Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Chomutov na USK neměl šanci, Žabiny opět ovládly městské derby

Úřadující mistryně odstartovaly nový ročník Chance Ženské basketbalové ligy vítězstvím 93:50 nad Chomutovem, a to i přes rozsáhlou absenci několika hráček. Dvanácti body se na triumfu podílela Valériane Ayayiová, čímž překonala hranici tisíce bodů v nejvyšší soutěži. Na úspěšné vlně pokračují také vicemistrovské Žabiny, které poosmé ovládly brněnské derby proti KP.

Brněnské derby KP s Žabinami
zdroj: KP Brno autor: Bohuslav Stloukal

Střelecky se na vítěztsví 86:58 nejvíce podílela v české ligové premiéře americká podkošová posila Stephanie Kostowiczová, autorka 22 bodů a devíti doskoků. Jen o tři body méně dala Nikola Dudášová, další Američanka Elissa Cunaneová si připsala double double za 14 bodů a 15 doskoků.

"Stalo se to, čeho jsme se obávaly. Naše hráčky mohou na dolním postavení dřít, co to jde, ale pokud jim chybějí kilogramy a centimetry, tak je to znát. Přiblížily jsme se na šest bodů, ale soupeř dával míče pod koš a my potom můžeme Žabiny akorát tahat za trenýrky," poukázala na podkošovou převahu vítězek trenérka Marcela Krämer.

Naopak žádný bod nepřidala za 21 minut hry kapitánka Petra Záplatová. Odolala jí tím pádem zatím hranice 3000 nastřílených bodů. Na kontě jich má dvaatřicetiletá křídelnice stále 2997.

"Měly jsme velmi dobrý vstup do zápasu, ve druhé čtvrtině to už v obraně nebylo úplně ono. Daly jsme sice 43 bodů v útoku, což je za poločas super, ale inkasovaly jsme zbytečně lehké střely, na které jsme byly připravené. Ve druhé půlce už jsme si to pohlídaly a klapalo nám to jak na útočné, tak obranné polovině," okomentovala slovenská reprezentantka Dudášová.

Žabiny vedly od druhé čtvrtiny téměř neustále dvojciferným rozdílem a v závěru náskok ještě zvýraznily. V týmu soupeře zaznamenala 18 bodů Kateřina Galíčková.

Neúplný USK s Chomutovem nezahálel

Mistr postrádal několik opor, protože Isabelle Harrisonová se po sezoně ve WNBA vrátila až minulý týden a Ezi Magbegorová před pár dny. V zámoří je stále pivotka Brionna Jonesová, která s Connecticutem postoupila do semifinále. Chyběly také Tereza Vyoralová a Veronika Šípová.

Proti Chomutovu hráčky USK překvapení nedovolily a od začátku měly zápas pod kontrolou. Nejlepší střelkyní byla s 25 body Emese Hofová, Natálie Koucká přidala 16 bodů a Ayayiová zaznamenala double-double za 12 bodů a 14 doskoků.

Nejhorší tým uplynulého ročníku ligy basketbalistek Slovanka vstoupila do nové sezony vítězstvím. Pražský tým vyhrál vyrovnaný zápas na palubovce Trutnova 80:78.

Nejlepší střelkyní utkání byla kapitánka Slovanky Tereza Zítková, která dala 18 bodů. Proměnila čtyři trojky z devíti pokusů stejně jako její spoluhráčka Natálie Lukačková, která nasbírala o bod méně.

V domácím týmu zaznamenala 17 bodů Američanka Devon Brookshireová, která přidala 11 doskoků. Double double měla i nová posila Trutnova Švédka Amanda Kantzyová díky 12 bodům a 12 doskokům.

Basketbalová Chance liga žen – 1. kolo:

USK Praha – Chomutov 93:50 (31:20, 63:27, 75:38)
Nejvíce bodů: Hofová 25, Koucká 16, Condeová 15 – Fučíková 17, Staňková 8, Velichová 7.

Tany Brno – Žabiny Brno 58:86 (13:22, 33:43, 43:58)
Nejvíce bodů: Galíčková 18, Šotolová a Svatoňová po 10 – Kostowiczová 22, Dudášová 19, Cunaneová 14.

Trutnov – Slovanka 78:80 (29:22, 45:46, 62:63)
Nejvíce bodů: Brookshireová 17, Kantzyová 12, Truongová a Rokkanenová po 10 – Zítková 18, Lukačková 17, Krausová a Machytková po 13.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články