Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonisty vítá Björndalenovo. Je to tady hodně pro sjezdaře, říká před sprintem Davidová

Na těchto tratích se zrodila legenda. Ole Einar Björndalen v Soldier Hollow nedaleko Salt Lake City získal na jedněch Hrách čtyři zlaté medaile. Víc tehdy ani nešlo. Po dlouhých 17 letech se světový biatlonový kolotoč vrací na místo činu. Český tým bude ve sprintech, stíhačkách a smíšených štafetách válčit pouze v šestici: Markéta Davidová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Michal Krčmář, Tomáš Krupčík a Michal Šlesingr. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz. Sprint žen sledujte ve čtvrtek od 19:10.

Michal Krčmář s Tomášem Krupčíkem v Soldier Hollow
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na závodníky čeká v americkém středisku skromný areál, ale také zajímavý profil. "Je to tady hodně pro sjezdaře. Tratě jsou táhlé, je to pořád na jedna jedna. Zdá se to lehké, ale podle mě to vůbec lehké nebude," přiblížila Davidová.

Rozzařující se česká hvězda stanula v tomto ročníku už čtyřikrát na stupních vítězek. Naposledy ve vytrvalostním závodu v Canmore byla po bezchybné střelbě druhá za Norkou Tiril Eckhofovou.

V americkém areálu na kraji pouště, která leží ještě o něco málo výš než italská Anterselva (1690 m n. m.), může prokázat své schopnosti. V Itálii vyhrála sprint a urvala stříbro ze závodu s hromadným startem.

Americký "areálek" se jí pozdává. "Mně se to tu líbí, je tu krásný výhled na hory a je to tu hezký," podotkla Davidová.

Jediným aktivním závodníkem, který pamatuje tamní závody, je Roland Lessing z Estonska. Trenér mužů Zdeněk Vítek tu byl na olympijských hrách čtrnáctý a sedmnáctý, se štafetou dojel pátý. A kdo tehdy vyhrál? Pochopitelně Björndalen, ale spolu s ním byl v norské čtveřici také současný kouč českých žen Egil Gjelland.

To, že se nedá očekávat během závodů žádná velká fanouškovská vřava jako třeba v Ruhpoldingu nebo Anterselvě, není podle něj to hlavní. "Stadion je stadion, to není podstatné. Tohle je biatlon. Musíte dobře střílet a střelnice je tady dobrá a tratě krásné," zdůraznil ostřílený Nor.

Program vysílání ČT sport a webu ctsport.cz:

Čtvrtek

19:10 – sprint žen

Pátek

19:10 – sprint mužů

Sobota

17:40 – stíhačka žen

21:55 – stíhačka mužů

Neděle

17:40 – mix štafeta dvojic

21:35 – mix štafeta

V jakém rozpoložení vstoupí Češky a Češi do amerických klání? Puskarčíková v kanadském individuálu nezvládla střelbu a osudovým bylo pro ni číslo 7. Se sedmi chybami skončila 77. Veronika Vítková se neskutečně trápila na trati, nevnímala volání po tom, aby vzdala a dojela s jedinou minelou až 72.

Žádný velký progres neudělal v Kanadě ani Michal Šlesingr, který se vrátil po zranění 64. místem. Žádné body nevybojoval překvapivě ani Michal Krčmář. Českou jedničkou v zámoří je tak prozatím Tomáš Krupčík, který skončil dvanáctý a zazářil i ve štafetě.

Lucie Charvátová s Adamem Václavíkem už z kanadského Canmore zamířili na evropský šampionát do Minsku. "To není za trest, Evropa je také solidní závod. Zase se k nám připojí na přípravu před mistrovstvím světa," uvedl trenér Jiří Holubec.

A ve špičce? Mezi muži jde především o to, jestli Johannes Bö překoná rekord Martina Fourcada v počtu vyhraných závodů v jedné sezoně. Pokud by v USA opanoval sprint i stíhačku, se 14 triumfy se mu vyrovná. Italky pokračují v krasojízdě. Lisa Vitozziová stáhla vedení Dorothey Wiererové na pouhých pět bodů.

Příprava na mistrovství světa vrcholí a času není nazbyt. Hlavní vrchol sezony vypukne už 7. března. Co ukáže americká generálka?

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články