Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonisté mají před sebou dva vrcholy

Praha - Dva vrcholy bude mít pro české biatlonisty nová sezona, která odstartuje na přelomu listopadu a prosince ve Švédsku. Vedle březnového mistrovství světa v německém Ruhpoldingu upínají reprezentanti pozornost také k lednovému pátému dílu Světového poháru na domácích tratích v Novém Městě na Moravě. Elitní seriál se do České republiky vrací po 31 letech a závody budou generálkou na světový šampionát, který bude středisko na Vysočině hostit v roce 2013.

Michal Šlesingr
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Češi mají velkou motivaci před svým publikem uspět, ale speciálně ladit formu na domácí podnik nehodlají. "Bude to v půlce sezony a hrozí předčasné načasování formy. Všichni se stejně budou dívat na výsledky z mistrovství světa. V minulé sezoně se nám příliš nepovedlo naladit formu na MS, snad to bude lepší. Šampionát zůstává vrcholem, na Nové Město v žádném případě ladit nebudeme," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Podobně hovořil i lídr týmu Michal Šlesingr. "Počítají se hlavně medaile z mistrovství světa, ale pokusím se formu naladit od toho prosince do března," podotkl s úsměvem. "Minulou sezonu se mi podařilo jezdit stabilně, tak věřím, že se povede tohle zopakovat a budu mít výsledky celou sezonu," uvedl Šlesingr.

Michal Šlesingr: "Soustředili jsme se na stabilitu ve střelbě. Střelba je alfou a omegou biatlonu a je třeba mít psychickou pohodu, nedělat si z toho zbytečně hlavu. Doufám, že jsem zase o rok zkušenější a střelba pro mě bude snazší."

Díky stabilním výkonům dokončil uplynulý ročník Světového poháru na devátém místě a prožil tak nejúspěšnější sezonu v elitním seriálu. "Laťka je nastavená hodně vysoko. Je to o tom být na dobrých místech přes celou sezonu, nemůžu si dovolit výpadek. Příprava probíhala velmi dobře, vyhnuly se mi zdravotní potíže, a pakliže bude vše klapat, mohli bychom zabojovat o nejvyšší příčky," řekl dvojnásobný medailista z mistrovství světa v roce 2007.

Před uplynulou sezonou změnil pažbu a ke stejnému kroku se odhodlal i nyní. "Mně se osvědčilo, že je dobré experimentovat. Zase je to trochu víc odlehčené, aby se mi lépe běželo. Poměrně jsem se s tím sžil a věřím, že mi pažba pomůže," prohlásil osmadvacetiletý biatlonista.

Biatlonistům nyní začne závěrečná fáze přípravy před sezonou. V příštích dnech odjedou na soustředění do německého Oberhofu a po něm se rozdělí. Ženy zamíří na sever Evropy a muži do slovinské Pokljuky. Trenéry čeká skládání družstev pro Světový pohár, v jednotlivých závodech může startovat pět českých mužů a čtyři ženy.

Ambice bude mít tradičně vyšší mužský výběr. Velké zdravotní patálie ale přes léto sužovaly zkušeného Zdeňka Vítka, který musel vynechat část přípravy. "Měl zánět sedacího svalu a boreliózu. Měsíc bral antibiotika a jeho příprava byla odlišná," uvedl Rybář. Ženský tým opět omladil, s kariérou se totiž rozloučila Zdenka Vejnarová. Jasnou jedničkou tak bude Veronika Vítková, která zazářila pátým místem na předloňském světovém šampionátu, ale pak ji přibrzdil zánět mozkových blan a další zdravotní problémy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články