Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V týmu je ohromná konkurence a nikdo nemá nic jisté, míní Kyzlink

Tomáš Kyzlink se navzdory velké konkurenci chce probojovat do závěrečné dvanáctičlenné nominace pro zářijové ME basketbalistů. Devětadvacetiletý křídelník chyběl na úspěšném MS 2019 či loňských olympijských hrách v Tokiu, ale získal si respekt během kvalifikačních zápasů a rád by přispěl svou univerzální hrou v obraně i útoku.

Tomáš Kyzlink
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"V národním týmu je teď ohromná konkurence a kromě nejklíčovějších hráčů nemá nikdo své místo jisté. Bude proto záležet na přípravných zápasech a kvalifikačních duelech o mistrovství světa, kdo se dostane do nominace. Já se svou účastí ve finální dvanáctce stoprocentně nepočítám, ale udělám pro to maximum jako doposud," řekl Kyzlink.

Sám se účastnil mistrovství Evropy před pěti lety, tehdy národní tým nepostoupil ze základní skupiny. Poté na dalších vrcholných akcích chyběl, byť často figuroval v širším kádru. Nyní dostal šanci zaplnit prázdné místo po odchodech Pavla Pumprly, Blakea Schilba či Jakuba Šiřiny.

"Ze své pozice mohu mluvit o tom, že jsem naskočil do rozjetého vlaku. Kluci vybojovali na mistrovství světa a olympiádě reprezentaci silné jméno a já budu jen rád, když toho budu součástí. Bude to boj, ale to je celý život. Musíte se o své místo poprat a ukázat, že na to máte," řekl.

Rodák z Vyškova o sobě dal vědět hlavně v červencové kvalifikaci v Litvě, kde pomohl 18 body k výhře 83:72. "Náš tým je kompaktní a odehrál spolu spoustu zápasů. Jakoukoli výzvu přijme s hrdostí a odhodláním. I v utkání s Litvou několikrát zaznělo, že máme lepší tým než oni," uvedl Kyzlink. "Tahle generace ukázala, že se může popasovat s velkými týmy. Proč tedy nesnít ve velkém," dodal. 

Sám chce přispět univerzální hrou. "Prošel jsem mnoha kluby a umím se adaptovat na to, co tým potřebuje. Jsem schopný akceptovat roli v obraně nebo být agresivní v útoku, najíždět a tvořit situace pro spoluhráče," popsal. Nebojí se ani zranění. "Profesionální sportovec by neměl mít slovo zranění ve svém slovníku. Slyšel jsem rozhovor LeBrona Jamese, který říkal, že jednak investuje do svého těla milion a půl dolarů ročně, a také, že se v jeho okruhu slovo injury nepoužívá," doplnil.

Odchovanec USK si z domácích akcí pamatuje MS žen před dvanácti lety, osobně navštívil i finále ženského Eura 2017. Letošní šampionát mužů je podle něj vrcholem úspěšné generace. "Tím, že je ale většina hráčů zvyklá na tlak a působí ve skvělých soutěžích, nemyslím, že by se někomu rozklepaly kolena. Je tedy jen výhodou, že se základní skupina hraje v Praze," řekl basketbalista, který naposledy působil v Bambergu.

V německém klubu však zřejmě nebude pokračovat paradoxně po příchodu krajana Bohačíka. "Jsme dva stejní hráči na stejné pozici, čili se to místo pro mě uzavřelo. Naštvaný na něj ale nejsem. Zase to přispěje k pozvednutí tréninkové kvality, kdy po sobě pořádně půjdeme. Bude to jen benefit," dodal s úsměvem Kyzlink.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články