Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonisté startují do sezony ve švédském Östersundu

Praha – Ve švédském Östersundu načínají novou sezonu biatlonisté. Z českého pohledu bude největší atrakcí devátý muž loňského ročníku světového poháru Michal Šlesingr, který by rád své výkony z předešlé zimy přinejmenším zopakoval. Hlavními favority jsou ale silní Norové, celkový triumf obhajuje Tarjei Bö. Čeští fanoušci se mohou těšit především na pátý díl série, kdy světový pohár zavítá do Nového Města na Moravě. Přenosy z klání nejlepších světových biatlonistů v Östersundu můžete od středy až do neděle sledovat na ČT4 i webu sportživě.cz.

Michal Šlesingr nemá před novou sezonou snadný úkol. Očekává se, že naváže na výkony z předchozího ročníku, kdy se dokázal probojovat do elitní desítky celkového pořadí světového poháru. "Samozřejmě, počítají se hlavně medaile z mistrovství světa, nicméně já se pokusím naladit formu od prosince do března," přál si, aby mu výkonnost vydržela po celou sezonu. "To samozřejmě není snadné, ale v minulém ročníku se mi podařilo jezdit poměrně stabilně, tak doufám, že se mi to povede zopakovat," uvedl Šlesingr.

Ženský reprezentační výběr má přeci jen nižší ambice. V omlazeném týmu je jedničkou Veronika Vítková, která zazářila pátým místem na předloňském světovém šampionátu, ale od té doby její kariéru výrazně přibrzdily zánět mozkových blan a další zdravotní problémy.

Mezi muži je hlavním kandidátem na celkový triumf obhájce loňského vítězství Tarjei Bö. Konkurovat by mu měli ale další, především norští závodníci. Mezi nimi i nestárnoucí Ole Einar Björndalen, vítěz 92 závodů světového poháru. "Jsem zpět, abych byl zase nejlepší," vyhlásil Björndalen. "Je normální, že přichází mladá generace a dere se nahoru, a výkony Tarjeiho (Böa) a Emila (Svendsena) mě motivují," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Před startem biatlonové sezony

Favoritkou mezi ženami je Němka Magdalena Neunerová, která se nechala slyšet, že možná po sezoně ukončí kariéru. "Nechci při sportu zestárnout," oznámila. Na zimu je ale prý připravena skvěle a zvláště se těší na MS v březnu v Ruhpoldingu. "Doma se šampionát koná jednou za život, budu pod tlakem, ale chci co nejvíc medailí," svěřila se Neunerová. Mezi další favoritky sezony patří její krajanka Andrea Henkelová, Finka Kaisa Makaraienová, Helena Ekholmová ze Švédska a Norka Tora Bergerová.

Čeští biatlonoví nadšenci by si do diářů měli zapsat datum od 11. do 15. ledna, kdy se světový pohár pojede v Novém Městě na Moravě, které bude v dalším roce hostit mistrovství světa. "Těžko říct, co s námi udělá publikum. Budu se jako vždy snažit odevzdat maximum," vyhlásil Šlesingr před sezonou. "Mistrovství světa zůstává vrcholem, na Nové Město v žádném případě ladit nebudeme," řekl šéftrenér Ondřej Rybář. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články