Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Biatlonisté testují v tréninku drobné změny. Jsem teď zbytečně hubený, hlásí s úsměvem Krčmář

Čeští biatlonisté zahajují letní přípravu. V Jablonci nad Nisou podstupují testy na běžeckých pásech, na kolečkových lyžích a na střelnici. Střelecký kouč Matthew Emmons decentně pozměnil sled činností, aby závodníci stříleli v klidovém režimu bez předchozí běžecké části.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští reprezentanti hodnotí start letní přípravy

"Chtěli jsme oddělit fyzickou a střeleckou část práce, abychom se jim mohli věnovat líp. Je to náročnější, víc hodin tréninku," popsal Emmons.

"Tyhle testy jsou vyústěním klidového režimu. V zátěži se tomu budeme věnovat postupně. V tuhle chvíli končíme klidový režim a s ním jsem relativně spokojený," uvedl Michal Krčmář.

Forma se ještě zdaleka neladí, ani by to nebylo žádoucí. "Máme za sebou objemový blok, kdy jsme se pohybovali v nízkých intenzitách během dlouhých tréninků," přiblížil čerstvý absolvent vysokoškolského studia Krčmář. "V červenci a srpnu už začnou být rychlejší," doplnil.

Při hodnocení testů porovnávají trenéři tréninkové parametry se stejným obdobím předešlého roku. A porovnání nejrůznějšího druhu hledají i sami závodníci. "Meziročně jsem zbytečně hubený v tuhle chvíli. Loni jsem měl o čtyři kila víc. Snažím se ještě trochu dojíst. V létě mám přece jen radši, když trénuju s větší váhou a pak do zimy shazuju," řekl s úsměvem nejlepší český závodník uplynulého ročníku Světového poháru.

Kouč Emmons je s dosavadními výsledky spokojený. "Je to lepší, než to bylo loni. Jsou tam nějaké chyby. Pár lidí nevidí, kde jsou ty rány… Uvidíme na mistrovství světa. Zvládli jsme dost práce," uvedl.

Světový šampionát, který se letos na konci srpna koná ve slovenském Osrblie, je jedním z vrcholů letní sezony, která je stále "jen" přípravou na tu ostrou, zimní.

A Jakub Štvrtecký má o svých nejbližších metách jasno: "Obhájit titul na mistrovství republiky v běžeckém lyžování. A druhým vrcholem bude určitě mistrovství světa."

Čtyřiadvacetiletý český reprezentant byl při střeleckém tréninku v dobrém rozpoložení. "Pocit byl dobrý, ale na terči to vypadalo trochu hůř. Do zimy je ještě času dost, věřím, že to s Mattem ještě vyladíme."

Po světovém šampionátu biatlonisté absolvují domácí mistrovství a pak testovací závody na sněhu. Jestli složení A a B týmů zůstane beze změn, je ještě předčasné soudit. "Zatím jsou tréninkové skupiny stejné, ale na podzim se to může trošku změnit," dodal Emmons.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články