Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Biatlonisté se představí ve sprintu na "stadionku pro okresní přebor"

Canmore (Kanada) – Kolotoč Světového poháru se opět roztáčí, tentokráte na trochu nezvyklém místě. V kanadském Canmore, v místech, kde bojovali olympionici v roce 1988 v Calgary. Uprostřed nádherné přírody se biatlonisté a biatlonistky setkávají v nevelkém areálu, který se v mnohém liší od bouřlivých evropských arén. Sprint mužů startuje v 19:15 SEČ, přímý přenos ČT sport a našeho webu o pět minut dříve. Michal Šlesingr vyrazí s číslem 5, Ondřej Moravec bude mít dvaatřicítku, Michal Krčmář ponese padesátku a Tomáš Krupčík číslo 84.

Dějiště SP v biatlonu v kanadském Canmore
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Závodníky přivítalo na místní poměry ještě celkem přívětivé počasí, teploměr ukazuje kolem -10 stupňů Celsia. Problémy by spíše mohla dělat nadmořská výška 1400 metrů, což je jen o trochu méně než v obávané Anterselvě. Na výkonu by se mohla projevit i únava z osmihodinového časového posunu.

V Kanadě nepatří biatlon mezi nejpopulárnější sporty, i proto aréna nabízí tribuny jen pro několik málo stovek stojících diváků. "Je to takový krásný stadionek pro okresní přebor," popsal trenér Marek Lejsek.

"Z hlediska fanoušků to není žádná sláva. Náš sport nemá v zámoří tradici, biatlon tam skoro nikdo nezná. Během mistrovství světa juniorů 2009 bych, myslím, diváky spočítala jen na svých rukou," podotýká Soukalová. "Byl jsem v Americe už v roce 2011 a beru to tak, že cestu do zámoří je nutné přetrpět," potvrdil Michal Šlesingr.

Podívejte se, jak vypadají tratě v Canmore:

Pro většinu závodníků je místní areál neprobádaným místem. Ve zmíněném roce 2009 zde však získala zlato ženská štafeta, ve které byly také Soukalová a Veronika Vítková.

"Kvůli tomu úspěchu jsem biatlon začala dělat vážně. Zlomilo se to ve mně a poznala jsem, že u toho chci zůstat," zavzpomínala Soukalová. "Byla zima, že se nedalo skoro vylézt ven. Trénovali jsme snad jen my a Rusové. A jenom jednou. Nikdo jiný neměl odvahu vylézt v mrazu pod dvacet stupňů ven. Lyže jsme musely tlačit i z kopce, jak byl sníh přemrzlý," dodala.

Mezi muži zde tehdy kralovali Němci – mimo jiné také Simon Schempp. Ten patří mezi největší favority i tentokrát – spolu s lídrem SP Martinem Fourcadem z Francie, Rusem Antonem Šipulinem nebo Rakušanem Simonem Ederem, kterému vyšší nadmořská výška svědčí.

Na startu budou chybět Norové – bratři Tarjei a Johannes Böovi nebo Emil Hegle Svendsen, kteří dali přednost přípravě na domácí světový šampionát v Oslu.

V pátek poběží sprint ženy včetně vedoucí závodnice průběžného pořadí SP Soukalové. Vedle ní se na start postaví Vítková, Lucie Charvátová a Eva Puskarčíková. V sobotu jsou na pořadu závody s hromadným startem, v neděli smíšené štafety. Poté biatlonisty čeká další zámořský díl SP v americkém Presque Isle. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web.

Zdroj
ČTK, biatlon.cz, zpravy.rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články