Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
HSF System Cup 2024

Velký návrat do Euroligy. Žabiny přivítají Olympiakos Pireus

Poprvé od sezony 2014/2015 se v Eurolize představí brněnské Žabiny. Český vicemistr si účast vysloužil dvěma kvalifikačními výhrami nad maďarským Szekszárdem, a doplnil tak tradičního účastníka USK Praha, obhájce evropského bronzu. Prvním soupeřem Brňanek je řecký mistr Olympiakos Pireus, přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 17:50.

Kateřina Zeithammerová z brněnských Žabin
zdroj: BK Žabiny Brno autor: Jan Russnák

Utkání se nebude hrát v hale Rosnička, která nesplňuje požadavky pro Euroligu, ale v Městské hale na Vodově ulici, v níž v této sezoně Brňanky už vyhrály kvalifikaci s Szekszárdem i ligové derby s KP Tany.

Žabiny mají ve skupině turecký Mersin, který na jaře prohrál ve Final Four v souboji o bronz s USK Praha, dále nejznámější a nejúspěšnější francouzský klub Tango Bourges.

Hned první utkání s tradičním účastníkem Euroligy naznačí ambice Žabin. "Víme, že jsme nováčkem soutěže, jdeme do ní s pokorou, ale zároveň s touhou porvat se o postup," řekl generální manažer klubu Radek Šír.

Žabiny totiž mají jistotu, že se ve skupinové fázi s evropskými poháry nerozloučí. Od této sezony se totiž hrají v novém formátu. Tři nejlepší týmy ze čtyř čtyřčlenných skupin postoupí do dvou šestičlenných, kam si přenesou dosavadní výsledky a počet bodů. Čtvrté celky se přesunou do nižšího EuroCupu. Po druhé fázi budou v Eurolize následovat vyřazovací boje. Na rozdíl od dřívějšího Final Four soutěž vyvrcholí turnajem Final Six.

Program zápasů Žabin ve skupině Evropské ligy:

Úterý 8. října: 18:00 Žabiny Brno – Olympiakos,
středa 16. října: 17:30 Mersin – Žabiny Brno,
čtvrtek 24. října: 20:00 Bourges – Žabiny Brno,
úterý 29. října: 17:30 Olympiakos – Žabiny Brno,
středa 20. listopadu: 18:00 Žabiny Brno – Mersin,
čtvrtek 28. listopadu: 18:00 Žabiny Brno – Bourges.

Pro Žabiny je postup mezi evropskou elitu úspěchem, který je výsledkem klubové stabilizace posledních let, v nichž Brňanky vždy braly stříbro a letos na jaře dokázaly přerušit 301 zápasů trvající šňůru výher mistrovského USK Praha.

"I to je jeden z kamínků úspěšné mozaiky, která se nakonec složila v postup do skupinové fáze. Tým získal více sebedůvěry ve vlastní síly. Nechceme se stavět do role outsidera, postup by byl velmi příjemný," konstatoval trenér Viktor Pruša, který působí v Žabinách od sezony 2016/2017. V úterý si odbude premiéru jako kouč euroligového celku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články