Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Biatlonisté odstartují v Oberhofu v nevídaně osekané sestavě. Takových závodů jsem moc nezažil, mrzí Rybáře

Kola Světového poháru se po vánoční přestávce opět roztáčí a elitní biatlonisté tentokrát zamířili do Oberhofu. I německá destinace si v programu odbude rovnou dvě zastávky. Česká reprezentace se ovšem musí vypořádat s koronavirem v týmu. Muži budou startovat ve sprintu ve značně osekané sestavě - pouze ve třech. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz, sprint biatlonistek startuje v 10:55.

Tomáš Mikyska
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Fredrik Karlsson

Podle původního plánu měl elitní seriál pokračovat v lednu v Oberhofu a navázat měl hned díl v Ruhpoldingu. Koronavirová situace ale rozvrh Mezinárodní biatlonové unie (IBU) změnila, a proto se obě zastávky budou konat v Durynském lese.

A tam to český tým příliš v oblibě nemívá. Důvodem je zejména velmi problematické počasí. Výjimkou nebývá blátivý areál s minimem sněhu, déšť, mlha, zkrátka vše, co jde v závodu proti. A také obtížná trať. Ta ale doznala změn a závodníci si nyní pochvalují např. bezpečnější sjezdy.

Tentokrát má mrznout a sněžit, proti českému týmu stojí spíš koronavirus. Nejen, že nakažení jsou mezi servisáky, takže týmu musí vypomoci s testováním mázy i bývalý reprezentant Michal Šlesingr.

Michal Krčmář a Adam Václavík vedle toho neprošli po soustředění v Pokljuce PCR testy.

Pokud by další test, který je v plánu koncem týdne, dopadl dobře, je teoreticky možné, že by se k družstvu Krčmář přidal na druhou polovinu SP v Oberhofu. V záloze má reprezentace ještě juniora Mikuláše Karlíka.

"Samozřejmě mě to moc mrzí, ale zatím aspoň nemám úplně žádný extra velký příznaky," říká Krčmář.

Vyčkává, jak se bude situace vyvíjet dál. "Pevně věřím, že se dokážu připravit na mistrovství světa v Pokljuce a na domácí závody Světového poháru v Novém Městě," dodává Krčmář.

Toho tak s Václavíkem pro úvodní závody nahradí Tomáš Mikyska a Milan Žemlička, kteří už se v této sezoně mezi elitou představili. Na SP v Oberhofu ale ještě nikdy. V týmu je dále už pouze Jakub Štvrtecký.

"Máme věkový průměr tak 22 let," směje se dvaadvacetiletý Štvrtecký. Mikyskovi je dvacet, Žemličkovi o čtyři roky více.

Sport
zdroj: ČT4

Původně byl součástí týmu i Vítězslav Hornig, ani on ale nakonec kvůli nemoci covid-19 v Oberhofu startovat nebude.

Už přímo v dějišti SP totiž u něj testy odhalily taktéž nákazu, a mladý závodník tak již ve čtvrtek odcestoval do Česka. "Víťa žádné symptomy nemá, ale bohužel pozitivní je," říká v rozhovoru pro ČT sport trenér biatlonistů Ondřej Rybář.

Otazník visel nad Hornigovým spolubydlícím Tomášem Krupčíkem, ten nakonec musel zamířit do karantény. "Nezažil jsem moc závodů, kde bychom jeli ve třech," doplňuje Rybář.

BIATLON FOKUS PODCAST: Co chybí Davidové k medailím a je Charvátová pro štafetu správnou volbou?

Samostatnou jednotkou je pak Ondřej Moravec, který si protahuje přípravu v rakouském Obertilliachu, protože mu vyhovuje více jít do SP z plného tréninku. K dispozici tak bude až na nedělní smíšenou štafetu.

"Mému tělu to vyhovuje. Když se pak cítím dobře při tréninku, tak se mi z toho i dobře závodí," řekl webu biatlonového svazu.

Tradiční zastávka v Oberhofu se konává hned zkraje nového roku a loni tu právě Moravec zajel v 10 km sprintu po bezchybné střelbě 11. místo. Zvítězil tehdy fenomenální Francouz Martin Fourcade, který už ukončil kariéru.

Češi v akci

Milan Žemlička (9), Jakub Štvrtecký (32), Tomáš Mikyska (65).

Českým biatlonistkám se koronavirové potíže vyhnuly, do Německa zamířily v sestavě, která se pro oba díly SP měnit nebude.

Stabilní kvarteto je jasné: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Eva Puskarčíková, která před rokem dojela sprint na 7,5 km jako nejlepší Češka 17. Závod ovládla Norka Marte Olsbu Roeiselandová.

"Aktuálně je celý ženský tým zdravý a děláme vše pro to, aby to tak zůstalo. Je nutné dodržovat všechna pravidla, držet se zpátky a myslet na sociální distanc," uvádí pro ČT sport kouč biatlonistek Egil Gjelland.

Chybět nebude ani Tereza Vinklárková. Ta se mezi elitou představila na loňském světovém šampionátu, kde skončila v sedmé desítce. 

"Terka vyhrála dva závody, které se jely ještě před Vánoci na Pokljuce. Porazila tam juniorky i holky z béčka. Tím si vyjela nominaci," vysvětluje Rybář.

Sport
zdroj: ČT4

Největším želízkem v ohni je tradičně Davidová, která se na druhý trimestr naladila šestým místem ve vánoční exhibici v Ruhpoldingu, o pár dnů předtím dojela v Hochfilzenu čtvrtá v závodu s hromadným startem.

V Tyrolsku se jí před koncem roku obecně poměrně dařilo, čehož je důkazem páté místo ze sprintu a deváté ve stíhačce. V neděli oslavila Davidová své čtyřiadvacáté narozeniny. Nadělí si k nim opožděný dárek?

Jednoznačnými favority sprintů jsou členové totálně rozjeté norské reprezentace. O slovo se ale přihlásí i Francouzi či Švédky.

V sobotu jsou na programu stíhačky, v neděli pak singl mixy a smíšené štafety. Příští týden se v Oberhofu pojedou opět sprinty, následně štafety a program další zastávky uzavřou závody s hromadným startem.

Češky v akci

Eva Puskarčíková (8), Markéta Davidová (17), Jessica Jislová (24), Lucie Charvátová (66), Tereza Vinklárková (98).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články