Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

USK má v Eurolize druhou výhru. Pražanky zvítězily ve Valencii

I druhý zápas Euroligy skončil vítězstvím hráček USK Praha. Ve španělské Valencii zvítězily Pražanky 83:76. Třicet tři bodů v utkání nasbírala Valériane Vukosavljevičová.

Radost basketbalistek USK Praha
zdroj: ČTK / Svoboda Jaroslav

Její spoluhráčka Alyssa Thomasová měla s 22 body a deseti doskoky double double, podobný počin se povedl i Maríi Condeové, jež nasbírala 12 bodů a deset doskoků. Domácímu celku nepomohlo ani 18 bodů Marie Gülichové.

Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové jsou jedním ze tří týmů, které dosud ve skupině A nezakusily porážku. Stoprocentní bilanci mají ještě polské Polkowice a Bourges. Právě na hřišti francouzského soupeře se USK Praha představí příští týden.

"V tuto chvíli je důležité každé vítězství. Zvedá se tím týmová morálka. Naše výhry jsou vždy vybojované a díky tomu jde právě ten morál nahoru," řekla Hejková. "I když se nám nedařilo v duelu dlouho odskočit, stále jsem měla pocit, že jsme lepším týmem a zvládneme to. Hlavně ve druhé půli jsem to takhle vnímala," doplnila slovenská trenérka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Valencie - USK Praha

Pražanky chtěly ve Valencii navázat na týden staré domácí vítězství nad maďarským Szekszárdem (82:71). Také ve Španělsku se musely obejít bez řady podkošových hráček včetně americké opory Brionny Jonesové. Utkání odehrály znovu v sedmičlenné rotaci.

Španělský celek, který v úvodu soutěže porazil doma Boloňu (73:71), začal duel dobře a dostal se do vedení 7:0. Pražanky se však brzy šňůrou osmi bodů vrátily do hry a v závěru první čtvrtiny měly devítibodový náskok. Ten snížila ke konci tříbodovým košem Gülichová.

Také ve druhé části držel výběr trenérky Hejkové vedení. Dařilo se hlavně Vukosavljevičové, jež v první půli nasbírala 22 bodů. V dresu domácího týmu vyčnívala čtrnáctibodová Gülichová. Přestože Valencie za podpory domácích fanoušků srovnala na 44:44, Pražanky ještě získaly díky dalším čtyřem bodům Vukosavljevičové do kabin mírný náskok.

"Bylo to hlavně o ní a Thomasové. Neměly jsme za ně na hřišti náhradu, takže to odehrály celé. V útoku a v obraně však předvedly výborný výkon. Bylo důležité, že zabraly i hráčky z lavičky, zatímco u Valencie střídající basketbalistky tak výrazné nebyly," řekla Hejková.

Hostující hráčky nepustily ani ve třetí čtvrtině domácí tým do vedení, zároveň se jim ale nedařilo výrazně odskočit. Přestože vedly o sedm bodů (62:55), Valencie se opět dotáhla na rozdíl dvou. Až díky trefám Condeové a Vukosavljevičové získaly Pražanky před závěrečnou části náskok šesti bodů. Španělka Condeová už tou dobou měla double double za deset bodů a deset doskoků.

Poslední čtvrtinu začaly lépe české mistryně a po jednatřicátém bodu Vukosavljevičové získaly poprvé dvojciferný náskok (73:63). "Tam se zápas lámal. Zabraly jsme hlavně v obraně a padly nám nějaké koše. Tím jsme si vytvořily důležitý náskok," doplnila Hejková. Domácí ještě zabojovaly a snížily na tříbodové manko, v koncovce ale USK podržely opět Vukosavljevičová a Thomasová. Obě hráčky odehrály plných čtyřicet minut.

Valencie - USK Praha 76:83 (22:28, 44:48, 61:67)

Nejvíce bodů: Gülichová 18, Coxová a Salvadoresová po 12, Buenavidaová 9 - Vukosavljevičová 33, Thomasová 22, Condeová 12. Fauly: 15:17. Trestné hody: 11/11 - 12/8. Trojky: 9:5. Doskoky: 33:42.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články