Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šlesingr: Návrat Rybáře biatlonistům pomůže. Největší potenciál má Davidová, Krčmář už je lídr

V březnu to bude rok, co Michal Šlesingr pověsil malorážku na hřebík a biatlonový kolotoč sleduje už jen z pozice diváka. Sportu svého srdce je ale stále hodně blízko, na svazu má totiž na starosti zabezpečení sportovců. "Zatím si nemůžu určitě stěžovat," říká trojnásobný medailista z mistrovství světa. Zpravodajství a přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Šlesingr
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Šlesingr se s biatlonem rozloučil symbolicky doma v Novém Městě na Moravě. Jenže kvůli nastupující první vlně koronaviru to bylo ve Vysočina Areně jen před prázdnými tribunami. I tak se ale emocemi nešetřilo, naopak - zpívalo se a šampaňské teklo proudem.

"Nejsem žádnej masochista, kecal bych, kdybych tvrdil, že se mi nestýská vůbec. Ale že přímo po bolesti, to asi ne. Bolest je spojená se závody, který se úplně nepovedou. A na ty nechci vzpomínat. Není to něco, po čem by se mi stýskalo," tvrdí v rozhovoru pro ČT sport dnes už bývalý reprezentant.

Je rád, že má více času na rodinu a další aktivity, je mimo jiné velký počítačový nadšenec.

"Nemůžu říct, že bych se doma kopal do hýždí. Čas, který jsem naplňoval v trénincích a na závodech, tak ho teď naplňuju bezezbytku. Sežere mi to veškerý volný čas, potřeboval bych, aby ho bylo ještě trochu víc," přeje si Šlesingr, který se za časů aktivní kariéry velmi věnoval boji proti dopingu.

Je nám líto, video expirovalo.
Šlesingr: Příchod Rybáře by týmu mohl prospět

Zůstal nicméně součástí českého biatlonu a pracuje v organizační složce svazu. Zápolení svých někdejších parťáků samozřejmě dál sleduje. A podle prvních zastávek nové sezony v Kontiolahti a Hochfilzenu se dle Šlesingra nemají za co stydět.

"Vždycky tam máme nějaké to želízko, které zajede poměrně slušný výsledek," je přesvědčen sedmatřicetiletý čtyřnásobný účastník zimních olympijských her.

"Makula se dostává do desítky, přestože čeká na bezchybnou střelbu. Zároveň když si uvědomíme, že si to hlídá, tak věřím, že se do toho dostane a rozstřílí se," poukazuje na výkony Markéty Davidové.

"Michal a Ondra ukázali hlavně v Kontiolahti velmi pěkný výsledky (Moravec byl ve vytrvalostním závodu pátý, Krčmář jedenáctý, pozn. red.). V Hochfilzenu měli trochu slabší chvilku, ale věřím, že si teď vyčistili hlavu, odpočinuli si a dokážou na Kontiolahti navázat," zmiňuje Michala Krčmáře a Ondřeje Moravce, kteří jsou v průběžném pořadí SP na 21., resp. 26. místě.

Markéta Davidová během sprintu SP v Kontiolahti
zdroj: LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

"U chlapů je to trochu náročnější než u holek, protože startovní pole je trochu vyrovnanější. Do 25. místa není vůbec snadný se dostat. Věřím, že kluci se naladili už teď třeba na Oberhof," připomíná Šlesingr dva nadcházející díly Světového poháru.

Ten pokračuje už tento týden v Německu a na programu bude pestrá směsice disciplín: sprinty, stíhačky, mixy, štafety a závody s hromadným startem.

Právě u Davidové, jedenácté ženy celkového pořadí, která s Krčmářem skončila ve vánoční exhibici v Ruhpoldingu šestá, vidí největší potenciál. "Kdokoli z těchto tří může v Oberhofu zajet super výsledek a doufám, že se podaří prosadit i dalším závoďákům a prodat tu přípravu."

Týmu by prý mohl výrazně pomoci návrat Ondřeje Rybáře na post trenéra mužů. "Michal Krčmář o tom i několikrát mluvil, že změna přechodu ho velmi nakopla. To samé myslím platí u Ondry Moravce," říká Šlesingr k odchodu Zdeňka Vítka a příchodu sportovního ředitele svazu.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Rybář a Vítek jsou trochu jiné povahy, každému sportovci sedí něco trochu jiného. Rybář má šanci vymáčknout z toho týmu o něco víc než Zdenda," myslí si Šlesingr.

Důvod je podle něj nasnadě. "Rybář je drsnější a přísnější povaha, když je potřeba někde zatlačit. Že se vrátil, věřím, že by mělo být pozitivní a přinést do budoucna výsledky."

Jako vyložený cíl nevidí únorové mistrovství světa v Pokljuce, Světový pohár se musí vnímat komplexně.

"Mistrovství světa nebo olympijské hry jsou vrcholy sezony vždy, na druhou stranu každý závodník se kouká na sezonu jako na celek a není to o tom, že by se snažil koncentrovat. Když je vše v pořádku, tak se soustředí na celou sezonu a pak je snazší, když má za sebou slušný rozjezd a před sebou vrchol."

Ondřej Moravec v Kontiolahti
zdroj: ČTK/AP

Stále pokračuje generační obměna. Ondřej Moravec po této sezoně deklaroval konec kariéry, do startovních listin už pomalu nakukují nové, talentované tváře třeba v podobě Tomáše Mikysky, Terezy Voborníkové, Vítězslava Horniga či Elišky Teplé.

"Krásně se to povedlo ve Švédsku, kde už mají vyměněno a mají mladý, perspektivní tým. Michal Krčmář je už lídr, ostatní mladíci tak nakukujou. Kuba Štvrtecký ukázal dost suprových závodů, na druhou stranu dokáže i dost závodů pokazit. Je potřeba, aby se ještě vyrovnal," říká Šlesingr, který stál dvanáctkrát na stupních vítězů SP.

Doufá, že hlad po biatlonu, který v Česku kulminoval zejména po Hrách v Soči, začne nést kýžené ovoce. "Tehdy přišel takový zájem o biatlon, že doufejme, že budeme mít teď silné ročníky, ze kterých budeme moci vychovávat perspektivní sportovce."

BIATLON FOKUS PODCAST: Co chybí Davidové k medailím a je Charvátová pro štafetu správnou volbou?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články