještě čas, ještě nás čeká jeden a půl svěťáku," nechtěl třiatřicetiletý biatlonista zatím mluvit o Hrách v Koreji.

Krčmář využil rychlosti Johannese Böho

Potřetí za sebou i celkově v této sezoně se do desítky dostal Krčmář. Devátý byl v Oberhofu ve sprintu, poté osmý ve stíhačce a nyní pátý ve vytrvalostním závodu, čímž si v této disciplíně vyrovnal mezi elitou své maximum. Pomohlo mu, že tři kola jel za Norem Johanessem Böem. "Ze začátku nebyl můj běh to pravé ořechové. Pak mě dojel, já se ho chytl, risknul to a pomohlo mi to," řekl Krčmář.

"Tenhle závod je o přesné střelbě a dobrém běhu, na poslední ránu mírně počkal, nechtěl to uspěchat a pak ji s přehledem dal. Kdyby byl ještě o trochu rychlejší… Ale na kdyby se nehraje," uvedl Málek. Krčmářův střelecký čas kolem stého místa opravdu není nikterak lichotivý.

Šlesingr: Nejelo se mi zle

Šlesingrovi se po zranění kolena jelo dobře a jednu chybu udělal při druhé zastávce na střelnici. "Přesně vím, co se stalo. Ránu jsem trošku uškubl, to je velká škoda. Jinak byla střelba dobrá," hodnotil.

"S Michalem jsme trénovali v Novém Městě. Viděl jsem, že mu tréninky šly, ale že se vrátí až tak? To pak prověří až samotný závod. Až na jednu ránu si s tím poradil, jak nejlíp mohl. Osmé místo je pro něj vzpruha a výsledkové nadstartování," pronesl kouč Málek.

Na trati se Šlesingr po zranění a krátké závodní odmlce cítil dobře. "Nejelo se mi zle, ke konci jsem toho začal mít dost," popsal v krátkosti. Pochválil i organizátory za to, jak připravili trať. "Byla tam místa, kde to bylo rozsolené, hrubší, ale trať vydržela v poměrně dobrém stavu. Asi to bylo lepší, než co jsme kdokoli z nás v úterý očekávali. Na tréninku bylo tepleji, trať byla rozbitější," uvedl Šlesingr.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Český rozhlas - Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články