Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Biatlonová horečka propukne v neděli. Češi pod tlakem a s vysokými ambicemi

Praha – Dvě fantastické sezony jsou za nimi, jaká bude ta nadcházející? Celkem 21 pódiových umístění během seriálu Světového poháru, čtyři medaile na mistrovství světa, z toho jedna zlatá, čtyři umístění v elitní desítce celkového pořadí SP – to jsou jen některá z úžasně vypadajících čísel, která zdobila české biatlonisty v minulé sezoně. Už v neděli startuje nový ročník a české barvy opět věří ve výborné výsledky – příprava se totiž obešla bez větších problémů. Přímé přenosy bude po celou zimu vysílat ČT sport a náš web. Závod smíšených dvojic startuje v neděli v 13:40.

Česká smíšená štafeta slaví zlato
zdroj: ČTK autor: Stanislav Krasilnikov

Sezona začíná tradičně v Östersundu a první den bude na programu znamenitá česká disciplína – smíšené štafety. V nich Češi obhajují zlaté medaile ze světového šampionátu.

V 39. ročníku biatlonového poháru je na programu rekordních 27 individuálních závodů, navíc deset štafet, z toho dvě smíšených dvojic. Těmi celý kolotoč v neděli před druhou hodinou odpolední odstartuje. Vítězství v celkovém pořadí ze sezony 2014/15 obhajují Francouz Martin Fourcade a Darja Domračevová z Běloruska, která se však kvůli vyčerpání a letní prodělané mononukleóze rozhodla sezonu vynechat.

Prostě předvést to nejlepší

Kouzlo českého biatlonu, který sbírá jeden úspěch za druhým, tkví v ideálním složení týmu. "Na zimu se těším výrazně víc než loni," řekla Soukalová před odjezdem reprezentace na závěrečné soustředění do Idre. "Celý tým má ještě lepší atmosféru než před rokem. To je bezva."

To i přesto, že tlak je na závodníky čím dál větší. Soukalová se loni navzdory nemoci a únavě necítila před startem sezony dobře. Dostala se však do formy, vyhrála závod SP, na mistrovství světa přispěla k zisku zlata ve smíšené štafetě a sama vybojovala stříbro ve vytrvalostním závodu.

Sport
zdroj: ČT4

Stupně vítězů se od občas roztržité závodnice budou vyžadovat i v nové sezoně. "Neradi bychom očekávání zklamali," řekla Soukalová. "Zároveň je lepší nad tím moc nepřemýšlet. Chceme předvést to nejlepší, co je v nás. Úplnou hranu, maximum, a když do toho vložíme všechno, co můžeme, tak to je nejvíc," dodala loni šestá žena celkového pořadí SP. Bude letos při neúčasti Domračevové bojovat o nejvyšší stupně?

Pořádná dřina na lyžích i na suchu

Jedním z mála zádrhelů v přípravě byly žaludeční problémy Vítkové těsně před odjezdem do Idre. V loňském pořadí SP čtvrtá závodnice stejně jako ostatní reprezentanti absolvovali přípravu v několika nových destinacích – v Norsku nebo ve Francii. "Léto bylo hodně náročné. Snad se odrazí do zimy," uvedla Vítková na sklonku srpna. "Když už jsme toho měli plné zuby, tak jsme si kolikrát říkali, že je pomalu jednodušší závodit než trénovat," dodala.

Sport
zdroj: ČT4

Moravec přemítá o změnách, snad příště

Z Ondřeje Moravce se stal sběratel medailí. Kromě tří olympijských vybojoval na posledním světovém šampionátu rovněž tři cenné kovy. Vedle zlata z mixštafety přidal také stříbro a bronz, v celkovém pořadí SP skončil na skvělém šestém místě.

"Po skoro třech úspěšných sezonách si velké cíle nedávám, chtěl bych na to navázat. Klíčem k tomu je co možná nejstabilnější střelba, já budu spokojený, když budu ve Světovém poháru do deseti," řekl skromně Moravec. "Bude to letos stejná písnička jako loni, musím mít stabilní výkonnost," dodal.

Ondřej Moravec při vytrvalostním závodě na MS
zdroj: ČTK autor: Markku Ulander

Už delší dobu přemýšlel o změnách v tréninku, cítí rezervy v dynamice a technice jízdy. "Na technice jsme pracovali už v květnu na soustředění v Norsku. V té mám strašné rezervy a nikdy to nedovedu k dokonalosti," tušil. "A v mém věku už mám ty pohyby zafixované," podotkl. Pokud ke změně dojde, tak příští rok. Před olympiádou už nikdo nic chtít měnit nebude. "Je to o dohodě, jestli jsme schopní to udělat v tak obrovském počtu. Takový ten výbušný trénink, co dělají třeba hokejisté. Biatlon se vyvíjí a je čím dál víc dynamický. Já něco pamatuju, ale to dřív nebylo, lidi takhle nejezdili," všiml si jednatřicetiletý Moravec.

Závěr přípravy ve znamení techniky

Technice a dynamice běhu se reprezentace věnovala nejen v závěrečné přípravě ve švédském Idre. "Dobrá technika dokáže předcházet únavě. Ve finiši se nám často stávalo, že na soupeře nestačíme. Desetiny vteřiny se obyčejně obracely v náš neprospěch. A přestože je rychlostní výbava a výbušnost hodně dána geneticky, intenzivně jsme na rychlosti pracovali," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Biatlon stále v divácké oblíbenosti stoupá. Na ČT sport byl v lednu, únoru i v březnu nejsledovanějším sportem. V březnu dokonce obsadil všechny příčky v nejlepší desítce. Přímé přenosy z celého seriálu Světového poháru včetně mistrovství světa nabídne ČT sport a náš web i tentokrát. Všechny důležité momenty a ohlasy ze závodů si můžete připomenout na webu ctsport.cz.

Soukup si nechce vymýšlet velké ambice

Vyrovnané výkony by potřeboval předvádět i další do party Jaroslav Soukup, bronzový z mistrovství světa v Ruhpoldingu v roce 2012, v Novém Městě na Moravě 2015 i z olympijských her v Soči, kde navíc přidal i stříbro. Bez cenného kovu skončil po třech úspěšných sezonách až loni. "Mrzelo mě to, ale soustředím se na další sezony a doufám, že to napravím," hlesl Soukup před odletem do Švédska. "Snažil jsem se soustředit hlavně na střelbu, tak uvidíme,“ dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Soukup si je vědom svých rezerv. "Nedokážu jezdit stabilně celou sezonu. Občas se mi jede dobře a druhý den to už není takové," připustil. "Nechci na sezonu vymýšlet velké ambice. Chci se občas podívat do top deset," shrnul.

Kromě tradičně vysoko mířících českých reprezentantů Vítkové, Šlesingra, Soukalové, Moravce či Soukupa se v Östersundu v nadcházejícím týdnu představí i Tomáš Krupčík, Michal Krčmář, Jitka Landová, Lucie Charvátová a Eva Puskarčíková, která v minulé sezoně naznačila, že by mohla letos nakouknout do absolutní špičky.

Sport
zdroj: ČT4

SP v biatlonu:

Östersund 28. listopadu – 6. prosince 2015

Hochfilzen 7.–13. prosince 2015

Pokljuka 14.–20. prosince 2015

Oberhof 4.–10. ledna 2016

Ruhpolding 11.–17. ledna 2016

Antholz-Anterselva 18.–24. ledna 2016

Canmore 1.–7. února 2016

Presque Isle 8.–14. února 2016

Oslo 29. února – 13. března 2016 – Mistrovství světa

Chanty-Mansijsk 14.–20. března 2016

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články