Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Ginzburg oznámil předběžnou nominaci na domácí ME, nechybí tři největší hvězdy

V nejsilnějším složení s Tomášem Satoranským nebo navrátilci Janem Veselým s Vítem Krejčím zahájí tento týden čeští basketbalisté přípravu na zářijové mistrovství Evropy. Předběžnou nominaci 15 hráčů dnes zveřejnil trenér Ronen Ginzburg. Konečná dvanáctka bude jasná po srpnových přípravných zápasech v Pardubicích, Hamburku a dvou kvalifikačních duelech o postup na mistrovství světa. Češi vstoupí do Eura 2. září v pražské O2 areně utkáním proti Polsku, šampionát vysílá ČT sport.

Tomáš Satoranský v nájezdu do koše
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Nevím, jestli jde o nejsilnější český tým v historii, ale na papíře jde za poslední roky asi o ten nejlepší. Jsem rád, že každý z hráčů dorazil a bude reprezentovat svou zemi," řekl kouč Ginzburg.

Vedle Satoranského, Veselého a Krejčího nechybí ani další opory Ondřej Balvín, Patrik Auda, Jaromír Bohačík nebo kapitán Vojtěch Hruban. Jádro tak tvoří hráči, kteří se podíleli před třemi lety na šestém místě na mistrovství světa nebo loni hráli na olympijských hrách v Tokiu.

"Všichni jsme natěšení. Je to vyústění nějaké generace, která dlouhé roky nebyla, a myslím, že z toho může být velký úspěch," uvedl křídelník Tomáš Kyzlink, jenž sice na těchto dvou vrcholných akcích chyběl, ale vypracoval se v minulých kvalifikačních oknech o MS v platného člena.

Veselý poslední zápasy s Bosnou a Hercegovinou a Litvou vynechal kvůli odpočinku po sezoně ve Fenerbahce Istanbul, Krejčí se zotavoval z artroskopické operace kolene. Čerstvá posila Barcelony Veselý se připojí k týmu v sobotu. Rozehrávač Oklahomy Krejčí, jenž je nyní jediným Čechem v NBA, se může kvůli regulím zámořské soutěže zapojit do společné přípravy ve čtvrtek.

"Jde o podobnou věc, jakou řešil před poslední kvalifikací o MS Tomáš Satoranský. Vítek se bude připravovat pod našim vedením, ale nemůže se do čtvrtka zapojit do společného tréninku. Od příštího týdne už ale bude tým kompletní a bez limitů," uvedl reprezentační manažer Michal Šob.

Tým čekají přípravné zápasy v Pardubicích proti Bulharsku (12. srpna) a Chorvatsku (14. srpna), o týden později tradiční turnaj v Hamburku a na konci měsíce dva zápasy druhé fáze kvalifikace o MS 2023. Ve Francii nastoupí 24. srpna, o tři dny později přivítají v Chomutově Maďarsko.

"Na tyto zápasy nekoukáme jako na přáteláky, ale bude důležité ze sebe vydat to nejlepší, protože stále máme šanci dostat se také na mistrovství světa. Naší hlavní akcí je mistrovství Evropy, ale těšíme se i na tyto dva zápasy. Chceme je vyhrát a udržet si šanci na světový šampionát," dodal Ginzburg.

V základní skupině Eura Češi narazí po Polsku v pražské skupině na Srbsko, Nizozemsko, Finsko a Izrael.

Předběžná nominace basketbalistů na ME (1.–18. září):

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Ondřej Sehnal (Braunschweig/Něm.), Viktor Půlpán (Brno), Tomáš Vyoral (Pardubice),

křídla: Jaromír Bohačík, Tomáš Kyzlink (oba Bamberg/Něm.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), Lukáš Palyza (Nymburk), David Jelínek (Murcia/Šp.), Vít Krejčí (Oklahoma Thunder/NBA),

pivoti: Jan Veselý (Barcelona/(Šp.), Martin Kříž (Nymburk), Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.), Martin Peterka (Braunschweing/Něm.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články