Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z Brna do Texasu. Všechno je volnější, rychlejší, úplně jiné, popisuje talentovaná Válková

České basketbalistky se sešly na Královce a nechybí ani nové tváře. Jednou z těch (zatím) nejméně známých je čerstvě dvacetiletá pivotka Adéla Válková, která loňskou sezonu strávila v zámořské NCAA. Na Texas si zvykla rychle a s reprezentačním prostředím se také sžila bez problémů. Basketbal za oceánem ji namotivoval.

Adéla Válková
zdroj: Czech Basketball Federation autor: Czech Basketball Federation

"V Americe se hraje úplně jinak, všechno je volnější, rychlejší, prostě úplně jiné. Trenér nás prakticky vůbec nekritizoval, naopak se snaží všechny maximálně podporovat a vlastně nám skoro vůbec neřekl, že bychom udělaly něco špatně. To je velký rozdíl oproti většině evropských trenérů včetně pana Svitka, který je známý tím, že je náročný," porovnala Válková evropský basketbal s Weatherford College, kde strávila loňskou sezonu.

"Psychicky pro mě odchod do zámoří nebyl extra náročný, ale spíš fyzicky. Najednou jsme běhaly všechno na čas, všechno muselo být rychlejší než při trénincích v Česku. Plus se dělalo hodně silových věcí v posilovně, kde jsem také musela hodně zabrat. Takhle to bylo po celou letní přípravu, ale když přišla sezona, bylo všechno hodně volnější, protože jsme skoro pořád hrály zápasy," popsala rodačka ze Šumperka zkušenosti ze života na předměstí Dallasu.

Ještě loni přitom Válková působila v dresu brněnských Žabin, pak ale neodolala vábení ze zámoří.

"Mluvila jsem s trenérem Bobem McKinleym i asistentkou Brittnie Haleyovou. Povyprávěli mi o historii programu a věděla jsem, že půjdu do Weatherfordu," poodhalila takzvaný recruiting neboli námluvy se zámořskými školami Válková, která se stala nejlépe doskakující hráčkou týmu s téměř sedmi doskoky na zápas, k čemuž přidávala i lehce přes 8 bodů.

Jazyk, jídlo... Nástrahy zvládla

S úplně odlišným prostředím válčí úspěšně. "Trochu bojuji s jídlem, které je tam hodně jiné než u nás, a musela jsem si docela dlouho zvykat. Je to Texas, takže jsem očekávala rodeo a hodně jídla s hovězím. Taky jsem čekala, že bude pořád teplo, a to se vyplnilo. Měla jsem trochu strach z angličtiny, ale nakonec to nebyl žádný velký problém. Škola pro mě dopadla v prvním ročníku lépe, než bych očekávala," řekla spokojeně.

Rok v USA Válkovou přesvědčil, že u basketbalu bude chtít zůstat jako profesionálka a její vysněné destinace jsou ty basketbalově nejsilnější z celého světa. "Pokud bych mohla hrát v zámoří, bylo by to skvělé, ale taky bych ráda hrála ve Španělsku," nastínila.

Zvyká si rychle

Zatím může nabírat zkušenosti během dvoutýdenního kempu reprezentace od zkušených hráček, jako jsou Kateřina Elhotová, Alena Hanušová nebo Julia Reisingerová.

"Dojmy z reprezentace jsou velmi dobré. Pan trenér Svitek je přísný a jsou okolo mě skvělé hráčky, ze kterých mám respekt. Zvykám si ale rychle. Mohla jsem na sobě ještě o trochu lépe pracovat v posledních dvou měsících, ale věřím, že se do toho já i ostatní holky rychle dostaneme a budeme hodně silný tým," uvedla Válková.

Už teď ale ví, že se v případě nominace na listopadové okno kvalifikace o EuroBasket 2021 do Evropy nepodívá kvůli zámořským povinnostem.

Zdroj
ČBF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články